Nro 3-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Laihia, Laihian Nuorisoseura, näytelmä, Unelmien kesä 2017, historiaLaihialla eletään syksyllä Unelmien kesää

Suomen itsenäisyyden alkutaival toteutetaan näytelmäksi Laihialla.


  Ensi lokakuussa eletään Laihialla Suomen itsenäistymisen alkuaikoja, kun paikallisella Laihian Nuorisoseuran näyttämöllä nähdään näytelmä Unelmien kesä 1917

Kun unelma vaihtuu painajaiseen

  Unelmien kesä 1917 kertoo ajasta, jolloin Venäjällä on tapahtunut vallankumous, tsaari on syösty vallasta ja lähes 20 vuotta jatkunut sortokausi Suomessa on vihdoin päättynyt. Maassa vallitsee toivon ja vapauden ilmapiiri: melkein mikä tahansa tuntuu olevan Suomen kansalle mahdollista. 

  Vähitellen nähdään, miten syvien vaikeuksien keskellä Suomessa eletään. Kriisi kärjistyy syksyllä ja tammikuussa 1918 maa ajautuu sisällissotaan. Laihian rooli historiallisissa tapahtumissa on merkittävä, sillä juuri täältä alkaa sotilaallinen toiminta, kun paikkakunnan miehet toteuttavat päämajan käskyn riisua aseista paikallisen Hulmin varuskunnan venäläinen rakuunaosasto. Sodan ensimmäisen taistelun tuloksena on viisi kaatunutta laihialaista – heistä nuorin vain 15-vuotias koulupoika. 

Ajankuva ennen ja nyt

  Näytelmässä kuuluu vahvasti laihialaislähtöisen kansanedustajan, eduskunnan varapuhemies Santeri Alkion ääni. Hän oli vuonna 1917 noussut valtakunnan politiikan kärkinimiin. Unelmien kesän käsikirjoittaja on paikallinen historianharrastaja Heikki Peltomäki. Näytelmän ohjaa eteläpohjalainen Kari Mäki ja se toteutetaan yhteistyössä Vaasa-opiston ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa.


Santeri Alkion patsas Laihian Nuorisoseurantalon edustalla. Näytelmää esitetään talon juhlasalissa. Kuva: Laihian Nuorisoseura
  Näytelmän tuottavan Laihian Nuorisoseuran hankekoordinaattori Pertti Lehto uskoo, että Unelmien kesästä tulee Laihialla ”iso juttu”.

  – Niin moni paikkakuntalainen on mukana hankkeessa – kaikkiaan mukana on noin 30 henkilön porukka. Näytelmä kertoo elämästä Laihialla, jossa oltiin hyvin selvillä valtion tapahtumista ja päivänpolitiikasta Santeri Alkion kautta, mutta paikallisen historian lisäksi Unelmien kesä 1917 valottaa hyvin koko Suomen tapahtumia.

  – Toisaalta samaan aikaan näytelmässä on paljon tarttumapintaa myös tähän päivään, sillä ajankohdissa on jotain hyvin samaa: uhkakuvia maalaillaan ja maailma on myllerryksessä, Lehto pohtii. 


Laihian Nuorisoseurantalolla sijatisee myös Valtakunnallinen Suomen Nuorisoseuramuseo. Kuva: Laihian Nuorisoseura

    Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »