Nro 4-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Teatteri, Keski-Uudenmaan Teatteri, KUT, Tuusula, Gabriel tule takaisin, Leo Machelin, Suomenhevosen tarina, Ratsastuskeskus Aino

Teatterit ja konsertit


Suomenhevosen tarinan vuoksi ratsastuskentälle rakennetaan mm. 1000-paikkainen katsomo. Kuva: Sami Lamberg

Hevosia, suurmies ja naistennaurattaja – KUT vie tunnelmasta toiseen

Keski-Uudenmaan Teatterin syksyn näytäntökausi on kunnianhimoinen: ohjelmistossa on koetellun klassikon lisäksi kaksikin kotimaista kantaesitystä.


  Syksyn alkajaisiksi KUT kotiutuu Krapin Pajalle, Tuusulaan. Krapin pellon kulttuurimaisemassa nähdään Mika Waltarin paljon esitetty ja rakastettu musta komedia Gabriel, tule takaisin. Vaikka Waltarin tarina on vanha, se on edelleen ajankohtainen, sillä ihminen ei muutu, sanoo teatterinjohtaja Heikki Lund.


Gabriel ja hyväuskoiset naiset. Kuva: Sami Lamberg
  – Gabriel on perinteinen huijaritarina. Se on hyväuskoisuuden ylistys, joka muistuttaa siitä, miten helposti ihmiset ovat huijattavissa. Aiheesta huolimatta luvassa on takuuvarma naurattaja, Lund lupaa.

Mies, jonka Suomi unohti

  Huijarin vastapainoksi KUTin teatterisyksyssä nähdään tarina unohdetusta suomalaisesta suurmiehestä Leo Mechelinistä. Heikki Lundin kirjoittama Mechelin on tarina suuresta valtiomiehestä ja hänen katoamisestaan ihmisten mielistä. 


Mechelin kertoo unohdetusta suomalaisesta suurmiehestä, Leo Mechelinistä. Kuva: Sebastian Rosenberg
  – Leo Mechelin oli itsenäisyytemme merkittävimpiä takuumiehiä, joka esimerkiksi kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön ja siten pohjusti itsenäisyytemme, Lund kertoo. 

  – On käsittämätöntä, että tämä pesunkestävä pasifisti ja tiukka laillisuusmies on jäänyt sotilaiden jalkoihin. Toivon, että KUTin Mechelin nostaa unohdetun valtiomiehen esiin ja palauttaa hänen arvoaan.

Musiikkiteatteria ratsastuskeskuksessa

  Suomen itsenäisyyden juhlavuosi päättyy KUTissa ainutlaatuiseen kantaesitykseen. Keski-Uudenmaan Teatteri ja Ratsastuskeskus Aino toteuttavat yhteistyössä musiikkinäytelmän Suomenhevosen tarina, joka on matka halki Suomen itsenäisyyden vuosikymmenten – matka, jota kuljetaan suomenhevosen johtamana. Mukana on hevosaiheisia kappaleita sadan vuoden ajalta.

  – Suomenhevosessa pääasia ei ole sotahistoria, vaan yhteiskunnallinen kehitys ja eri aikakausien erilaiset arvostukset, Heikki Lund kertoo. 

  – Asiat tulee ja menee, mutta yksi pysyy – suomenhevonen. 


Suomenhevosen tarinaa esitetään Ratsastuskeskus Ainossa, Järvenpäässä. Kuva: Sami Lamberg
  Näytelmä kunnioittaa eläintä, joka on ollut sotilas, työvoimaa, lemmikki ja sekä miesten että naisten ja tyttöjen paras kaveri, uskottu, jolle on uskallettu avata ne mielen mustimmatkin ajatukset. Eläintä, jonka historia kytkeytyy niin tiiviisti Suomen ja suomalaisten historiaan. 

  Suomenhevosen tarina kerrotaan siellä, missä hevosia on – ratsastuskeskuksessa. Kyseessä on ainutlaatuinen tuotanto: ratsastuskentälle rakennetaan 1000 henkilön katsomo ja sinne tuodaan kaikki modernin musiikkinäytelmän tuotannon vaatimat puitteet. Rooleissa nähdään mm. Anu Sinisalo, Antti Reini ja Pertti Koivula, ja itseoikeutetusti esiintymään pääsevät myös näytelmän päähenkilöt – suomenhevoset.http://www.kut.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »