Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Visit Vaasa, Vaasa, Närpiö, Mustasaari, Laihia, Isokyrö, Maalahti, Vöyri, Korsnäs, Merenkurkun saaristo

Suomi 100 Pohjanmaa


Vaasan Västervikissä sijaitseva Strömsön talo on yksi koko Vaasan seudun suosituimmista käyntikohteista. Kuva: Visit Vaasa

Vaasan seudulla loma sujuu kuin Strömsössä

Vaasan seutu sykkii energiaa, intohimoa ja merellisyyttä monessa eri muodossa. Pohjoismaiden merkittävin energiaklusteri työllistää yli 11 000 seudun asukasta. Voimauttavaa energiaa tarjoavat myös seudun sadat kulttuuritapahtumat, kansainvälinen ilmapiiri sekä Suomen ainoa Unescon maailmanperintöluettelon luontokohde Merenkurkun saaristo.


  Suomen energiapääkaupunki Vaasa on ylpeä kansainvälisyydestään ja liputtaa aluerajat ylittävän yhteistyön puolesta. Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson korostaa, ettei Vaasa suinkaan ole kaksikielinen vaan monikielinen kaupunki – Vaasan kaduilla puhutaan yli sataa kieltä ja asukkaat edustavat yli sataa kansallisuutta.

  Kansainvälisyys näkyy myös Vaasan seudun sadoissa kulttuuritapahtumissa, vivahteikkaassa ruoka- ja ravintolatarjonnassa sekä hotellien korkeassa tasossa.

Kahdeksan kiehtovan kunnan kokonaisuus

  Kahden päivän aikana matkailija voi vierailla kahdessa eri maassa ja lukuisissa eri kaupungeissa.


Wasaline risteilee Vaasan ja Uumajan väliä. Kuva: Visit Vaasa
– Vaasasta kulkee Suomen pohjoisin ympärivuotinen laivareitti Ruotsiin. Wasaline ylittää Pohjanlahden Ruotsin Uumajaan vain reilussa neljässä tunnissa, Jansson vinkkaa.

  Monien mahdollisuuksien Vaasa on seutukunnan keskus, mutta sen kahdeksassa kunnassa on omat matkailuvalttinsa ja vahvuutensa. Närpiö tunnetaan kasvihuoneiden kulta-aittana, joka tuottaa valtaosan kotimaisista tomaateista ja kurkuista. Kaupungin kohokohtiin kuuluu heinäkuiset Tomaattikarnevaalit, jolloin Närpiön keskusta täyttyy hilpeästä ja tapahtumantäyteisestä markkinatunnelmasta.


Tomaatit ovat saaneet Närpiössä jopa oman festivaalin. Kuva: Visit Vaasa
  – Korsnäs, Maalahti ja Mustasaari ovat Merenkurkun saariston salaperäisiä helmiä, joissa aidon saaristolaiselämän rinnalla korostuvat yhdessä oleminen ja tekeminen, monipuolinen museotarjonta sekä lavatanssien pitkät perinteet.


Kyrö Distillery valmistaa Isossakyrössä Napue Giniä ja maailman parasta gin tonicia. Kuva: Visit Vaasa
  Nuukuudestaan tunnettu Laihia on historiasta kiinnostuneille matkailijoille varsin avokätinen. Laihialta on löytynyt muinaisjäännöksiä eniten koko Suomessa, kaikkiaan yli 4 300 kappaletta. Isokyrö puolestaan tunnetaan Kyrö Distilleryn Napue Ginistä ja maailman parhaasta gin tonicista. Vöyrissä matkailijoita kiinnostavat monipuoliset aktiviteetit, tapahtumat ja historia: Oravaisten taistelutantereella ratkaistiin maamme kohtalo vuosien 1808–1809 Suomen sodassa. Vöyristä löytyy myös Suomen vanhin yhä käytössä oleva puukirkko.

Merenkurkun saaristo on ainoa laatuaan

  Vuonna 2006 Unescon maailmanperintöluetteloon Suomen ainoana luontokohteena valitussa Merenkurkun saaristossa maa kohoaa 0,8 senttiä vuodessa. Uusia saaria ja rantaviivaa nousee jääkauden jäljiltä esiin 150 jalkapallokentän verran joka vuosi. 70 prosenttia maailmanperintöalasta sijaitsee Suomen suurimmassa saaristokunnassa, Mustasaaressa.


Raippaluodon silta Mustasaaressa. Kuva: Ann-Britt Pada
  Janssonin mielestä saariston parhaita puolia on monipuolisuus.

  – Täällä matkailijat voivat nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta mökkilomalla, patikointipoluilla, kalastaen tai meloen. Vauhdikkaamman menon ystävät viihtyvät vaikkapa vesiskootteriajelulla tai Vaasan ja muiden kuntien vilkkaissa tapahtumissa, hän sanoo.


Saariston tunnelmaa Svedjehamnissa, maailmaperintökohteen sydämessä. Kuva: Visit Vaasa
  Vaasan Västervikissä sijaitseva merenrantahuvila Strömsön talo on yksi koko Vaasan seudun suosituimmista käyntikohteista. Huippusuositun Strömsö-ohjelman myötä Vaasan saariston helmi on jäänyt elämään jopa suomen kieleen.

  – Vaasan seudulla matkailija tavoittaa parissa tunnissa kaiken tarvittavan. Siksi voimme hyvillä mielin sanoa, että täällä kaikki sujuu aina kuin Strömsössä, Jansson toteaa tyytyväisenä.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »