Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Lappajärvi, Kivitippu, Meteoriittikeskus, Lappajärven kesäteatteri

Suomi 100 Pohjanmaa


Lappajärven rannalla sijaitsee perinteikäs Hotelli Kivitippu, joka on kokenut viimeisen vuoden aikana täydellisen muodonmuutoksen. Kuva: Hotelli Kivitippu

Kraatterijärven 
lumous ei haihdu

Lappajärvi syntyi meteoriitin putoamisen seurauksena 76 miljoonaa vuotta sitten. 


  Totuus on todellakin tarua ihmeellisempää. Se asteroidi, joka törmäsi toiseen jossain Marsin ja Jupiterin välisellä kiertoradalla, sinkautti Maahan yli kilometrin kokoisen kappaleen. Se osui paikkaan, johon lopulta syntyi matkailijoita houkutteleva helmi, Suomen kauneimmaksi järveksi äänestetty Lappajärvi.

Kivitipun uusi tuleminen

  Matkailijalle ainutlaatuinen Lappajärvi antaa paljon. Järven rannalla sijaitseva perinteikäs Hotelli Kivitippu on viimeisen vuoden aikana saanut uudet omistajat ja sitä myöden kokenut täydellisen muodonmuutoksen. 


Hotelli Kivitipun viihtyisä ja siisti ravintola. Kuva: Hotelli Kivitippu
  Hotellin kaikkiin 77 huoneeseen on tehty isot remontit, joissa on uusittu kaikki perusteista pintamateriaaleihin – kaakeleista tyynynpäällisiin. Myös julkiset tilat ovat läpikäyneet muutoksen, ja lopputuloksena on siisti, nykyaikainen hotelli, joka palvelee monenlaisten vieraiden tarpeita.


Hotelli Kivitipun sisääntulo. Kuva: Hotelli Kivitippu
  Kokousvieraille Hotelli Kivitippu tarjoaa toimivia kokoustiloja oheispalveluineen – tarjolla on niin intiimejä neuvottelutiloja kuin satoja henkilöitä vetävä salikin. Pientä irtiottoa arjesta on tarjolla kampaajan, hierojan, kosmetologin ja jäsenkorjaajan vastaanotolla. 


Järviseudun Golfseuran kenttä sijoittuu Herneslahden kahdelle puolelle, ja toiselle puolelle siirrytään siipiratasalus Albatlossilla. Kuva: Hotelli Kivitippu
  Elämyksiä löytyy myös Kivitipun ulkopuolelta: yhteistyökumppani Kipinäkodan luonto- ja elämyspalvelut on Kivitipun vierailijaryhmien käytössä, ja ryhmän tarpeiden mukaan ohjelmaa järjestyy niin maalla kuin vedessäkin. Reikäpallon harrastajia puhuttelee aivan Kivitipun naapurissa sijaitseva 18-reikäinen golf-kenttä, jollaista ei löydy muualta: kenttä nimittäin sijoittuu lahden kahdelle puolelle, ja ensimmäisten 9 reiän jälkeen niemen puolelle siirrytään eksoottisesti siipiratasaluksella!

Mineraaleja mikroskoopilla ja virtuaalitodellisuutta

  Kivitipun alakerrassa tarjoillaan aimo annos kosmista tietämystä. Lappajärven meteoriittikeskus nostaa esiin Lappajärven ainutlaatuista syntytarinaa ja tarjoaa kävijöille tietoa avaruuden arvoituksista. 


Meteoriittikeskus tutustuttaa monenlaisiin mineraaleihin ja niiden syntyyn. Kuva: Lappajärven meteoriittikeskus
  Meteoriittikeskus perustettiin Kivitipun yhteyteen jo vuonna 1994, mutta kuluneen vuoden aikana se on laajentunut ja uusiutunut täysin. Remontin seurauksena keskuksen tilat ovat nyt siistit, toimivat ja tarkoituksenmukaiset. Näyttely on jaoteltu kahteen osioon: ensimmäinen osio avaa kävijälle sitä, mistä meteoriitit saavat alkunsa ja miten ne päätyvät Maahan, toisessa osiossa keskitytään Lappajärveen sekä sen syntyyn ja erityispiirteisiin. Vuoteen 1975 astihan Lappajärven uskottiin olevan tulivuoren kraatteri, kunnes Helsingin yliopiston tutkija Martti Lehtinen todisti järven olevan avaruudesta singonneen meteoriitin aikaansaama kraatteri.


Meteoriittikeskuksesta on uudistuksen myötä kehittynyt kokemuksellinen kohde. Kuva: Lappajärven meteoriittikeskus
  Uudistuksen yhteydessä Meteoriittikeskus on kehittynyt yksisuuntaisesta näyttelystä kokemukselliseksi kohteeksi, jossa kävijä pääsee tekemisen kautta perehtymään aiheeseen. Keskukseen on muun muassa perustettu erillinen tutkimushuone, jossa kävijät voivat tutkia mineraalinäytteitä mikroskoopeilla. 


Meteroiittikeskus kertoo mm. Lappajärven synnystä. Kuva: Lappajärven meteoriittikeskus
  Jatkossa Meteoriittikeskuksessa voi myös kokea meteoriitin syöksyn virtuaalitodellisuudessa ja tarkastella mineraalikiteitä hologrammin avulla. Luonnontieteellisen keskusmuseon lahjoittama mittava kivi- ja mineraalikokoelma saatiin hiljattain esille, ja sen parinsadan näytteen joukosta moni löytänee myös omalta pihaltaan löytyviä lajeja. 

Uudistunut kesäteatteri laajentaa konsertteihin

  Suomen kauneimman järven rannat tarjoavat myös huikeat puitteet kulttuurikokemuksille. Lappajärven kesäteatteri aloitti toimintansa viime kesän jälkeen paikalla, jossa on toiminut kesäteatteri jo 25 vuoden ajan. Teatteria pyörittävä yrittäjä Kristian Hyyppä kertoo, että tavoitteena on päivittää kesäteatteritoimintaa vastaamaan paremmin nykyvaatimuksia. Tulossa on mm. nettilipunmyynti sekä pankkikorttimaksumahdollisuus. 


Lappajärven kesäteatterissa nähdään kesällä 2018 Heikki Sivennoisen ja Suvi Pumpasen tähdittämä Rakkauden autokorjaamo. 
  Lappajärven kesäteatterin ensimmäinen teatterikesä on ensi vuonna, jolloin heinäkuussa Halkosaaren kauniilla näyttämöllä nähdään viime kesänä Turun Samppalinnassa naurattanut, mm. Heikki Silvennoisen ja Viivi Pumpasen tähdittämä musiikkinäytelmä Rakkauden autokorjaamo. Ennen sitä Hyypällä on kuitenkin muitakin suuria suunnitelmia Halkosaaren teatterin varalle – tulossa on konsertteja, joista toistaiseksi varmistuneita ovat esimerkiksi Guardia Nueva ja Suvi Teräsniska.


Suvi Teräsniska on tulossa Halkosaaren teatterin lavalle. 
  Lappajärven kesäteatteri uskoo vahvasti tulevaisuuteen. Nuorekkaalla ohjelmistolla ja konserteilla se pyrkii tavoittamaan uusia yleisöjä, mutta haluaa silti pitää kiinni hyviksi koetuista vahvuuksista, luonnonkauniista miljööstä, tasokkaista puitteista ja hyvin toimivasta yhteistyöstä muiden matkailupalveluiden kanssa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »