Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Vaasa, Vaasan kaupunginteatteri, Umpihankeen, Billy Elliot, Liian paksu perhoseksi, Erik Kiviniemi

Suomi 100 Pohjanmaa


Umpihankeen, kuvassa Reetta Kankare. Kuva: Jyrki Tervo

Umpihanki antaa armon kärynneille hiihtäjille

Vaasan kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä palataan vuoden 2001 katastrofaalisesti päättyneisiin Lahden MM-hiihtoihin.


  Miljoonien muiden suomalaisten tavoin Erik Kiviniemi, itsekin intohimoinen hiihtäjä, seurasi epäuskoisena, kun suomalainen hiihtotähti toisensa perään jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Kotikisoissa. Kollektiivinen häpeä jatkui vuosia, moni ura päättyi – ja yksi elämäkin. Kiviniemi huomasi pohtivansa, menikö jo vähän yli. Ja miksi olimme niin ankaria? 

  Kuusitoista vuotta myöhemmin noihin epäuskon hetkiin palataan Vaasan kaupunginteatterissa, jossa ensi-iltansa saa teatterin johtajan Erik Kiviniemen ja Outi Rossin kirjoittama näytelmä Umpihankeen. Se on näytelmä sankaruudesta ja sen raskaasta taakasta, menestymisen pakosta ja pelosta sekä anteeksiannosta. Näytelmä pohjautuu löyhästi Lahden kisojen tapahtumiin ja sen keskiössä on Suomen hiihtomaajoukkue.


Umpihankeen – sinivalkoinen hiihto. Kuvassa Jari Hietanen. Kuva: Linus Lindholm
  Kiviniemi kertoo, että Umpihankeen pyrkii antamaan oikeutta Lahdessa kärynneille hiihtäjille.

  – Mielestäni olemme sen velkaa näille urheilijoille – heidät uhrattiin. Noihin tapahtumiin liittyi niin paljon, että suomalaisten suhteellisuudentaju katosi, Kiviniemi sanoo.

  – Uskon, että aika on nyt kypsä tälle keskustelulle. Aikaa on kulunut ja muiden maiden hiihtäjiä jäänyt kiinni. Meillä on nyt perspektiiviä asioihin.

  Umpihankeen on kuvaus kilpahiihdon kovasta maailmasta sen terävimmällä huipulla, jossa sankaruus, mestaruus ja menestyksen hinta kulkevat käsi kädessä. Se on hieman erilainen Suomi 100 -juhlavuoden esitys, mutta juuri siksi näkemisen arvoinen.

Tanssiva poika ja rajaton rakkaus

  Hiihdon lisäksi syksyn näytäntökausi tuo Vaasan kaupunginteatterin lavalle tanssia. Maailmanlaajuiseen suosioon noussut musikaali Billy Elliot liikuttaa pohjalaista teatteriyleisöä nuoren pojan tarinalla. 


Billy Elliot. Kuvassa Robin Asukas ja Timo Luoma. Kuva: Linus Lindholm
  Äiditön kaivostyöläisen poika haluaa murtaa syvällä istuvia ennakkoluuloja ja harrastaa nyrkkeilyn sijaan tanssia. Yhteisön on vaikea sulattaa tanssivaa poikaa, mutta lopulta Billyn päämäärätietoinen taistelu oman unelmansa puolesta muuttuu koko työläisyhteisön yhteiseksi tavoitteeksi. 


Billy Elliot (Robin Asukas). Kuva: Linus Lindholm
Musikaali koskettaa ja ihastuttaa ja valaa uskoa siihen, että hulluimmatkin unelmat voivat toteutua.

  Ennakkoluulojen kaataminen ja henkilökohtainen vahvuus ovat teemoina myös Vaasan kaupunginteatterin keväässä, kun suurella näyttämöllä saa helmikuussa ensi-iltansa draamakomedia Liian paksu perhoseksi


Liian paksu perhoseksi, kuvassa Heidi Kirves ja Timo Luoma. Kuva Jyrki Tervo
Se on tarina kahden liian erilaisen ihmisen odottamattomasta ja vaikeasti sulatettavasta rakkaudesta, joka kohtaa vastustusta monelta suunnalta. Se on tarina työn tekemisestä ja pohjalaisesta peräänantamattomuudesta, mutta ennen kaikkea se on hyväntahtoinen muistutus siitä, miten rakkautta ja iloa voi löytää ihan jokapäiväisessä arjessa.http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »