Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Kaavi, hiekkavalumuseo, Eloaitta, Telkkämäki, kaskeaminen, Liaanihypyn SM-kisat, Kuavin Kuhinat, kesäteatterit

Suomi 100 Savo


Kyyttöjä Telkkämäellä. Kuva: Kaavin kunta

Kaavi tarjoaa
erilaisia elämyksiä

Kaavin kunta keskellä kauneinta Savoa on luontoa, kulttuuria ja monipuolisia palveluita.


Paikallishistoriaa persoonallisella otteella

  Juutilan tilalla Kaavin Vehkalahdessa sijaitseva hiekkavalumuseo on pohjoismaisittainkin ainutlaatuinen. Juutilan tilalla on harjoitettu perinteistä vaskenvalantaa vuodesta 1881 lähtien, ja kun vanha valimo jäi tyhjilleen vuonna 1983, se kunnostettiin museoksi. Nyt hiekkavalumuseo tarjoaa mielenkiintoisen ikkunan vaskenvalamisen kulta-aikaan, jolloin Juutilassa valettiin ajalle tyypillisesti kelloja, kulkusia ja tiukuja. 


Hiekkavalumuseo Juutilan tilalla Kaavin Vehkalahdessa. Kuva: Kaavin kunta
  Kaavin kirkonkylällä pääsee tutustumaan paikalliseen historiaan Eloaitassa, johon on koottu kaavilaisen entisajan elämään liittyvää esineistöä. Vanhaan viljamakasiiniin perustettu museo on helppo ottaa haltuun, sillä epämääräisen esinekokoelman sijaan museo on ammattitaitoisesti teemoittain koottu näyttely, jossa yksityisten henkilöiden lahjoittamat esineet tuovat arvokasta viestiä siitä, miten Kaavilla muinoin elettiin.


Eloaitan esineistö on järjestetty teemojen mukaan. Kuva: Kaavin kunta
  Museorakennus rakennettiin vuosina 1845–1848 pitäjän yhteiseksi viljavarastoksi ja sen tilat tarjoavat mahdollisuuden myös kokousten ja erilaisten kulttuuririentojen pitoon. 


Telkkämäellä vaalitaan kaskikulttuuria. Kuva: Kaavin kunta
  Valtakunnallisestikin arvokas luonnonsuojelualue Telkkämäki vaalii perinteistä savolaista kaskikulttuurimaisemaa ja siellä pääsee tutustumaan aitoon kaskiperinteeseen: vuosittain osa noin sadan hehtaarin kokoisen alueen metsistä kasketaan ja viljellään perinteisiä työmenetelmiä käyttäen, ja näin suojellaan alueen kasvi- ja eläinlajeja. Telkkämäen luontoon pääsee tutustumaan vapaasti helppokulkuisilla luontopoluilla, jotka pituutensa puolesta soveltuvat myös lapsille. 

Palveluita a:sta ö:hön

  Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen pitää Kaavin vahvuutena juuri monipuolisia luonto- ja kulttuurimatkailukohteita sekä kattavia palveluita.

  – Kaavi on Koillis-Savon kaupan keskus – meiltä löytyy paljon sellaista, jota ympäristökunnista ei löydy. Meillä on kaikki palvelut a:sta ö:hön eli Alkosta öljynmyyntiin, Sopanen sanoo.


Kaavi on Koillis-Savon kaupan keskus. Kuva: Kaavin kunta
  Palveluiden lisäksi Sopanen kehuu Kaavin monipuolista tapahtumatarjontaa.

  – Liaanihypyn SM-kisat keräävät valtakunnan seiväshypyn kärkinimet Kaaville joka kesä. Nelipäiväinen Kuavin Kuhinat -tapahtuma tarjoaa ohjelmaa koko perheelle – tänä vuonna tapahtuman suojelija on rap-artisti Uniikki ja tähtiesiintyjänä Diandra.

  – Kaavilla toimii myös peräti kaksi kesäteatteria, Luikonlahden ja Maarianvaaran teatterit, joista jälkimmäinen kiertää esiintymässä ympäri Itä-Suomea, Sopanen kehaisee.http://www.kaavi.fi/matkailijat

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »