Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Lapua, Annala, Annalan Villa Cafe & Shop, Simpsiönkullas, huoneistohotelli, Mallaskuun Panimo, pubi, panimokierros, Lapuan Kankurit, tehtaanmyymälä, kutomovierailu

Suomi 100 Pohjanmaa


Lapuan Kankureiden tämän syksyn mallistossa hehkuvat petrolin ja syvän ruskean lämpimät sävyt. Kuva: Lapuan Kankurit

Edelläkävijyyttä 
monella saralla

Uraauurtavilla päätöksillä ja oivaltavilla visioilla luodaan Lapualla maailmankuuluja tarinoita. 


100 vuotta kudelmia

  Annala on kutonut Lapualla kotimaisia sisustuskankaita jo sadan vuoden ajan Lankilankosken kauniissa myllymiljöössä Lapuan keskustan tuntumassa. Suomalaiseen käsityöperinteeseen nojaava Annala on tätä nykyä ainoa suomalainen huonekalukankaita valmistava yritys. Annalan laadukkaita tuotteita on viime aikoina käytetty esimerkiksi uusitun Eduskuntatalon seinä- ja kattoverhoiluissa sekä Helsingin kaupunginteatterin katsomon penkeissä. 


100-vuotias Annalan kutomo on nykyään ainoa suomalainen huonekalukankaita valmistava yritys. Kuva: Annala Oy
  Annala on perheyritys ja tällä hetkellä sitä luotsaa neljäs sukupolvi. Yrityksellä on monipuolista osaamista ja kyky uudistua: tulevaisuudessa Annala keskittyy entistä enemmän teknisten kankaiden valmistamiseen sekä erilaisten brändituotteiden tuotantoon – Annala toimii alihankkijana isommille brändeille kuten esimerkiksi Artekille ja Johanna Gullichsenille.


Annalan Villa Cafe & Shop. Kuva: Annala Oy
  Annalan kutomo yhteydessä Lankilankosken rannalla on myös tunnelmallinen kahvila-myymälä, jossa myynnissä on omien kankaiden lisäksi muita sisustustuotteita sekä suussa sulavia herkkuja. 


Annalan Villa Cafe & Shop on rakennettu osin jopa Lankilankosken päälle. Kuva: Annala Oy
  Osittain kosken päälle rakennetussa kahvilassa pääsee huoahtamaan hetkeksi ja nauttimaan kahvin kyytipojaksi aimo annoksen pohjalaista periksiantamattomuutta.

Hyvä konsepti kantaa hotellikentässä

  Simpsiönvuoren laelle viisi vuotta sitten noussut huoneistohotelli Simpsiönkullas on lunastanut sille asetetut odotukset. Tasokkaalle huoneistoasumiselle, joka mahdollistaa myös pidempiaikaisen viipymisen, on ollut alueella tilaus, ja Simpsiönkullas onkin konseptillaan onnistunut houkuttelemaan niin vapaa-ajan kuin työmatkailijoita.  Simpsiönkullaksen huoneistot ovat hyvin varusteltuja yksiöitä ja kaksioita, joissa kaikissa on oma keittiö ja sauna sekä parveke, jolta avautuu vaikuttava näkymä yli Simpsiönvuoren jylhän metsämaiseman. 


Simpsiönkullaksen parvekkeelta ja ikkunoista avautuu vaikuttava näkymä yli Simpsiönvuoren jylhän maiseman. Kuva: Simpsiönkullas
  Ympäröivä luonto onkin Simpsiönkullaksen yksi vetovoimatekijä: täällä majoittuu todellakin keskellä luontoa, kuitenkin vain muutaman kilometrin päässä Lapuan keskustasta. 


Simpsiönkullas sijaitsee Simpsiönvuoren laella. Kuva: Pasi Ahola
  Simpsiönkullaksen ravintola palvelee tilauspohjalta ja tarjoaa viihtyisät ja modernit tilat juhlille ja kokouksille. Yritystilaisuuksiin hotelli paketoi ruoka- ja ohjelmapalveluita ryhmän tarpeiden mukaan, ja isompikin juhlaväki ruokitaan laadukkaista raaka-aineista ammattitaidolla valmistaen. 

Jokainen kuu on Mallaskuu

  Keväällä 2016 toimintansa aloittanut pienpanimo Mallaskuun panimo on esimerkki rohkeasta heittäytymisestä ja omaan visioon uskomisesta. Kolme intohimoista olutharrastajaa päätti tehdä harrastuksesta ammatin, ja nyt Mallaskuun panimo valmistaa Lapualla olutta paikalliseen makuun muutaman kilometrin päässä Lapuan keskustasta.  Mallaskuulla on tällä hetkellä vakiotuotannossa 14 tuotetta ja lisäksi valmistetaan vaihtuvia kausituotteita, kuten halloweenin kunniaksi valmistettu kurpitsaolut. Kaikki tuotteet valmistetaan lähes täysin kotimaisista raaka-aineista, vain hiiva ja humala tulevat ulkomailta. Tuotteiden kotimaisuusaste on lähellä sataa, ja Mallaskuun tuotteille on myönnetty Joutsenmerkki. Valmistuksessa johtotähtenä on tuottaa oluisiin erityisen maltaista makua, mikä sopii hienosti yhteen suomalaiseen ruokaperinteeseen.


Vanhaan Paukkuun avattiin hijattain Mallaskuun oma pubi. Kuva: Mallaskuun Panimo
  Erilaisille ryhmille on Mallaskuun tuotantolaitoksessa tarjolla panimokierroksia, joiden aikana käydään läpi lapualaista oluthistoriaa ja kerrotaan oluen valmistuksen eri vaiheista. Maistelu on tietenkin sallittua, ja sitä voi jatkaa rauhassa hiljattain avatussa omassa pubissa kulttuurikeskus Vanhan Paukun historiallisessa miljöössä. 

Vuosisadan kestävää tekstiiliosaamista

  Aidot luonnonmateriaalit, aikansa kärjessä olevat tuotantomateriaalit ja alan parhaat tekijät ovat aina olleet Lapuan Kankureiden menestyksellinen resepti tekstiilien valmistuksessa. Suomen suurin villa- ja pellavakutomo on kautta aikojen ollut ylpeä suomalaisista juuristaan, ja sen tuotanto on edelleen Suomessa Lapualla.  Mm. Taito-Finlandialla palkittu Lapuan Kankurit yhdistää tuotannossaan perinteisen alan ja huipputeknologian. Vuosi sitten Lapuan tuotantolaitokseen tehtiin iso laajennus, ja noin 30 henkeä työllistävä kutomo edustaa nyt alansa teknologista huippua. Uuteen tuotantolaitokseen mahtuu hyvin vierailijoita, ja siellä käykin enenevässä määrin ryhmiä tutustumiskäynneillä. 


Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä sijaitsee Vanhassa Paukussa. Kuva: Lapuan Kankurit
Kutomovierailua täydentää ostoskäynti kaksi vuotta sitten kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun avattuun uuteen upeaan tehtaanmyymälään, jossa omien tuotteiden, tarjouserien ja II-laadun lisäksi myynnissä on muita skandinaavisia sisustustuotteita. 


Tehtaanmyymälässä on omien tuotteiden, tarjouserien ja II-laadun lisäksi myynnissä muita skandinaavisia sisustustuotteita. Kuva: Lapuan Kankurit
  Lapuan Kankureiden tuotteista yli puolet menee vientiin. Globaalisti kilpaillulla alalla skandinaavinen design, ekologisuus, kestävä kehitys ja vastuulliset tuotantomenetelmät ovat tekijöitä, joita nykykuluttajat arvostavat, ja joiden ansiosta Lapuan Kankurit on menestynyt jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Lapuan Kankureiden suunnittelijat ovat alansa parhaita ja esimerkiksi suunnittelija Reeta Ek palkittiin syksyllä 2017 arvostetulla Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »