Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Turku, Ett Hem, Masku, Kankaisten kartano, Naantali, Casa Haartman

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Ett Hem on avoinna toukokuusta syyskuuhun sekä joulukuun alusta tammikuuhun. Kuva: Åbo Akademin Säätiö

Kotimuseoiden karismaa
Turussa, Maskussa ja Naantalissa

Åbo Akademin Säätiön museoperhe kasvoi elokuussa uudella kohteella. Sibelius-museon, turkulaisen porvariskodin Ett Hemin ja Maskun historiallisen Kankaisten kartanon rinnalle säätiö sai merkittävän lahjoituksen myötä Naantalin piilotetun helmen, taiteilijakoti Casa Haartmanin.


  Åbo Akademin Säätiö aloitti toimintansa 100 vuotta sitten tarkoituksenaan perustaa ja ylläpitää Turun ruotsinkielistä yliopistoa. Åbo Akademin lisäksi säätiö tukee mm. kulttuuria museokohteidensa kautta.


Taiteilija Axel Haartman. Kuva: Åbo Akademin Säätiö
  Museoperheen uusin tulokas on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Axel Haartmanin ja Hedvig-vaimon taiteilijakoti Casa Haartman. Haartmanin omien teosten lisäksi museossa on esillä muiden kotimaisten taiteilijoiden, kuten Victor Westerholmin, Helene Schjerfbeckin ja Fanny Churbergin töitä. Casa Haartman on toistaiseksi avoinna tilauksesta ryhmille.

Ett Hem huokuu entisajan henkeä

  Konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen säätiölle lahjoittama kotimuseo Ett Hem avattiin yleisölle jo vuonna 1932. Nykyisessä rakennuksessaan Piispankadulla, Turun tuomiokirkon naapurustossa museo on toiminut vuodesta 1965. Kotimuseon lämmin tunnelma antiikki- ja taide-esineineen kuvastaa vanhaa Turkua parhaimmillaan.


Konsulinnan buduaari. Kuva: Åbo Akademin Säätiö
  Ett Hem on avoinna yleisölle toukokuusta syyskuuhun sekä joulukuun alusta tammikuuhun.

  – Joulun alla kotimuseon tunnelma on parhaimmillaan. Jacobssonin perheen joulunvietosta kertovat jouluiset koristeet ja yksityiskohdat kuten aito kuusi ja katettu joulupöytä, kertoo intendentti Ulrika Grägg.


Nykyinen museorakennus sijaitsee osoitteessa Piispankatu 14. Kuva: Ett Hem -museo
  Sekä kesällä että joulukuussa museossa järjestetään draamaopastuksia, joissa tutustutaan talon rouvan tai palvelusväen johdolla Jacobssonin perheen ja palvelusväen arkeen. Ryhmille erilaisia opastuksia voi varata ympäri vuoden.

Kankaisten kartano huokuu historiaa


Nykyinen Kankaisten kartanon kivilinna on peräisin 1500-luvulta. Kuva: Åbo Akademin Säätiö
  Puistomaisen puutarhan ympäröimä Kankaisten kartano on yksi Suomen ja koko Euroopan vanhimmista kivilinnoista. Maskun maaseudulla sijaitseva kartano mainitaan asiakirjoissa jo 1300-luvulla. Museoidun harmaakivilinnan rakennutti tiettävästi Henrik Klaunpoika Horn 1500-luvun puolivälissä. Museokierroksilla tutustutaan rakennuksen historiaan, kartanoa asuttaneisiin aatelisiin sekä kartanon taide- ja antiikkiesineisiin.


Museokierroksilla tutustutaan rakennuksen historiaan, kartanoa asuttaneisiin aatelisiin sekä kartanon taide- ja antiikkiesineisiin. Kuva: Åbo Akademin Säätiö
  Kesäkuukausien lisäksi yleisökierroksia järjestetään joulu- ja kevätmarkkinoiden sekä puistotapahtumien yhteydessä. Myös Kankaisten kartanoon ryhmät ovat tervetulleita vuoden ympäri.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »