Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Suonenjoki, Mansikkakarnevaalit, Linharju, Kolikkoinmäen työläiskotimuseo,melontareitistö

Suomi 100 Savo


Heinäkuun toisena viikonloppuna mansikkasadon kypsymistä juhlitaan näyttävästi Mansikkakarnevaaleilla. Kuva: J-P Husso

Kesän makein matkakohde

Maankuulu mansikkakaupunki Suonenjoki on yhtä makea kuin marjansakin. Mansikkaisten tapahtumien lisäksi Suonenjoella houkuttelevat puhdas luonto ja upeat ulkoilureitit, jotka ansaitsevat nousta koko Suomen tietoisuuteen.


  Suonenjoen mansikan tarina alkoi yli 100 vuotta sitten 12 mansikantaimesta, jotka kansakoulunopettaja Olavi Leskinen istutti pihamaalleen. Ensin mansikka oli vain herrojen herkku, eikä sen kaupalliseen menestykseen juuri uskottu. 


Mansikoistaan Suonenjoki tunnetaan! Kuva: Suonenjoen kaupunki
Tänä päivänä tiedetään, millainen merkitys vuonna 1916 istutetuilla taimilla oli Suonenjoelle – nykyisin mansikkaa viljellään yli 300 hehtaarin alueella, ja kesäisin 7 300 asukkaan kaupunkiin muuttaa mökkiläisten lisäksi kolmisentuhatta mansikanpoimijaa.

Päiväretkiä harjuluontoon ja jokimaisemiin

  Luonnonkaunis Suonenjoki on muutakin kuin mansikkaa. Lintharjun 10 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan kaksi kilometriä leveä harjualue tarjoaa upeat mahdollisuudet patikointiin, maasto- ja läskipyöräilyyn sekä hiihtoon ja lumikenkäilyyn. Monipuolisten maastoreittien lisäksi Lintharjulla kulkee 11 kilometrin opastein merkitty luontopolku.

  – Lintharjun alueella on nuotiopaikkoja ja laavuja, joissa voi halutessaan myös yöpyä. Harjun laelta avautuu uskomattoman upeat maisemat, jotka jatkuvat silmänkantamattomiin, henkilöstöpäällikkö Sari Karhu kuvailee.


Suonenjoen melontareitillä. Kuva: Suonenjoen kaupunki
  Ja onhan Suonenjoella myös Suonenjoki, Iisveden ja Suontienselän mutkitellen yhdistävä, kauniiden maisemien koristama jokiosuus, joka pienten koskiensa kanssa kuuluu Pohjois-Savon melontareitistöön. Puhtaan luonnon keskeltä löytyy myös yksi Suomen parhaista frisbeegolfkentistä.


Kolikkoinmäen työläiskotimuseo. Kuva: Suonenjoen kaupunki
  Luontokohteiden ohessa kesävieraan on syytä piipahtaa Kolikkoinmäen työläiskotimuseossa, jota Savon Pispalaksikin kutsutaan. Museo sijaitsee idyllisessä puutalokorttelissa, jossa asutaan yhä kuin ennenkin. Asuinrakennusten joukossa on 1950-luvun tyyliin sisustettu museotalo, missä mennyt aika hiipii iholle.

Mansikkakarnevaalit kesän kohokohta 

  Heinäkuun toisena viikonloppuna mansikkasadon kypsymistä juhlitaan näyttävästi Mansikkakarnevaaleilla. Vuodesta 1970 järjestetty karnevaali on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista.

  – Mansikkakarnevaalit on ohjelmantäyteinen koko perheen tapahtuma, jossa entiset ja nykyiset suonenjokelaiset, kesäasukkaat ja mansikanpoimijat kohtaavat, Karhu kertoo.


Suonenjoen Mansikkakarnevaalit käynnistyvät karnevaalikulkueella. Kuva: J-P Husso
  Tapahtuma käynnistyy 7. heinäkuuta karnevaalikulkueella, jossa paras osallistujaryhmä palkitaan. Vuosien varrella kulkueessa on näkynyt jos jonkinmoista kulkijaa hauskoissa asuissaan, mutta parhaiten Karhulle on jäänyt mieleen ryhmä kansainvälisiä mansikanpoimijoita traktorinlavalla lippuineen.

  – Lavalla liehui kymmenien eri maiden lippuja. Näky kuvasi täydellisesti pienen Suonenjoen kansainvälisyyttä, hän muistelee.


Mansikkatyttö vuosimallia 2016. Kuva: Suonenjoen kaupunki
  Mansikkakarnevaaleilla nimetään Mansikkaisäntä kunnianosoituksena paikalliselle viljelijälle tai muilla tavoin Suonenjoen mansikan mainetta edistäneelle. Ohjelmassa on myös Mansikkatytön valinta, mutta missikisasta ei ole kyse, vaan Mansikkatyttö on Suonenjoen mansikkabrändin kasvot. Perinteisiin ohjelmanumeroihin kuuluvat myös julkkisjalkapallo-ottelu, Mansikkakirkko sekä mansikansyönnin SM-kilpailu, jossa ei ratkaise syötyjen mansikoiden määrä vaan tyyli.

  Tänä vuonna karnevaalilavalle nousevat muun muassa Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden Vangit, The 69 Eyes, Evelina ja Kotiteollisuus. Iltaohjelmaan on pieni pääsymaksu, mutta lapsiperheille suunnatut päiväohjelmat, kuten Hevisauruksen konsertti, ovat kaikille ilmaisia.

  – Suonenjoelle voi tulla nauttimaan luonnon rauhasta ilman suorittamisen paineita. Halutessaan luontoelämykset voi yhdistää pirteään ja mansikanmakeaan karnevaalihumuun, Karhu tiivistää.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »