Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Alajärvi, Nelimarkka-museo, Eero Nelimarkka, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo, taiteilijaresidenssi, Villa Väinölä

Suomi 100 Pohjanmaa


Nelimarkka-museo valmistui Eero Nelimarkan arkkitehtiystävä Hilding Ekelundin suunnittelemana vuonna 1964. Kuva: Nelimarkka-museo

Alajärven Nelimarkka-museo on pohjalaisen taiteen koti

Taidemaalari Eero Nelimarkka haaveili jo nuorena miehenä museon ja taidekoulun perustamisesta. Oma ateljeehuvila Villa Nelimarkka valmistui Alajärven maalaisidylliin vuonna 1933.


  Nelimarkka jatkoi taidekokoelmansa kartuttamista, ja 60-luvulla hän osti huvilan läheisyydestä isänsä synnyintilan. Vanha kivinavetta purettiin, ja taidemuseo valmistui arkkitehtiystävä Hilding Ekelundin suunnittelemana vuonna 1964.


Eero Nelimarkan ateljeehuvila Villa Nelimarkka valmistui Alajärven maalaisidylliin jo vuonna 1933. Kuva: Nelimarkka-museo
  Nykyisin Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona toimiva Nelimarkka-museo houkuttelee Alajärvelle taiteen ja arkkitehtuurin ystäviä ympäri vuoden.

Alvar Aalto elää Alajärvellä

  Vaikka Nelimarkan haave taidekoulusta ei toteutunut, piti hän museotaan auki kuolemaansa asti ja järjesti siellä kesäisin taidekursseja. 

  Taidekouluajatuksesta syntyi 1980-luvulla toimintansa aloittanut kansainvälinen taiteilijaresidenssi, jossa taiteilijat yhä rauhoittuvat työskentelemään. Aina tilaisuuden tullen museovieraatkin pääsevät tutustumaan Villa Nelimarkan ja Nelimarkka-residenssin tiloihin ja toimintaan.


Kesään asti esillä oleva Mestarit yhdessä -näyttely tutustuttaa Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon elämään ja tuotantoon Alajärvi-yhteyksien kautta. Kuva: Henri Saranpää
  Nimikkotaiteilijansa teosten lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä painopisteenään pohjalainen taide. Kesään asti esillä oleva Mestarit yhdessä -näyttely tutustuttaa Nelimarkan ja Alvar Aallon elämään ja tuotantoon mestareiden Alajärvi-yhteyksien kautta. 


Uudistunut Villa Väinölä avautuu jälleen ensi kesänä. Kuva: Nelimarkka-museo
  Museon toimintaan liittyy läheisesti myös keskustassa sijaitseva Villa Väinölä, Alvar Aallon veljelleen suunnittelema rakennus. Parhaillaan uudistuksen alla oleva Villa Väinölä avautuu jälleen ensi kesänä tuoden Alajärvelle lisää näyttely- ja tapahtumatiloja.

Monipuolinen kattaus taidetta

  Joulukuuhun asti museossa on esillä Ritva Lindbergin Sata taivasta -akvarellinäyttely. Vuoden lopussa vuoronsa saa Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun voittaja Heidi Katajamäki näyttelyllään Levotonta maata.

  Keväällä vuorossa on pienoisveistoksia, grafiikkaa ja piirroksia Nelimarkka-Rahaston kokoelmista.

  – Veistoksista monet eivät ole koskaan olleet esillä. Ennennäkemättömiä teoksia ovat myös Suomen taidehistorian suurnimien, kuten Hugo Simbergin ja Albert Edelfeltin piirrokset, kertoo vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio.

  Kesällä luvassa on kuvanveistäjä Tiina Laasosen puuveistoksia sekä raumalaisen Meri Pauniahon grafiikkaa. Syksyllä nähdään vielä Suomenselän taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely.


Eero Nelimarkka: Maisema Seinäjoelta, 1962. Kuva: Nelimarkka-museo
  Kesällä ja tilauksesta museovieraita palvelee Café de Nelimarkka, jonka erikoisuutta Nelimarkka-leivosta ei saa mistään muualta.

  – Moni ei tiedäkään, että nuori Nelimarkka kouluttautui alun perin kondiittoriksi. Sacher-tyyppinen tuhti suklaaleivos saa takuulla suun makeaksi, Alkio vinkkaa.http://www.nelimarkka-museo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »