Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Somero, Pellavakeskus, pellavatuotteet, kädentaitajat, Osuuskunta Härkätien Tuottajat, Pellavalakritsi, Kolatun juustot, ryhmätilaisuudet, taidenäyttely

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Pellavakeskuksessa tiedetään jokaisen tuotteen alkuperä, tarina ja tekijä. Kuvat: Pellavakeskus

Pellavakeskuksessa välittyy rakkaus kotimaisuutta ja käsillä tekemistä kohtaan

Someron Pellavakeskuksen hyllyt ja rekit notkuvat toinen toistaan upeampia, paikallisten kädentaitajien taidonnäytteitä ja design-tuotteita.


  Pohjoismaiden suurimman öljypellavajalostajan Elixin elintarvikkeiden lisäksi valikoimissa on käsin tehdyt saunatekstiilit, asusteet, keramiikkatuotteet, korut, kynttilät – ja paljon muuta.  Valtaosa Pellavakeskuksen valikoimista on paikallista, mutta asiakkaiden toiveesta tuotteita otetaan myyntiin kauempaakin, jos ei läheltä löydy. Kotimaisuudesta ei kuitenkaan tingitä. Taustalla toimii somerolainen Osuuskunta Härkätien Tuottajat, jonka ansiosta asioimalla Pellavakeskuksessa kuluttaja tukee samalla kotimaista pientuotantoa.

Astetta parempaa palvelua

 Pellavakeskuksen tavoitteena on viedä asiakaskokemus astetta pidemmälle, ja siinä on myös onnistuttu.

– Me tiedämme tuotteiden alkuperän ja tarinan tekijän takana. Jos asiakkaalla on ajatus tuotteesta, eikä sitä valikoimista löydy, me tartumme haasteeseen ja etsimme halutulle tuotteelle tekijän. Olemme linkki asiakkaan ja tekijän välillä, ja siitä saamme myös hurjasti positiivista palautetta, kertoo Irma Mäkinen.  Elixin Pellavalakritsi on yksi monista uniikeista tuotteista, joiden vuoksi Pellavakeskukseen tullaan jopa satojen kilometrien päästä. Myös muut myynnissä olevat elintarvikkeet, kuten paikallinen lampaanliha, hunaja, härkäpapu, Kolatun maankuulut juustot ja gluteeniton kvinoa yllättävät kävijän. Tilauksesta ryhmille saa vaikka paikallista Pirttilän tilan ternimaitoa.

Elämyksellinen ostospaikka

  Matkailijaryhmille voidaan kattaa kokoustilaan kahvitarjoilu tai maistelutilaisuus, jonka lomassa katsellaan Museoviraston video kuitupellavan työvaiheista.

  – Vielä 50-luvulla kuitupellavaa viljeltiin omiin tarpeisiin useilla tiloilla. Video herättelee monella vanhemmalla vieraalla muistoja tuoden tunteita pintaan, Mäkinen sanoo.


Matkailijoille voidaan kattaa kokoustilaan kahvitarjoilu tai maistelutilaisuus. Kuva: Pellavakeskus
  Kokoustilassa on jatkuvasti esillä vaihtuvia taidenäyttelyjä. Ryhmille voidaan järjestää myös työnäytöksiä ja taiteilijatapaamisia. Tila soveltuu tapahtumapaikaksi niin pieniin juhlatilaisuuksiin kuin koulutus- tai teemapäiviin, kuten kesällä järjestettyihin villiyrttikursseihin.

  – Erityisen hyvin on mieleen jäänyt marttojen tilaama keramiikkakurssi. Mikä olisikaan parempi matkamuisto kuin omin käsin taiteiltu esine tai taideteos.http://www.pellavakeskus.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »