Nro 4-2017
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Saanan samoiluja, Saana Jaakkola, Myrskyn silmässä, myrsky, sää

Saanan samoilujaMyrskyn silmässä

Kesäkuussa 2014 lensin Suomessa vietetyn miniloman jälkeen takaisin silloiseen asuinkaupunkiini Düsseldorfiin. Normaalisti reilun parin tunnin lento hujahti hetkessä, usein vielä puolityhjässä koneessa, jossa sai vallata koko penkkirivin itselleen.

Vaan ei tällä kertaa.

Sulavan lentoelämyksen sijaan matkalla koettiin kuoppa poikineen. Turbulenssintäyteisen lennon päätteeksi kone jäi kiertelemään Düsseldorfin ylle tunniksi. Meille matkustajille syytä ei kerrottu, mutta sen selvittämiseksi ei tarvinnut olla kummoinenkaan asiantuntija. Koneen ulkopuolella salamat räiskyivät. Meno oli niin hurjaa, että päässä huimasi ja vatsa heitti kuperkeikkaa. Sitten alkoivat pelonsekaiset kiljahdukset matkustamossa. Se lisää mukavasti tunnelmaa muutenkin myrskyisellä lennolla.

Düsseldorfin kenttä suljettiin ja meidät käännytettiin Brysseliin, missä meitä matkustajia pidettiin koneessa kolmen tunnin ajan. Jossain vaiheessa kapteeni kuulutti, että konetta tarkastetaan teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen selviäisi, pääsisimmekö vielä lentämään Düsseldorfiin.

Tekninen vika? Kiitos, jään mieluummin Belgiaan.

Tuntien odotuksen jälkeen saimme viimein bussikyydin Düsseldorfiin. Perille päästyäni näin, mistä myrskyssä todella oli kyse. Tutut kadut olivat täynnä autojen ja rakennusten päälle kaatuneita puita. Asuntoni viereinen puisto, jossa päivittäin lenkkeilin, oli täysin tuhoutunut. Koko kaupunki oli kuin sotatantere. Kuusi ihmistä menetti Ela-myrskyssä henkensä.

Tapahtuma oli vahvasti mielessä seuratessani Irma-myrskyn etenemistä ja kaikkea sitä, mitä hirmumyrsky tuhosi tieltään Karibialla ja Floridassa. Häpesin, että olin juuri valittanut jälleen yhdestä saderintamasta, joka pilasi retkiviikonlopun ties kuinka monetta kertaa tänä kesänä. Sade voi muuttaa suunnitelmia, mutta se ei tuhoa koteja ja elämiä tieltään.

Tänään en valita sateesta, vaan otan sen vastaan avosylin. Sade tuo mukanaan paljon hyvää, toisin kuin Irman tai Elan kaltaiset myrskyt, jotka muistuttavat, että luonnonvoimien edessä ihminen on lopulta pieni ja voimaton.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »