Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Turku, tuomiokirkko, reformaatio, Sanan seppä, mobiilisovellus

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Sanan seppä -sovellus tuo tarinan ja tapahtumat aitoon tapahtumapaikkaan. Kuvat: Timo Jakonen

Reformaation tapahtumat heräävät eloon Turun tuomiokirkossa

Reformaation ajatukset rantautuivat Suomeen 500 vuotta sitten. Lisätyn todellisuuden tekniikkaa hyödyntävän Sanan seppä -sovelluksen avulla Suomen uskonpuhdistuksen pääkaupungissa Turussa voi nyt sukeltaa keskelle reformaation keskeisimpiä käänteitä.


  Sanan seppä syntyi reformaation merkkivuoden kunniaksi Turun yliopiston, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Kirkkohallituksen yhteistyönä osana pidempiaikaista MIRACLE-tutkimushanketta. Kyseessä on lisätyn todellisuuden teknologiaa hyödyntävä mobiilisovellus, joka tuo 500 vuoden takaiset tapahtumat katsojan silmien eteen aidossa ympäristössä.

Mikä kumman lisätty todellisuus?

  Tablettilaitteen johdattama tarinallinen kierros sisältää kahdeksan historiaan pohjautuvaa, Turun tuomiokirkkoon sijoittuvaa kohtausta. Käsikirjoituksen takana on turkulainen kirjailija Tytti Issakainen


Sanan seppä -sovelluksen avulla voi sukeltaa keskelle reformaation keskeisimpiä käänteitä. Kuva: Timo Jakonen
  Tarinassa seikkailee 49 graafikon luomaa hahmoa, joille Keskiaikaisilta markkinoilta tuttu näyttelijäkaarti on antanut äänet ja liikkeet. Laitteen kameran kautta fyysinen paikka piirtyy tabletin ruudulle, ja sovellus tuo hahmot paikan päälle. Tarinassa tapahtumat 150 vuoden ajalta on taitavasti tiivistettynä 30–40 minuutin mittaiseen, uskomattoman todentuntuiseen kierrokseen.

  Täysin uusi kerrontatapa yhdistää kaksi eri tarinankerronnan muotoa.

  – Sovelluksessa yhdistyvät historiallisen kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen ja fyysinen vierailu kohteessa, jossa tavallisesti turisti joutuu kuvittelemaan, mitä paikalla on joskus saattanut tapahtua, sovelluksen kehittämisessä tiiviisti mukana ollut historiantutkija Lauri Viinikkala selvittää.


Tablettilaitteen johdattama tarinallinen kierros sisältää kahdeksan historiaan pohjautuvaa, Turun tuomiokirkkoon sijoittuvaa kohtausta. Kuva: Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
  Enää ei tarvitse arvailla. Sanan seppä -sovellus tuo tarinan ja tapahtumat aitoon tapahtumapaikkaan.

  – Sovellus on ainoa laatuaan – tällaista ei ole toteutettu juuri missään maailmassa.

Sanan seppä on tullut jäädäkseen

  Sovellusta voivat hyödyntää niin ryhmämatkailijat, yksittäiset turistit kuin oppilasryhmät. Sovelluksen voi ladata omaan tablettiin tai laitteen voi lainata Turun tuomiokirkosta henkilötodistusta vastaan.

Sovelluksen innoittajana on reformaation merkkivuosi, mutta tarina ei vanhene; Sanan seppä on tullut jäädäkseen. Reformaation näyttämönä toiminut Turun tuomiokirkko on pysäyttävä paikka, joka sävähdyttää kerta toisensa jälkeen.


Laitteen kameran kautta fyysinen paikka piirtyy tabletin ruudulle, ja sovellus tuo hahmot paikan päälle. Kuva: Timo Jakonen
– Nykyihmiselle reformaatio on melko abstrakti asia, mutta siihen liittyvät historian henkilöt tuttuja. Sovelluksen avulla voi seurata Mikael Agricolaa, joka on oikeasti kävellyt tuomiokirkon käytävillä 500 vuotta sitten, kertoo Turun yliopiston erikoistutkija Teijo Lehtonen.

– Monesti historiallisessa kohteessa vieraillessa haaveillaan, kunpa seinät osaisivat puhua. Lisätyn todellisuuden sovellus on toiseksi paras vaihtoehto.

Tarina, johon on helppo samaistua

  Uskonpuhdistuksen vaiheita seurataan fiktiivisen Ferrariuksen suvun näkökulmasta; seppä Olavi Mikonpojan poika Hemminki pääsee Agricolan avustajaksi ja edelleen pappissuvun perustajaksi. Tarinassa seikkailee Ferrariusten ja Agricolan lisäksi muun muassa Kustaa Vaasa.


Sovellusta voivat hyödyntää niin ryhmämatkailijat, yksittäiset vierailijat kuin oppilasryhmät. Kuva: Timo Jakonen
  – Lempikohtaukseni sijoittuu vuoteen 1532. Yhä katolisuuteen kiinnittynyt seppä Olavin vaimo Katariina kertoo nuorelle Hemmingille tarinaa rauta-aidasta, jonka Olavin esi-isä on takonut. Samalla kaksi uskonpuhdistuksesta eri mieltä olevaa pappia kävelee ohi. Kohtauksessa käy osuvasti ilmi reformaation syvin olemus: hämmennys ja pelko tulevasta mutta myös ilo ja innostus uudesta. Sovellus tuo eri näkökulmat helposti ymmärrettävään ja koettavaan muotoon, Viinikkala tiivistää.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »