Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Kauhava, Suomen Jääkärimuseo, uudistus, jääkäriliike, historia

Suomi 100 Pohjanmaa


Dokumenttien lisäksi uudistuneessa Jääkärimuseossa hyödynnetään runoja, lauluja, näytelmiä ja musiikkia. Kuvat: Suomen Jääkärimuseo

Uudistunut Jääkärimuseo herättää henkiin jääkärinuorten tarinat

Merkittävä osa vuosina 1915–1918 Saksaan sotaoppiin lähteneistä nuorista oli kotoisin Pohjanmaalta, erityisesti nykyisen Kauhavan alueelta. Pohjanmaalla jääkäriliikkeen perinteet ovat eläneet vahvana tähän päivään.


  Siksi Kauhavan Kortesjärvellä sijaitsee Suomen ainoa jääkäriliikkeeseen ja sen myötä hyvin läheisesti Suomen itsenäistymisen historiallisiin tapahtumiin keskittyvä museo, Suomen Jääkärimuseo.


Vuonna 1995 perustettu museo uudistettiin täydellisesti keväällä 2017. Kuva: Suomen Jääkärimuseo
  Vuonna 1995 perustettu museo koki keväällä täydellisen uudistuksen. Nyt suomalaisten jääkärien tarinat heräävät henkiin äänien ja kuvien elävöittäminä. Uudistuksen yhteydessä museoon saatiin myös täysin esteettömät tilat.

Seikkailunmakuisia tarinoita rohkeudesta

  Jääkärimuseo kertoo lähes 2 000 nuoren miehen tarinan. Rohkeiden ja omistautuneiden sankarien, joiden päämääränä oli itsenäinen isänmaa. Kertomusten taustalla kaikuu jääkärien oma ääni, jonka lähteenä ovat aidot päiväkirjat, kirjeet, postikortit ja valokuvat.  – Tässä museossa ei kuljeta vitriiniltä vitriinille, vaan monitorien avulla alkuperäiset dokumentit on tuotu jokaisen nähtäväksi ja luettavaksi, kertoo kuraattori Anne-Maj Salin.

  Historian tapahtumia elävöittävät näyttelijöiden voimin toteutetut videomateriaalit, joissa on hyödynnetty valokuvia ja kirjoituksia sekä Saksasta kotiseudulleen palanneiden jääkärien haastatteluja.  – Jääkäriliike oli kuin 1900-luvun alun oma “realityshow”, aikansa nuorison suuri ja tuntematon seikkailu, johon vain rohkeimmat uskalsivat hypätä mukaan. Se vetoaa vahvasti myös nykypäivän nuorisoon.

Elämyksiä kaikille aisteille

  Dokumenttien lisäksi Jääkärimuseossa hyödynnetään runoja, lauluja, näytelmiä ja musiikkia. Museovieraat voivat uppoutua seuraamaan Jääkärin morsianta tai dokumenttielokuvia. Halutessaan voi museoon tutustua myös oppaan avulla, jolloin tutuiksi tulevat taustat kunkin postikortin, kirjeen ja jääkäriasun takana.

  – Kokoelmissa on paljon valokuvia, jotka ilmentävät elämää itärintamalla mutta myös jääkärien vapaa-ajan viettoa, Salin tarkentaa.  Senioreissa museo herättää muistoja ja vahvoja tunteita, nuoremmalle väelle kokoelmat tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia siitä, millaista oli olla nuori mies 1900-luvun alun Suomessa.

  Kesällä museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin, syys- ja talvikaudella hieman harvemmin. Aukioloajat ja museon ympärivuotiset tapahtumat kannattaakin tarkistaa museon sivuilta. Ryhmiä otetaan vastaan myös tavallisten aukioloaikojen ulkopuolella, ja museokahvila Lolaan voidaan järjestää tilauksesta tarjoilut.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »