Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Naantali, Kultaranta, Alfred Kordelin, Louhisaaren kartano, teemaopastukset, Lux Gratiae, ArtTeatro

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Naantalin vilkas tapahtumavuosi jatkuu lokakuun loppuun asti. Kuva: Visit Naantali

Suomen Rockefellerin ja Kupiaisen käsipuolessa Naantalissa

Naantalissa Suomen juhlavuotta on vietetty niin vauhdikkaan ja mielenkiintoisen ohjelman merkeissä, ettei juhlinta jää vain yhteen vuoteen. Suositut opastukset vievät Kultarannan juorujen ja kummituskartanon salaisuuksien äärelle myös jatkossa.


  Ei ole ihme, että Suomen juhlavuosi on näkynyt Naantalissa merkittävässä osassa – onhan Kultaranta Suomen tasavallan presidentin kesäkoti ja aurinkoinen merenrantakaupunki sen myötä juhlahumun keskipisteessä. Eivätkä juhlan aiheetkaan Naantalista kesken lopu, nimittäin ensi vuonna Kultarannan rakennuttajan Alfred Kordelinin – Suomen Rockefellerin – syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Huipputapahtumista valoa syksyyn

  Naantalin tapahtumavuosi ei suinkaan ole taputeltu. 30. syyskuuta Maijamäen liikuntahallissa kajahtaa 27 naisen koskettava Rakkaudentunnus isänmaalle kiitoksena sotavuodet kokeneille naisille. Karmaisevat kummituskierrokset Louhisaaren kartanoon järjestetään 23. ja 30. syyskuuta.


Louhisaaren kartanolinnan fiktiivisille kummituskierrosten ensimmäiset kierrokset loppuun ennätysajassa. Lisäkierrokset järjestetään lauantaina 7.10. klo 18 ja klo 19. Kuva: Visit Naantali
  – Herman Flemingin rakennuttama Louhisaaren kartanolinna on marsalkka Mannerheimin synnyinkoti. Moni ei tiedäkään, että Mannerheim oli villi poika, jolla oli vaikeuksia totella äitiään. Lieneekö kartanon kummitusten syytä, Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen vihjaa salamyhkäisesti.

  Lokakuussa kuudetta kertaa järjestettävä Lux Gratiae 2017 tuo Naantaliin konsertteja, taidenäyttelyjä, runoutta ja liikunnan iloa pyhiinvaeltajien hengessä.

  – Naantalin kirkolta Rymättylään johtava Jaakobin kävely kerää vuosittain kymmeniä patikoijia – satoi tai paistoi, Rautiainen iloitsee.


Naantalin kirkko ja idyllinen satama. Kuva: Visit Naantali
  Musiikkitarjonnasta 27.–29. lokakuuta järjestettävässä tapahtumassa vastaavat muun muassa Club for Five ja Johanna Försti. Perjantain ohjelmassa on Visit Finlandin kärkituotteena palkittu Sisarten laulu -elämysmatka luostariaikaan birgittalaissisarten johdolla.

Presidenttien jalanjäljissä Kultarantaan

  Moni on päässyt vierailemaan Kultarannassa, mutta tarinoiden värittämät teemaopastukset avaavat uusia ovia ja näkökulmia presidenttien elämään. Naantalin oppaiden ideoima 100 vuotta ja 12 presidenttiä -uutuusopastus luo kulttuurihistoriallisen katsauksen persoonallisiin presidentteihimme hauskojen anekdoottien sävyttämänä.


Kultarannan puutarhaa. Kuva: Visit Naantali
  – Kultarantaan pääsee tutustumaan myös presidenttejä palvelleen mamselli Kupiaisen johdolla. Vahvaa Turun murretta veikeästi veistelevällä mamsellilla on paha tapa juoruta presidenttien asioista.

  Myös Louhisaaren kummituskierrokset jatkuvat ensi vuonna. Kuolema kulkee idyllissä -opastus johdattaa naantalilaisten dekkarikirjailijoiden jäljissä kurkistamaan vanhankaupungin synkkiin salaisuuksiin. Uutuuskierroksella Suomen Rockefellerin elämä ja teot tutuksi tulee Alfred Kordelinin matka köyhyydestä Kultarantaan.


Naantalin suosittu satama. Kuva: Visit Naantali
  Tapahtumien ja opastuksien rinnalle ryhmät voivat varata mielenkiintoisen Presidenttien puolisot -luennon, jossa tutustutaan kunkin presidentin puolisoon ja heidän elämäänsä Kultarannassa omalla aikakaudellaan.

Kesässä sopiva sekoitus uutta ja vanhaa

  Uutena ohjelmana Naantalista järjestetään ensi vuonna illallisretkiä Kustaviin ArtTeatro-kaksikon henkeäsalpaaviin sirkusakrobatiaesityksiin. Uutuuksien rinnalla Naantalin kesässä hurmaavat perinteiset kestosuosikit – höyrylaivaristeilyt Ukko-Pekan kyyditsemänä, herkuilla ja saaristomaisemilla hellivät rantaravintolat, Muumimaailman asukkaat sekä tietenkin sataman ja vanhankaupungin lumo.http://www.visitnaantali.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »