Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Karijoki, Susiluola, Susiluolan opastuskeskus, Susivuori, Muinaisvuoren reitistö, Prosin talo, Liisan koulu

Suomi 100 Pohjanmaa


Karijoella on majoitusmahdollisuuksia isommillekin ryhmille. Kuva: Karijoen kunta

Karijoella voi matkata
 jääkauden tuolle puolen

Karijoen kunnan ja Kristiinankaupungin rajalla sijaitsevan Susiluolan tarina on ainoa laatuaan. Lapset ovat leikkineet luolan suulla vuosikymmenten ajan ilman, että kukaan olisi kiinnittänyt huomiota sen historiaan.


  Paikallinen soraurakoitsija alkoi jo 80-luvulla soitella asiantuntijoille Susiluolasta. Sinnikkyydestä huolimatta kukaan ei korviaan loksauttanut, joten vuonna 1995 hän päätti tarttua tuumasta toimeen ja pyysi kunnalta luvan aloittaa luolan tutkimisen. Talkoovoimin luolaa ryhdyttiin tyhjentämään kivistä ja sorasta. Kun kiviaineksen seasta pilkisti muinaisen nuotion jäänteet, alkoivat asiantuntijatkin viimein kiinnostua luolan olemassaolosta.

Kiistelty ja kiinnostava luontokohde

  Yli 2,6 miljoonaa vuotta sitten syntyneestä Susiluolasta on löytynyt kivityökaluja ja elon merkkejä yli 120 000 vuoden takaa. Sen uskotaankin olevan Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu asuinpaikka.

  – Löydöistä huolimatta tiedemiehet kiistelevät yhä siitä, onko Susiluola voinut olla neandertalinihmisen koti, kertoo Karijoen kunnanjohtaja Marko Keski-Sikkilä.


Kuuluisa Susiluola ympäristöineen soveltuu hyvin pienen virkistäytymisretken kohteeksi. Turvallisuussyistä pääsy sisälle Susiluolaan on estetty. Kuva: www.seikkailesuupohjassa.fi
  Keskustan vanhassa kunnantuvassa sijaitseva Susiluolan opastuskeskus näyttelyineen kertoo neandertalinihmisestä sekä alueen historiasta ennen jääkautta, sen aikana ja jälkeen. Hyväkuntoinen tie vie vuosittain tuhansia luolasta kiinnostuneita matkailijoita pysäköintialueelle vain 100 metrin päähän luolan suulta. Turvallisuussyistä pääsy sisälle luolaan on estetty.

  – Susivuorella on muutakin nähtävää, kuten muinaisranta eli pirunpelto sekä näkötorni, josta näkee merelle asti. Luolan luona on lisäksi kota eväiden nauttimiseen sekä esteetön WC, Keski-Sikkilä lisää.

Muinaisten vuorten ja perinteiden juurilla

  Susivuoren polut yhdistyvät Muinaisvuorten reitistön vaellusreiteille. Nämä entisaikojen vuoret erottuvat korkeuseroillaan Pohjanmaalle ominaisesta laakeasta maisemasta. Eritasoiset ja -pituiset patikointireitit tarjoavat vaihtoehtoja niin pienten lasten kanssa liikkuville kuin kokeneille vaeltajille. Reittien varsilla on laavuja ja taukopaikkoja, ja talvisin reitistö on hiihtäjien käytössä.


Susiluolan opastuskeskuksen vieressä sijaitseva Prosin talo kestitsee ryhmiä tilauksesta. Kuva: Karijoen kunta
  Vaellusreittien lähtöpisteen läheisyydessä ja Susiluolan opastuskeskuksen vieressä sijaitseva Prosin talo kestitsee tilausryhmiä perinteikkäässä ja tunnelmallisessa tuvassa, joka on Karijoen vanhimpia taloja. 


Liisan koulu. Kuva: Karijoen kunta
  Prosin talon läheisyydessä sijaitsee Karijoen ensimmäinen koulu, Liisan koulu, jossa vieraat pääsevät vilkaisemaan millaista oli koulunkäynti Karijoella 1900-luvun alussa.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »