Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Rautalampi, Etelä-Konneveden kansallispuisto, Rautalammin museo, Rautalammin kirkko, Korholan kartano, Pestuumarkkinat, Morton Fest

Suomi 100 Savo


Rautalammin vesireitti on ollut merkittävä vesireitti jo esihistoriallisella ajalla. Kuva: Rautalammin kunta

Rautalampi on 
Sisä-Savon sykkivä sydän

Vuonna 2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto on yksi Rautalammin kunnan vetonauloista. Lisääntyvän luontomatkailun, kirkasvetisten jokien ja järvien sekä historiallisten kartanoiden lisäksi Rautalammille kutsuu kiehtovan monipuolinen tapahtumatarjonta.


  Etelä-Konneveden kansallispuistossa silmänkantamattomiin levittyvät järvimaisemat, karut kalliojyrkänteet ja vehreät lehtomaat kohtaavat. 


Etelä-Konneveden kansallispuistoa. Kuva: Rautalammin kunta
Rautalammin vesireitti on ollut merkittävä väylä jo esihistoriallisella ajalla, ja sen varrelle levittyvät monet pyhät paikat: kivikautiset asuinpaikat, Pohjois-Savon ainoa kalliomaalaus sekä kuolleiden karsikko – petäjäpuiden rungot, joissa erottuvat yhä 1800-luvun kirkkomatkoilla kaiverrettujen vainajien nimet ja kuolinajat.

Tutustu nähtävyyksiin kulttuuripolulla

  Rautalammin kunnassa on vireillä useita hankkeita, joiden myötä kansallispuiston palveluja ja saavutettavuutta pyritään parantamaan. Kunnanjohtaja Risto Niemelä kertoo, että erityisesti satamien ja vesillelaskuluiskien sekä esimerkiksi savutupien rakentamiseen panostetaan.

  – Rautalampi tunnetaan kaskeamisalueena. Savutuvat ja savusaunat edustavat vanhaa rakennusperinnettä ja ovat osa Rautalammille ominaista perinnekulttuuria, jota haluamme korostaa myös matkailullisesti, Niemelä tarkentaa.


Rautalammin museo. Kuva: Rautalammin kunta
  Rautalammin kulttuurihistoriaan voi tutustua kirkonkylän pääraitin varrella sijaitsevassa, Peuran museosäätiön ylläpitämässä Rautalammin museossa. Museon pihapiiristä löytyy myös perinteinen savutupa. Rautalammin raitin historiaan saa kosketuksen kulttuuripolulla, jonka varrella kunnan tärkeimmät nähtävyydet, kuten Suomen suurimpiin puukirkkoihin lukeutuva Rautalammin kirkko.


Rautalammin kirkko. Kuva: Louise Vedin
Tarjoiluja ja tapahtumia kartanoissa

  Paikallishistoriasta kertovat myös lukuisat kartanot, joista osa on avoinna matkailijoille. Tilausravintolana palveleva Korholan kartano tarjoaa majoitusta 50 hengelle. Kartano on suosittu päiväretkikohde, sillä sen pihapiirissä sijaitsevassa ateljeekodissa on esillä taidemaalari Oili Marskin töitä. Matkailijaryhmiä kestitään myös vadelma- ja hunajatilana toimivassa Ropolan kartanossa. Karjalan kartano puolestaan avaa ovensa yleisölle 6. heinäkuuta, kun Rajallisten kesäkonserttisarja Niin kuin ennen saapuu kartanolle esittämään Leinoa laulaen ja lausuen.

Rautalammilla tapahtuu ympäri vuoden

  Vain harvalla tapahtumalla on niin pitkät perinteet kuin Rautalammin syyskuisilla Pestuumarkkinoilla.

  – Tapahtuman nimi juontaa 1800-luvun syysmarkkinoista, jotka olivat perinteisiä piikojen ja renkien pestaustapahtumia, Niemelä kertoo.


Syyskuisilla Pestuumarkkinoilla on todella pitkät perinteet. Kuva: Rautalammin kunta
  Rautalammin Pestuumarkkinoita onkin järjestetty lähes keskeytyksettä vuodesta 1821 alkaen, ja tapahtuma on houkutellut Rautalammille parhaimmillaan jopa 15 000 markkinavierasta. Tänä vuonna Pestuumarkkinoita vietetään 9.–10. syyskuuta.

  Kunnan kesäperinteisiin kuuluu myös Rautalammin Kulttuuriseuran järjestämä Runon ja laulun Rautalampi. Monipuolinen kattaus kulttuuria, teatteria ja konsertteja valtaa Rautalammin kirkonkylän 29.6.–2.7.2017. Samaan aikaan Rautalammilla järjestetään kesäasukkaiden Kesätreffit ja pyöräilytapahtuma.


Morton Fest -festivaalia vietetään jälleen elokuussa. Kuva: Rautalammin kunta
  Uusiakin tulokkaita Rautalammin tapahtumavuoteen mahtuu. Toista kertaa järjestettävällä Morton Fest -festivaalilla esiintyvät 18.–19. elokuuta Scandinavian Music Group, Pariisin Kevät, Sami Saari ja Tuomari Nurmio. Joulumarkkinoiden ohessa talvikauden huipputapahtumiin kuuluu heti alkuvuodesta käytävä alamäkiluistelukilpailu.http://www.rautalampi.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »