Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Riihimäki, Hausjärvi, Loppi, Forssa, Tammela, Jokioinen, Ypäjä, Humppila

Kanta-Häme


Forssan Hevossillan pihapiirin vanhaa maalaismaisemaa. Kuva: Hevossilta

Suuntana 
Kanta-Häme

Matkailu kotimaassa.fi -lehden kymmenes toimintavuosi alkaa tutustumisella Kanta-Hämeeseen. Edellisen kerran Kanta-Häme on ollut alueena esillä lehdessämme kahdeksan vuotta sitten. 


  Hämeeseen on helppo tulla, sillä se on noin tunnin juna- tai ajomatkan päässä Helsingistä ja muista Etelä-Suomen suurimmista kaupungeista. Asukkaita Kanta-Hämeessä on yli 174 000 ja väkiluku on kasvussa.  Kanta-Häme koostuu pienistä ja keskisuurista kaupungeista sekä kuntien taajamista. Siellä sijaitsevat suomalaisen sisämaa-asutuksen vanhimmat alueet. Maakunnassa on pitkät perinteet lasituotannon ja tekstiilinvalmistuksen aloilla.

  Hämäläinen maaseutu on elinvoimainen ja sen luonto rikas ja monimuotoinen. Hämeessä on yli 4000 hehtaaria rauhoitettuja luonnonsuojelualueita. Rikasta kulttuurimaisemaa hallitsevat harjujonot, joille vaihtelua tuovat hiekkanummet, järvet ja pienet vesistöt sekä erilaiset metsät ja suot. 

Kolme seutukuntaa

  Hämeenlinnan seutukuntaan kuuluu kolme kuntaa, eli Hämeenlinnan kaupunki sekä Hattulan ja Janakkalan kunnat. Asukasluvultaan Hämeenlinnan seutukunta on Kanta-Hämeen maakunnan suurin. Sen 94 100 asukkaasta 67 850 asuu maakuntakeskuksessa Hämeenlinnassa, joka sijaitsee Suomen väestöllisessä keskipisteessä. 


Vanajanlinna, Hämeenlinna. Kuva: Vanajanlinna.
  Hattula tunnetaan erityisesti Hattulan Pyhän Ristin kirkosta, joka oli merkittävä pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla, sekä pitkästä historiastaan merkittävänä varuskuntapaikkakuntana. Janakkalan Tervakoski on rakentunut Suomen vanhimman edelleen toimivan paperitehtaan ympärille, ja nykyään se tuo mieleen Puuhamaan, joka on yksi lapsiperheiden kesän suosikkikohteista. Janakkalan päätaajama Turenki on niin ikään teollisuuden, sokeri- ja jäätelötehtaiden sekä rautatien kasvattama.

  Riihimäen seutukunta pitää sisällään Riihimäen kaupungin lisäksi Hausjärven ja Lopen kunnat. Rautatien lisäksi Riihimäki tunnetaan varuskunnastaan ja lasista. Lopella on runsaasti mielenkiintoisia kohteita, upeita luontoreittejä sekä kesätapahtumia.   


Rautatiellä on ollut iso merkitys Riihimäen kaupungin syntyyn. Kuva: Riihimäen kaupunki, Jaana Hodju 
  Forssan seutukunta koostuu Tammelan, Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan kunnista sekä Forssan kaupungista. Seutukunnan alueella voi tutustua muun muassa kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin, maaseutu- ja kotieläinpuistoon, museorautatiehen, hevosharrastuksiin sekä teollisuuskaupungin monipuoliseen tarjontaan.


Jokiuoma Forssassa. Kuva: Forssan kaupunki
  Tämänkertainen tutustumiskierroksemme alkaa Hattulasta, josta etenemme myötäpäivään länttä kohti, kiertäen ensin Forssan länsipuolelle, josta palaamme lopuksi kaupungin monipuolisen tarjonnan pariin. 

Antoisaa lukumatkaa Kanta-Hämeeseen, ja toivottavasti lehti inspiroi käymään myös paikan päällä!ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET: 

1.  Hattula
     Hattulan Pyhän Ristin kirkko
     Lepaan Matkailu
     Petäys Resort
     Panssarimuseo
     Inkalan Kartano
2.  Hämeenlinna
     Wetterhoffin talo
     Museo Militaria
     Hämeenlinnan Teatteri
     Vekka Tours
     Vanajanlinna
     Hahkialan Kartano
     Hahkialan Uiskola
     Ilosen Puutyö
     Myllyn kuppi & kakku
3.  Janakkala
     Kiipula
4.  Riihimäki
     Riihimäen Teatteri
     Scandic Riihimäki
     Suomen lasimuseo
     Suomen Metsästysmuseo
5.  Loppi
     Räyskälän Ilmailukeskus
     Lopen Pehtoori
     Evon Luonto
     Marskin Maja
6.  Tammela
     Eerikkilä
7.  Jokioinen
     Elonkierto ja Wendlan puutarha
8.  Ypäjä
     Paijan Maatilamajoitus
     Loimijoki Golf
     Suomen Hevosopisto
9.  Humppila
     Urpolan Kartano
10. Forssa
      Vesihelmi
      Forssan Teatteri
      Scandic Forssa
      Hevossilta
      Forssan museotTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »