Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Kuortane, Ruonan sodan opastuskeskus, Kuortaneen Urheiluopisto, Kuortane Golf, Haapaniemen hiippakuntakartano, Soile Yli-Mäyryn taidehalli

Suomi 100 Pohjanmaa


Kuortaneen Lentilässä sijaitseva Kaatialan louhos on urheilusukeltajien suosima sukelluspaikka. Kuva: Markku Korpi-Hallila

Kuortane kutsuu 
kulttuurin ja liikunnan pariin

Vireä ja viihtyisä Kuortane tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä niin kulttuurin, luonnon kuin liikunnan ystäville.


  Jo 1500-luvulla asutettu Kuortane on näytellyt Suomen historiassa ratkaisevaa roolia. Suomen sodan ratkaisutaisteluihin lukeutuva Ruonan taistelu miteltiin Kuortaneen maaperällä – yhteenotossa ankarat tappiot kokeneen armeijan taisteluhenki alkoi nujertua, ja venäläisten Suomen-valloitus oli loppunäytöstä vailla. 

  Sodan ratkaisunhetkistä kertova Ruonan sodan opastuskeskus Ruonan kylän vanhalla kansakoululla johdattaa kävijät 200 vuoden takaisiin tapahtumiin havainnollisesti ja elävästi. Opastuskeskus on avoinna tilauksesta.

Liikkumisen ilo asuu Kuortaneella

  Vaikka Kuortaneen juuret ovat pitkällä historiassa, se elää tiukasti myös nykyhetkessä – ja katsoo myös tulevaan. Kuortaneen Urheiluopisto on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme huippu-urheilijoiden valmennus- ja harjoittelupaikkana. Urheiluopistolla tehdään tulevaisuuden lupauksia, mutta se soveltuu ryhmämatkakohteeksi myös aivan ”tavallisille” liikkumisesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. 


Kuortaneen Urheiluopiston terassilta on upeat näköalat. Kuva: Markku Korpi-Hallila
  Urheiluopistolla on huippupuitteet erilaisille liikunnallisille aktiviteeteille, ja tarjolla on myös ammattitaitoista ohjattua toimintaa kaikentasoisille liikkujille. Oheispalveluineen urheiluopisto soveltuu erinomaisesti vaikka tyhy-toiminnalle, perhelomalle tai kuntoutujaryhmille.


Kuortane Golfin 9-reikäinen kenttä tarjoaa haasteita. Kuva: Markku Korpi-Hallila
  Golfista innostuneille Kuortane Golfin 9-reikäinen kenttä on oiva tapa aloittaa kausi, sillä Kuortane Golf on lähes aina keväisin alueen ensimmäinen kenttä, joka avautuu pelaajille. Viihtyisä ja yllättäviä haasteita tarjoava kenttä sekä korkeatasoiset palvelut tekevät Kuortane Golfista pidetyn ja kiitetyn golf-keskuksen.

Pohjalainen maisema on kuin taulu

  Majoituspaikkaa tarvitsevan ryhmän kannattaa suunnata Kuortane-järven kauniille rannalle Haapaniemen hiippakuntakartanoon. Vanhan pappilan rauhallisessa miljöössä sijaitsevassa kokous- ja leirikeskuksessa majoittuu helposti linja-autoryhmä, ja hyvästä ruuastaan tunnetussa kartanon keittiössä loihditaan maukasta lähiruokaa ryhmien toiveiden mukaisesti. Upealla paikalla sijaitsevassa rantasaunassa mahtuu löylyttelemään, ja lähes veden rajassa sijaitsevalla terassilla vilvoitellessa voi tyhjentää mieltä ulapalle tuijotellen. 


Soile Yli-Mäyrin taidehalli on avoinna kesäaikaan. 
  Kuortaneen-kävijän ehdoton ”must” on kansainvälisestikin tunnetun Soile Yli-Mäyryn taidehalli, joka on avoinna kesäaikaan. 


Soile Yli-Mäyry. 
  Kuortaneelta kotoisin oleva Soile Yli-Mäyry avaa näyttelykautensa aina Kuortaneella, josta värikkäät teokset lähtevät kiertämään maailman taidenäyttelyitä. Näyttelytilojen lisäksi Yli-Mäyryllä on Kuortaneella työtilat, joissa maailmalla paljon matkaava taiteilija ammentaa ideoita suomalaisista valoisista öistä ja pohjalaisesta maisemasta.http://www.kuortane.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »