Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Somero, Hämeen Härkätie, Santiago di Compostela, Hovila, Härkälä, Pellavakeskus, Rauli Badding Somerjoki, teemakierrokset, Muotiputiikki Helmi, Esakallio, Ämyri, Teeriharjun lava, Torronsuon kansallispuisto, Häntälän notkot, Iso-Valkeen erämaajärvi, Paimionjoki

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Ensi kesänä Somerolla koetaan

Kartanoromantiikkaa 
ja lavatanssien hurmaa Somerolla

Hämeen Härkätie on syy siihen, miksi Somerolla kartanokulttuuri kukoistaa. Kartanoita perustettiin aikansa aatelisille yösijaa antamaan heidän matkatessaan Turun ja Hämeenlinnan välillä.


  Hämeen Härkätiellä on Someron kaupungille edelleen ikoninen ja matkailuvirtoja kaupunkiin tuova merkitys, onhan se maailmankuulun Santiago de Compostela -pyhiinvaellusreitin pohjoisin osa.


Hovilan kartano. Kuva: Matti Torkkomäki
  Someron 14:stä yksityisomisteisesta kartanosta kaksi on avoinna vieraita varten. Matkailijaryhmille suunnatuilla opastetulla kartanokierroksella vieraillaan ja lounastetaan Hovilan ja Härkälän kartanoissa


Härkälän kartano. Kuva: Someron kaupunki
  Hämeen Härkätietä kulkiessa tutuksi tulee myös osa suljetuista kartanoista, joiden värikkäät tarinat heräävät eloon asiantuntevan oppaan kertomusten kautta. Kierros huipentuu ostosretkeen Pellavakeskuksessa, missä myynnissä on yli sadan lähialueen kädentaitajan tuotteita.


Pellavakeskuksessa on myynnissä yli sadan lähialueen kädentaitajan tuotteita. Kuva: Someron kaupunki

Baddingin jalanjäljissä

  Kartanokierrokset ja historiallinen Hämeen Härkätie kuuluvat Someron matkailun ikivihreisiin, mutta ensi vuosi tuo tullessaan uusia tuulia myös muunlaiseen matkailuun. Ikivihreiden äärelle vie Someron oman pojan muistolle koottu teemakierros Baddingin jäljillä – koko kansan tulkitsijan synnyinseudulla.


Legendaarinen Badding-kioski. Kuva: Someron kaupunki
  – Kierros on kuin Rauli Badding Somerjoen muistoksi luotu pyhiinvaellusreitti, jonka varrella vieraillaan Badding-kioskissa, jossa hän vietti aikaansa ja työskenteli, hiljennytään Raulin haudalla ja piipahdetaan ottamassa selfiet keskustan Badding-pysäkillä, esittelee elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo.


Badding-pysäkki Someron keskustassa. Kuva: Someron kaupunki
  Päivä päättyy tanssimusiikin pyörteisiin lavoilla, joilla Baddinkin aikoinaan tanssikansaa viihdytti.

Kellohameita ja kenkien kopsetta

  Somero on tunnettu tanssipitäjä, jonka lavoilla pyörähtelee kesät talvet jopa 100 000 matkailijaa. Ensi kesänä Somerolla koetaan Jännitystä naistenhaussa – kellohameita ja kenkien kopsetta tanssilattialla. Uusi naismatkailijoille suunnattu teemapäivä alkaa some-kansankin hullaannuttaneesta Muotiputiikki Helmestä.


Muotiputiikki Helmen aurinkoinen Anita saa asiakkaatkin hyvälle tuulelle. Kuva: Someron kaupunki
  – Valtavan kellohamevalikoimansa ja aurinkoisen omistajansa ansiosta Helmestä ihan jokainen astuu ulos tuntien itsensä maailman kauneimmaksi naiseksi, Uusitalo kuvailee.

  Helmestä matka jatkuu kampaajan käsittelyyn ja rohkaisuryypylle kesäterassille. Parrasvaloissa pyörähdellään legendaarisilla Esakallion tai Suomen kauneimmaksi kesälavaksi äänestetyllä Ämyrin tanssilattialla.


Suomen kauneimmaksi kesälavaksi äänestetty Ämyri. Kuva: Someron kaupunki
  – Kesäisin molemmilla lavoilla järjestetään myös päivätansseja, joten tanssiteemaisen retken voi tehdä vaikka keskellä päivää, Uusitalo huomauttaa.

  Talvikaudella kengänkannat kopisevat Teeriharjun lavalla keskiviikkoiltapäivisin ja perjantain iltatansseissa.

Luontoelämyksistä virtaa arkeen

  Rauhallisempaan menoon Someron lähiluonto tarjoaa aimo annoksen kiireettömyyttä. Kaupungin rajalla sijaitseva Torronsuon kansallispuisto pitkospuineen ja lintutorneineen, Skotlannin mystisiin nummiinkin verratut Häntälän notkot, Iso-Valkeen erämaajärvi luontopolkuineen ja laavuineen sekä valtakunnallisesti merkittäväksi maisema-alueeksi luokiteltu Paimionjoki houkuttelevat hengähtämään luonnon helmassa.

  Keskeinen sijainti suurten kaupunkien läheisyydessä historiallisen Hämeen Härkätien varrella tekee Somerosta ihanteellisen päiväretkikohteen. Noin sadan kilometrin säteellä Somerosta sijaitsevat niin Turku, Helsinki, Hämeenlinna kuin Tamperekin.http://www.visitsomero.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »