Nro 3-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Loviisa, Laivasilta, Merenkulkumuseo, Strömforsin ruukki, Svartholman merilinnoitus, Bongan linna, Kimppa-tapahtuma, Loviisan Wanhat Talot

Ihana Suomen suvi


Loviisan Laivasilta on kaupunkilaisten olohuone. Kuva: Loviisan kaupunki

Merellinen Loviisa – Suomen paras pikkukaupunki

Alle tunnin matkan päässä Helsingistä Loviisassa valloittavat vanhat puutalokorttelit, keskustaa hallitsevat kulttuurihistorialliset rakennukset ja kodikas pikkukaupungin tunnelma.


  Merellisyyttä huokuva Loviisan Laivasilta aivan kaupungin keskustassa toimii loviisalaisten olohuoneena. Alueella sijaitsee rivistö vanhoja tunnelmallisia suola-aittoja, joissa kesäisin on avoinna Merenkulkumuseo, ravintola-kahviloita ja näyttelyitä. Laivasilta on pakettijahti Österstjernanin kotisatama, josta käsin se järjestää yleisö-, nuoriso- ja charterpurjehduksia Suomenlahdella. 


Strömforsin historiallinen ruukkialue Ruotsinpyhtään kirkonkylässä. Kuva: Loviisan kaupunki
  Ruotsinpyhtään kirkonkylässä, noin 17 km Loviisan keskustasta sijaitseva historiallinen ruukkialue Strömforsin ruukki tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Vuodelta 1695 peräisin olevan ruukkialueen vanhoissa asuin- ja tuotantorakennuksissa toimii nyt pajamuseoita ja käsityöläisten pajoja, joista osa on avoinna koko vuoden. Ruukissa on myös puukirkko, ravintoloita sekä majoitustiloja historiallisissa rakennuksissa. Strömforsin ruukin alue tarjoaa monia elämyksiä, joihin parhaiten pääsee osalliseksi opastetuilla kävelykierroksilla. 

  Yli 260 vuotta vanha Svartholman merilinnoitus on mielenkiintoinen koko perheen retkeilykohde. Saarella Loviisanlahden suulla sijaitseva linnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus ja sinne pääsee joko reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Lapsille linnoituksella järjestetään jännittäviä seikkailuretkiä, joiden aikana ratkaistaan Svartholman unohdettu mysteeri. Saarella järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia. 

Taide-elämyksiä ja tapahtumia

  Professori, taiteilija Riitta Nelimarkan ateljee- ja työtila sekä näyttelygalleria Bongan linna muodostaa upean miljöön venäläiskaudella rakennetussa patriisilinnassa aivan Loviisan keskustassa. Galleria on avoinna yleisölle kesällä ja ympäri vuoden tilauksesta ryhmille, ja siellä on esillä Nelimarkan värikästä taidetta. 


Upeassa Bongan linnan galleriassa voi ihailla taitelija Riitta Nelimarkan värkästä taidetta. Kuva: Bongan linna
  Elämää Loviisassa leimaa lämmin yhteisöllisyys – tänä vuonna erityisen näkyvästi, kun Loviisa juhlii itsenäistä Suomea useissa eri tapahtumissa. Lähtölaskenta satavuotissynttäreihin alkaa Loviisan päivänä 25.8., jolloin kaupungin yhdistykset ja seurat esittelevät toimintaansa Kimppa-tapahtumassa, joka levittäytyy ympäri kaupunkia. Elokuista viikonloppua jatkaa aina suosittu Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, jolloin kaupungin suloisiin puutaloihin pääsee kurkistamaan ihan luvan kanssa sisälle asti. 


Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma avaa ovia elokuussa. Kuva: Loviisan kaupunki
  – Loviisan Wanhoista Taloista on tullut yksi Loviisan suosituimmista tapahtumista, joka kerää lähes 20 000 kävijää läheltä ja kaukaa. Tänä vuonna osa taloista pitää ovensa auki jo Kimppa-tapahtuman aikaan perjantaina, kertoo Loviisan matkailusihteeri Lilian Järvinen.

    

http://www.visitloviisa.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »