Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Kaskinen, Suomen Manhattan, saarikaupunki, Sälgrund, vierasvenesatama, savusauna, käsityöläiset, tapahtumat

Suomi 100 Pohjanmaa


Myös kaupungin oma tyttö Krista Siegfrids nauttii olostaan Kaskisissa. Kuva: Kaskisten kaupunki

Kaskinen 
– länsirannikon salainen paratiisisaari

Kun ihmispaljous, liikenteen pauhu ja ainainen kiire alkavat kyllästyttää, olisi ihana sulkeutua sähköttömään mökkiin keskelle erämaata, kauas sivistyksestä. Vieläkin parempi vaihtoehto on ottaa suunta kohti Kaskista, länsirannikon pientä ja ihmeellistä saarikaupunkia.


  Kaskisissa ei ole kiire mihinkään. Miksi olisikaan – Suomen pienimmän kaupungin voi kävellä päästä päähän muutamassa minuutissa. Nähtävyyksiäkään ei tarvitse erikseen etsiä, sillä historiallinen puutalokaupunki on ympärivuotinen nähtävyys ihan sellaisenaan. Talojen tarinoihin voi tutustua oppaan kanssa tai omatoimisesti tarinakarttaa seuraamalla. Kurkistaa kannattaa ainakin kotiseutumuseoon, joka esittelee porvarisperheen elämää 1800-luvulla.


Suomen pienimmän kaupungin voi kävellä päästä päähän muutamassa minuutissa. Kuva: Kaskisten kaupunki
  Eksyä ei voi ilman karttaakaan: ainutlaatuisen ruutukaavansa ansiosta saarikaupunki Kaskinen on saanut lisänimen Suomen Manhattan.

Pieni kaupunki täynnä suuria elämyksiä

  Kasvottomien ketjuhotellien sijaan Kaskisissa majoitutaan kodinomaisissa majataloissa, vanhassa pappilassa ja persoonallisissa pienhotelleissa, joissa vallitsee elämänmakuinen tunnelma. Marianranta Camping upeine uimarantoineen sijaitsee suojaisan merenlahden rannalla. Merellä houkuttelevat ympärivuotiset kala-apajat sekä Sälgrundin majakkasaari, missä voi viipyä yön yli.


Kaskinen on käsityöläisten, kalastajien ja merenkävijöiden idyllinen saarikaupunki. Kuva: Kaskisten kaupunki
  Kaskisten vierasvenesatama sijaitsee keskellä kaupunkia, aivan torin alapuolella, ja moni kesävieras saapuukin Kaskisiin vesiteitse. Venesataman lähellä sijaitsevan hotelli-ravintola Sinisen Hetken erikoisuus on perinteinen savusauna. Ihan joka paikassa ei pääsekään kastautumaan savusaunan pimeydestä virkistävään meriveteen vuoden ympäri – ja vielä keskellä kaupunkia.


Etualalla hotelli-ravintola Sinisen Hetken savusauna, josta pääsee kastautumaan mereen ympäri vuoden. Kuva: Kaskisten kaupunki

Kädentaitoja ja tunnelmallisia tapahtumia

  Historiallinen Bladhin talo toimii juhlapaikkana sekä kotina kaskislaisten käsityöläisten yhteiselle puodille. Viereisessä pihassa sijaitsee Savipaja Murray, jossa pääsee ostoksille ja tutustumaan keramiikan valmistuksen saloihin. Rakennuksia ympäröivät puutarhat ovat piipahduksen arvoisia erikoisine kasveineen.


Bladhin talo oli pitkään Kaskisten suurin talo. Kuva: Kaskisten kaupunki
  Kesällä kaksipäiväinen pihakirppistapahtuma avaa portit yli 60 paikalliseen pihaan. Kesän kohokohtiin kuuluvat myös Kaskisten Musiikkikesä sekä Vanhan Kalarannan Kalarantapäivät, jolloin entisen kalasataman ympäristö 1800-luvun kala-aittoineen ja Kalastusmuseoineen täyttyy iloisista ihmisistä, rennosta tunnelmasta sekä paikallisten käsityöläisten, taiteilijoiden ja kalastajien kojuista.


Vanhassa Kalarannassa tuoksuu savustettu kala. Kuva: Kaskisten kaupunki


http://www.visitkaskinen.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »