Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Parainen, Saariston Rengastie, Pikku Rengastie, Seili, Nauvo, laivayhteys, lautat, Houtskari, Iniö, sadonkorjuujuhlat

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Saariston Rengastie kulkee saarelta toiselle. Kuva: Paraisten kaupunki

Parainen porskuttaa 
Saariston Rengastiellä ja jännillä ennätyksillä

Matkailulehti Mondon lukijat valitsivat Saariston Rengastien vuoden kotimaan matkailukohteeksi, eikä suotta. Kävijämäärien kasvaessa palvelut, käyntikohteet ja yhteydet reitillä monipuolistuvat. 


  Suosion myötä myös tiedon määrä lisääntyy, mutta haasteitakin yhä on. Saarihyppely vaatii yllättävän paljon suunnittelua ja valmistautumista – moni reitille innoissaan lähtevä ei ymmärrä ottaa etukäteen selvää esimerkiksi lautta-aikatauluista.

  – Varsinkin pyöräilijälle pettymys on karvas, jos viimeinen lautta on jo mennyt. Huonossa tapauksessa edessä on pitkä paluumatka lähimpään taajamaan, kun eteneminen ei onnistukaan, huomauttaa Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Niclas Gestranius.


Saaristossa kannattaa pysähtyä ihmettelemään luonnon rauhaa ja kauneutta eri vuodenaikoina. Kuva: Paraisten kaupunki
  Linja-autoryhmien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa. Ryhmämatkan suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja avuksi ottaa asiantunteva saaristo-opas, sillä varsinkin majoitus on saaristossa suurten ryhmien kannalta haastavaa.

  – Toki reitin voi kiertää päivässä, mutta parhaimman elämyksen saa rauhallisesti edeten ja mahdollisimman monessa paikassa pysähtyen.

Suunnittelu alkaa matkailuneuvonnasta

  Oli matkaan lähdössä yksin tai yhdessä, ensimmäinen askel on yhteydenotto Paraisten matkailuneuvontaan. Soittamalla tai nettisivujen kautta voi tilata ilmaiset esitteet ja kartat suunnittelun tueksi. Samalla voi ostaa omaksi Lauri Hokkisen kirjoittaman oppaan, johon on koottu kaikki, mitä matkalla on syytä ottaa huomioon.


Saariston Rengastiellä liikuttaessa on syytä huomioida lautta-aikataulut. Kuva: Paraisten kaupunki
  Viimeisetkin lauttayhteydet Pikku Rengastien varrella loppuvat syyskuun alussa. Töitä reittien avaamiseksi ympärivuotiseen käyttöön tehdään ahkerasti, mutta rahoituksen luomien haasteiden vuoksi se on vielä kaukainen haave. Paljon parannuksia on saatu aikaan – uusia vierailukohteita avataan, palveluja parannetaan ja uusia majoituskohteita syntyy.

Seiliin pääsee nyt myös päiväretkelle

  Merkittävin muutos on Seilin saaren palvelujen monipuolistuminen. 


Seilin saarella sijaitsee mm. Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Kuva: Hanna Oksanen / Turun yliopisto
  Synkän mutta mielenkiintoisen historian Seili on ollut vieraille avoinna pitkään, mutta pientä kioskia lukuun ottamatta palveluja ei ole ollut. Nyt Seilissä on opastusten lisäksi majoitusta ja ravintola. Ensimmäistä kertaa saaren vieraat ovat päässeet kurkistamaan mielisairaalan entiselleen jätettyyn potilashuoneeseen, jossa menneestä muistuttaa karu tunnelma pakkopaitoineen.


Lehmillä ja lampailla on tärkeä rooli Seilin saaren perinnemaisemien hoidossa. Kuva: Hanna Oksanen / Turun yliopisto
  – Uutta on myös päivittäinen laivayhteys Aurajoen länsirannalta Seilin kautta Nauvoon. Tällaista päiväretkimahdollisuutta ei ennen ole ollut, vaikka kysyntä on ollut kovaa, Gestranius vinkkaa.


Nauvon stamaa. Kuva: Paraisten kaupunki
  Vitharun-yritys järjestää reittiliikenteen ulkopuolella myös tilausristeilyjä.

  Uusia reittejä saaristoon on avannut myös Aspö Charter, joka risteilee ulkosaaristossa keväästä syksyyn. Lähtöpaikka on Korpöströmin Saaristokeskus, jossa palvelee hotelli ja ravintola. Uusia majoituskohteita on avattu ainakin Houtskariin ja Iniön saareen. Luontopolkuja kunnostetaan ja viitoitetaan ensi kesää silmällä pitäen.

Saariston kesä päättyy sadonkorjuujuhlaan

  Paraisilla puuhastellaan aina jotakin uutta ja innostavaa. Vuonna 2011 Parainen ansaitsi paikkansa Guinnesin ennätystenkirjassa rakentamalla maailman pisimmän pöydän, jota hyödynnetään vuosittain syyskuun kolmantena viikonloppuna vietettävissä sadonkorjuujuhlissa.

  – Maailmanennätyksen lisäksi lähes 164-metrinen pöytä toi meille kuntamarkkinoinnin SM-tittelin, joka oli Guinnesiakin arvokkaampi saavutus, Gestranius hehkuttaa.


Sadunkorjuuta korppoolaisen Hjarmar'sin tapaan. 
  Tänä vuonna 10. kertaa järjestetyissä sadonkorjuujuhlissa tempauksena oli Suomen ensimmäiset kalansavustuksen SM-kilpailut. Kuka tietää, mitä Paraisilla keksitään ensi vuonna.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »