Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Salo, Mathildedal, ruukkikylä, Ruukin Majatalo, Mathildedalin Kyläpanimo, Mathildedalin Kyläleipuri, Mathildan Marina, Ruukin Kehräämö, alpakat, Teijon kansallispuisto

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Mathildedalin ruukkikylän vanhoihin teollisuusrakennuksiin kunnostettujen tilojen suojissa toimii useita pieniä yrityksiä.

Idyllinen ruukkikylä on 
Etelä-Suomen suurin salaisuus

1800-luvulta peräisin oleva ruukin alue rouheine rakennuksineen, tunnelmallisine punamultaisine taloineen ja vieressä huokailevine merimaisemineen kätkee sisäänsä modernin kyläyhteisön, joka elää ympäri vuoden.


  Viime vuosina hiljalleen eloon herännyt ruukkikylä on erinomainen kulttuurimatkakohde kaikille teollisesta historiasta, luontomatkailusta ja käsityöläisyydestä kiinnostuneille. 


Kahvila Kyläkonttori. KUva: Sara Hornig
  Vanhoihin teollisuusrakennuksiin kunnostettujen tilojen suojissa toimii useita pieniä yrityksiä: käsityöläisiä, taiteilijoita ja matkailuyrittäjiä. Käsillä tekeminen ja yrittäjähenki ovat tehneet vahvan paluun jo hiljaiseloon vaipuneelle ruukkialueelle.

Täydellinen kattaus kyläidylliä

  Noin 150 hengen asukkaan kylä on oma pieni maailmansa, jota viikonloppuisin ja kesäisin vilkastuttavat noin 2000 vapaa-ajanasukasta ja yhä kasvava matkailijajoukko. Teijon kansallispuiston avaaminen muutama vuosi sitten on vaikuttanut myös sen sylissä lepäävän Mathildedalin suosioon, ja yhä useampi pääsee toteamaan sen, jonka Mathildedalissa asuvat ja työskentelevät jo tietävät: ruukkikylässä on jotain taianomaista.

  – Mathildedalin kyläidylli on kuin olisi ulkomailla, kuvailee hotelli Ruukin Majatalon yrittäjä Krista Gustafsson

  – Täällä vallitsee ihan omanlaisensa henki, jonkinlainen sisäinen rauha. Sitä ei osaa määritellä sen tarkemmin, mutta kaikki täällä käyneet sanovat samaa. Se on koettava itse.


Tuomo Holm muutti kahdeksan vuotta sitten puolisoineen Mathildedaliin ja ryhtyi pyörittämään Mathildedalin Kyläpanimoa. 
  Myös Helsingistä Mathildedalissa käymässä olleen Elina Rantamäen ruukkikylä lumosi ensi visiitillä kahdeksan vuotta sitten. Vierailu oli kohtalokas: Rantamäki ja hänen miehensä Tuomo Holm muuttivat kotinsa Mathildedaliin, jättivät varsinaiset päivätyönsä ja pyörittävät nyt kyläläisten perustamaa kyläpanimoa ja Elinan kyläleipomoa


Kaikki Mathildedalin Kyläleipurin leivät leivotaan juureen, josta syntyy niiden mahtava maku.
  Kyläleipuri leipoo kaiken leivän ja myös pullan juureen, myös palkittu näkkileipä saa makunsa ruisjuuresta. Kyläpanimon oluet on pantu pieteetillä ja isolla sydämellä, ja etiketeissä on sympaattisia kuvia kylältä. Tuoreen leivän ja maltaan tuoksu kylän raitilla johdattaa yhteiseen Kyläpuotiin, josta vierailijat voivat ostaa mukaansa näitä oman kylän artesaaniherkkuja.

Saariston portilla

   Mathildedal sijaitsee aivan meren rannalla, vain noin tunnin venematkan päässä Hangosta. Toistaiseksi suurin osa vierailijoista tulee autolla, mutta veneilijät ovat pikkuhiljaa löytämässä ruukkikylän idyllin ja pienvenesataman tarjonnan. 


Mathidedalin satama elokuisena iltana. Kuva: Kristjan Photograhpy
  – Vuosi sitten vappuna avasimme täysin uudistetun rantaravintolamme, jonka yhteydessä on myös 300 veneen satama kaikkine palveluineen. Meiltä löytyvät tilaussaunat sekä kokous- ja majoitustilat mahdollistavat monenlaisten tilaisuuksien järjestämisen isoillekin ryhmille, kertoo rantaravintola Mathildan Marinan yrittäjä Maria Rantanen


Laituripilates-tunti menossa Mathildan Marinassa.
  Ihmisten lisäksi ruukkikylään elämää tuovat laitumilla käyskentelevät alpakkalaumat. Ne eivät ole Mathildedalissa vain tunnelmanluojina, vaan varmistavat Ruukin Kehräämön raaka-aineen saatavuuden. Ruukin Kehräämö on Suomen ainoa alpakanvillakehräämö, kertoo yrittäjä Sini Honkala


Ruukkikylän laitumilla käyskentelevät suloiset alpakkalaumat varmistavat Ruukin Kehräämön raaka-aineen saatavuuden. Kuva: Sara Hornig
  – Alpakan villa on monella tavalla erinomaista kuitua. Se on hypoallerginen ja pistelee paljon vähemmän kuin lampaanvilla. Laadukas alpakanvilla on lämpöarvoltaan 7-kertainen lampaanvillaan verrattuna ja lisäksi se on maailman kolmanneksi kestävin kuitu, Honkala kertoo.

  Ruukin Kehräämössä langoiksi valmistetaan paitsi omia myös muiden lähettämiä villoja. Itse kehrätyistä langoista valmistetaan naapurissa sijaitsevassa kutomossa laadukkaita lopputuotteita: neuleita, shaaleja, huiveja ja torkkupeittoja – jopa miesten pukukankaita.


Ruukin Majatalon huone.
  Merellinen Mathildedal sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. Ruukin Majatalossa ja Mathildan Marinassa majoittua voi hotellitasoisissa huoneissa, ja ravintoloiden listoilta löytyvät upeat lähituottajien raaka-aineista valmistetut ruuat.


Mathildan Marinan voissa paistetut ahvenet on lähiruokaa parhaimmillaan.
 Kesäsesongin ulkopuolella ruukkikylän palvelut ovat avoinna viikonloppuisin läpi vuoden, ja Teijon kansallispuiston upea luonto antaa parastaan kaikkina vuodenaikoina.

Mathildedal odottaa löytäjäänsä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »