Nro 4-2017
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Teatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Jyväskylä, Peter Pan, Kolme sisarta, Onnensirpaleita, Saara Jokiaho

Teatterit ja konsertit


Peter Pan (Saara Jokiaho) ja Kapteeni Koukku (Henri Halkola). Kuva: Jiri Halttunen

Kasvamisen kipuilua ja 
onnen odotusta

Jyväskylän kaupunginteatterissa syksy tarjoaa katsottavaa koko perheelle.


  Syksyn pimeys ja arjen ankeus työnnetään syrjään Jyväskylässä. Kaupunginteatterin lavalla on tällä kaudella väriä, vauhtia ja suuria tunteita, kun estradin valtaa menestysmusikaali Peter Pan. Yli satavuotias tarina on kertomus aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta, jokaisessa meissä elävästä sisäisestä lapsesta ja luovuudesta. Rakastetut hahmot Peter, kadonneet pojat, Kapteeni Koukku ja muut tutut satuhenkilöt seikkailevat Ritva Holmbergin käsikirjoittamassa koko perheen koukuttavassa musikaalissa. Näytelmässä on Jukka Linkolan säveltämä ja Jukka Virtasen sanoittama musiikki, joka erilaisilla kerroksillaan puhuttelee eri-ikäisiä katsojia ja tarjoaa elämyksiä niin lapsille kuin aikuisille.


Kapteeni Koukku (Henri Halkola) ja Peter Pan (Saara Jokiaho). Kuva: Jiri Halttunen
  Musikaalin nimiroolia esittävä Saara Jokiaho pitää Jyväskylän Peter Pania hyvin onnistuneena teoksena. 

  – Se mukailee alkuperäistä tarinaa uskollisemmin kuin esimerkiksi Disneyn versio, mutta on kuitenkin tuoreella otteella tehty. Jyväskylän versiossa Peter Pan ei ole vain kiva sankari, vaan monisyinen hahmo, josta löytyy niin itsekäs ja ilkeä kuin välittävä ja herkkä puoli, Jokiaho kuvailee.

Ikuisuuskysymyksiä ja onnensirpaleita

  Saara Jokiaho on mukana myös toisessa klassikossa, Anton Tsehovin Kolmessa sisaressa, jossa hän näyttelee trion nuorinta siskoa Irinaa. Androgyyniin Peter Paniin verrattuna Irina on hyvin erilainen hahmo, mutta nuorena naisena Jokiaho löytää Irinasta paljon tarttumapintaa.

  – Nuoren tytön kamppailu omien haaveiden ja odotusten kanssa on hyvin tunnistettavaa ja Irinan hahmo on yllättävän helposti lähestyttävä, Jokiaho miettii.


Kolme sisarta. Etualalla Irina (Saara Jokiaho) ja Tusenbach (Miika Tuominen), taustalla Masha (Tytti Vänskä). Kuva: Jiri Halttunen
  Jyväskyläläisten Kolme sisarta on alkuperäisteosta riisutumpi ja rohkealla kädellä dramatisoitu versio. 

  – Tekstiä ei ole varsinaisesti modernisoitu, mutta aikakausi ei tässä versiossa ole keskeistä. Näytelmässä keskitytään enemmän tunnesisältöön, elämän merkityksen etsimiseen ja siihen, miten kaikki odottavat ’jotain’, mutta eivät kuitenkaan uskalla mennä sitä kohti, Jokiaho sanoo.

  Jokiaholle kuluva näytäntökausi on kiireinen, sillä Peter Panin ja Kolmen sisaren lisäksi hän on mukana musiikkinäytelmä Onnensirpaleissa, joka on kantaesitys. Siinä paneudutaan keskeiseen kysymykseen: mitä onni on? Miljoonasateen musiikki kuljettaa läpi tarinan, jonka on käsikirjoittanut Tommi Kainulainen. Sekä Lahden ammattikorkeakoulusta että Helsingin Konservatoriosta muusikoksi valmistunut Jokiaho pääsee Onnensirpaleissa esittämään monipuolisuuttaan myös soittajana.http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »