Nro 4-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ilmajoen Musiikkijuhlat, Ilmajoki, Mannerheim, ooppera, Laila Hirvisaari, Eve Hietamies, Tuomas Parkkinen, Waltteri Torikka, Sari Hanka

Teatterit ja konsertit


Mannerheim (Waltteri Torikka) ja Annicka (Annami Hylkilä) Kuva: Jussi Niukkala

Mannerheim nähdään Ilmajoella myös ensi kesänä

Ilmajoen Musiikkijuhlien viimekesäinen Mannerheim-ooppera oli sellainen menestys, että se nähdään myös ensi kesänä.


  Ilmajoen Musiikkijuhlille Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi ponnistettu Mannerheim-ooppera onnistui yli odotusten: kaikki näytökset myytiin loppuun. Jatkoa seuraa ensi kesänä.


Mannerheim-oopperaa oli tekemässä nimekäs tekijäjoukko. Kuva: Jussi Niukkala
  – Ooppera onnistui 110-prosenttisesti. Menestys siivittää ensi vuoteen: liput ovat jo myynnissä, ja merkit näyttävät hyvältä. Varaustilanne on jo nyt hyvä, toiminnanjohtaja Sari Hanka kertoo.

Onnellinen liitto

  Mannerheim-ooppera oli tilaustyö, jonka libreton kirjoittivat äiti ja tytär, Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies – libretto oli molemmille kirjailijoille ensimmäinen. Hirvisaarelle Mannerheim oli tuttu jo entuudestaan, sillä hän on kirjoittanut paljon Suomen itsenäistymisen ajoista ja sitä edeltävistä tapahtumista. Lisälyriikat librettoon kirjoitti Tuomas Parkkinen, joka myös dramatisoi ja ohjasi oopperan. Musiikin sävelsi lähinnä elokuvapuolelta tunnettu, kansainvälistä uraa tekevä Tuomas Kantelinen. Nimiroolissa nähtiin suursuosion saavuttanut Waltteri Torikka, ja hänen rinnallaan taloudenhoitaja Idan roolin tekevä Johanna Rusanen-Kartano.


Tilaustyönä tehty Mannerheim-ooppera oli menestys. Kuva: Jussi Niukkala
  Sari Hanka ja ohjaaja Tuomas Parkkinen uskovat, että nimekäs tekijäjoukko oli suuri syy siihen, että Mannerheim onnistui niin hyvin. 

  – Työryhmässä on rautaisia ammattilaisia. Waltteri Torikka tuli suurelle yleisölle tutuksi viihteellisemmistä ympyröistä, ja hänen mukana olonsa puhuttelee hieman toisenlaista yleisöä kuin perinteisiä oopperakävijöitä, Hanka sanoo. 

  – Teoksen taiteilijat – solistit, kuorot, Ilmajoen musiikkijuhlien sadat vapaaehtoiset – ylittivät itsensä. Säveltäjä, libretistit sekä pääosan esittäjä kasvoivat itseään suuremmiksi ja onnistuivat. Tämä oli kovan työn, satumaisen tuurin ja oikean ajoituksen onnellinen liitto, kommentoi Parkkinen.

Sankarin elämä alusta loppuun

  Tasokkaan työryhmän lisäksi Mannerheimin suosiota selittää aihe – ja mikä sopisikaan 100-vuotisjuhlaoopperan aiheeksi paremmin kuin dramaattisen elämän elänyt suomalaisten sankari, joka seurasi aitiopaikalta Suomen kohtalon hetkiä sen itsenäistymisestä aina talvi- ja jatkosotien taisteluihin.


Ooppera kuvaa Mannerheimin koko elämänkaaren. Kuva: Jussi Niukkala
  Ooppera kuvaa Mannerheimin koko elämänkaaren etuoikeutetusta aatelispojasta venäläiseksi upseeriksi, Suomen presidentiksi ja lopulta Sveitsiin erakoituneeksi vanhukseksi.  

  – Mannerheim kiinnostaa suomalaisia. Kesällä oli nähtävissä se, että teos keräsi Ilmajoelle paljon myös sellaista yleisöä, joka ei ole perinteisiä oopperakävijöitä. Onnistuimme löytämään uutta yleisöä, Sari Hanka iloitsee.

  Tuomas Parkkinen odottaa ensi kesää innostunein mielin. 

  – Palaan Ilmajoelle täynnä riemua ja paloa. Sama tarina ja totta kai samat sävelet. Mutta ensi kesänä yleisö näkee vielä paremman esityksen. Me osaamme sen jo, esitys on kypsynyt ja jalostunut. Solistit tykkäävät esittää Mannerheimia ja kuoro rakastaa laulaa Kantelisen melodioita, Parkkinen sanoo.http://www.musiikkijuhlat.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »