Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Vimpeli, pesäpallo, Saarikenttä, Tervareitti, melonta, Lakis, Suomen Pesäpallomuseo, suksitehdasmuseo

Suomi 100 Pohjanmaa


Vimpelin kuuluisa Saarikenttä sijaitsee nimensä mukaisesti kenttä sijaitsee Savonjoen ympäröimässä saaressa. Kuva: Vimpelin kunta

Vimpeli vetoaa

Vimpeli tunnetaan perinteisenä pesäpallokuntana, mutta matkailijalle Vimpeli tarjoaa erityisesti luontoelämyksiä ja yllättäviä museokohteita.


  Vimpeli kuuluu Etelä-Pohjanmaan Järviseutuun yhdessä Soinin, Alajärven ja Lappajärven kanssa. Vimpelin ainutlaatuinen järviluonto harjuineen ja vesistöineen hemmottelee ulkoilusta ja luontoelämyksistä nauttivaa matkailijaa. 

Tervakauppiaiden jäljillä meloen

  Etelä-Pohjanmaan maakunnan pisin yhtenäinen melontareitti Tervareitti kulkee myös Vimpelin kunnan alueella. Viiden joen ja viiden järven muodostama, noin 200 kilometriä pitkä melontareitti tarjoaa huikeita maisemia, haastavia koskia, lempeitä jokiuomia sekä useita hyviä lähtö- ja taukopaikkoja. 


Tervareitti tarjoaa huikeita maisemia, haastavia koskia, lempeitä jokiuomia sekä useita hyviä taukopaikkoja. Kuva: Vimpelin kunta
  Vimpeli on aikoinaan ollut maamme suurimpia tervanpolttopitäjiä, josta tervaa on uitettu myytäväksi muualle. Tervanuittajien käyttämille uomille on syntynyt poikkeuksellinen melontareitistö, joka kätkee rannoilleen myös lukuisia kiehtovia tarinoita. 


Vieresniemen taukopaikalle pääsee myös esteetöntä luontopolkua pitkin. Kuva: Vimpelin kunta
  Reitin varrelle kauniin Lappajärven rannalla osuu Vieresniemen viihtyisä taukopaikka, jonne pääsee myös maalta käsin esteetöntä luontopolkua pitkin.

Lakeaharjun laella suksi luistaa

  Jääkauden synnyttämä Lakeaharju kohoaa Vimpelissä yli 170 metrin korkeuteen. Jo yli 20 vuoden ajan Lakis on toiminut hiihto- ja laskettelukeskuksena, jossa murtomaahiihdon ja laskettelun lisäksi on huipputason olosuhteet ampumahiihdon harrastajille. Lakiksen viidestä rinteestä löytyy laskumahdollisuuksia eritasoisille laskijoille, ja hyvätasoiset rinnepalvelut ravintoloineen, mökkikylineen ja välinevuokraamoineen takaavat oivalliset olosuhteet vaikka pidemmällekin hiihtoreissulle. 


Lakis on toiminut hiihto- ja laskettelukeskuksena jo 20 vuotta. Kuva: Vimpelin kunta
  Kesäaikaan Lakiksen ympäristön patikkareitit kutsuvat ulkoilemaan luonnonläheiseen ympäristöön, josta jalkojen juuressa avautuu eteläpohjalainen järvimaisema.

Maailman ainoa suksitehdasmuseo

  Vimpelin ylpeys, oma pesäpallojoukkue Vimpelin Veto, on yksi suomalaisen pesäpallohistorian menestyksekkäimmistä joukkueista. Superpesistä pelataan Vimpelissä edelleen suurella sydämellä, ja kotijoukkueen pelit kokoavat Vimpelin Saarikentälle aina tuhatpäisen yleisön.


Pelipäivinä Vimpelin Saarikentän katsomo täyttyy aina ääriään myöten innokkaasta yleisöstä. Kuva: Vimpelin kunta
  Vimpeli elää ja hengittää pesäpalloa – siitä osoituksena on myös vuonna 1997 perustettu Suomen Pesäpallomuseo, jonka kokoelmia on vuosien varrella täydennetty mm. toimintansa lopettaneen Ikaalisten pesäpallomuseon esineistöllä.

  Pesäpallomuseon kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee myös toinen vierailemisen arvoinen museo – tiettävästi Suomen, kenties jopa maailman ainoa suksitehdasmuseo. Vimpelissä oli aikoinaan vilkasta suksien valmistustoimintaa, ja 1930-luvulla valtaosa suomalaisten suksista oli valmistettu juuri Vimpelissä. Suksitehdasmuseon kokoelmissa on yli 500 esinettä, mm. valokuvia suksenvalmistuksesta ja kuljetuksista, suksitehtaan koneita ja kalustoa sekä suksia ja työkaluja.http://www.vimpeli.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »