Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Varkaus, Vekara-Varkaus, Mekaanisen musiikin museo, Taidekeskus Väinölä, naivistit, Terassikahvila Torni, Keskuskonttori

Suomi 100 Savo


Varkauden käyntikohteista erikoisin on Mekaanisen musiikin museo. Kuva: Jone Matilainen

Kesä-Varkaus on vekaroiden ja naivistien valtakunta

Saimaan rannalla Varkaudessa koko perhe löytää kaikenlaista kivaa tekemistä koko kesän.


  Jo 23. kerran Varkaus muuttuu viikon ajaksi vekaroiden valtakunnaksi, kun lastenfestivaali Vekara-Varkaus valloittaa kaupungin kadut, turut ja torit kesäkuun puolivälissä. Vuodesta 1995 asti järjestetty tapahtuma pyrkii tarjoamaan kaikille lapsille tasapuolisesti mahdollisuuden itseilmaisuun laulun, lausunnan, tanssin ja draaman kautta. 

  – Tämän vuoden teema on sanataide, kertoo Vekara-Varkauden tapahtumatuottaja Heli Sutinen

  – Viikon mittaan järjestetään erilaisia työpajoja, joissa teemaa toteutetaan – ohjelmassa on mm. räppisanoituksen ja pikkukirjailijatyöpajat. Työpajoja vetää mm. Vekarakummi, lastenkirjailija Siri Kolu.


Vekarat valtaavat Varkauden kadut viikon ajaksi. Kuva: Juhani Valtola
  Sanataiteen lisäksi Vekara-Varkauden viikossa tuodaan esille myös muita taiteen- ja tieteenaloja: luvassa on työpajoja niin valokuvauksen, sirkuksen, ruuanlaiton kuin mimiikankin tiimoilta. Ohjelmassa on luonnollisesti myös kaikkea muuta vekaramaista keppihevosista kasvomaalaukseen ja parkourista planetaarionäytöksiin. 

Lasten kädenjälki näkyy kaupungissa

  Vekara-Varkaudessa vaihtoehtoja on kaikenikäisille ja kattavasta ohjelmavalikoimasta jokainen löytää taatusti itseään kiinnostavaa tekemistä. Vuodesta toiseen supersuosittu Seikkailujen Saari ei petä tänäkään vuonna: tällä kertaa lasten elämysseikkailu johdattaa varhaisriemuaikaisten riemukirjoitusten saloihin, ja arkeologien innokkaat tutkimusapulaiset pääsevät osallisiksi Riemun klaanin saloista. 


Festivaaliviikon merirosvoristeilyllä. Kuva: Juhani Valtola
  Vekara-Varkaus on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen tapahtuma, joka houkuttelee Varkauteen lapsiperheitä ympäri Suomen. Yhden viikon vuodesta koko kaupunki toimii lasten ehdoilla ja he saavat jättää kaupunkikuvaan oman kädenjälkensä.

  Vekara-Varkauden päätukija on Varkauden kaupunki, mutta mukana ovat myös paikalliset yritykset ja yhdistykset. 

  – Olemme ylpeästi kotikutoinen tapahtuma, jossa tuotamme suuren osan ohjelmasta itse. Tarkoitus on olla matalan kynnyksen tapahtuma, jossa on paljon ilmaisohjelmaa, Heli Sutinen sanoo. 

Historia elää matkailukohteissa

  Varkauden käyntikohteista erikoisin on Mekaanisen musiikin museo. Alallaan Euroopan parhaimpiin kuuluva museo esittelee musiikin historiaa hauskasti ja mukaansatempaavasti yli neljänsadan soittimen kokoelmalla. Soittimet ja muut vimpaimet ovat esillä seitsemässä suuressa salissa, jotka on sisustettu edustamansa aikakauden asuun. Museon kokoelmissa on laaja kirjo soittorasioita, automaattipianoja ja -orkestereita, gramofoneja, jukebokseja, posetiiveja sekä muuta mekaaniseen musiikkiin liittyvää. 


Reijo Kivijärven naivistinen maalaus. Kuva: Taidekeskus Väinölä
  Hyvänmielen tunnelmaa täydentää Taidekeskus Väinölän naivistitaiteen näyttely, joka on avoinna toukokuun lopulta elokuun loppuun. Suomen juhlavuoden teemaa mukaillen näyttelyn teema on ”Iloa yhdessä – Täällä Pohjantähden alla” ja se kerää 60 naivistitaiteilijaa ympäri Suomen Väinölän tunnelmalliseen, yli 100-vuotiaaseen puutaloon. 

  Kesällä suosittu on 50-luvun vesitornin laella sijaitseva Terassikahvila Torni, josta aukeavat hienot näkymät kaupunkiin ja Saimaalle. Paikan erikoisuus ovat vohvelit erilaisilla täytteillä, mm. oman paikkakunnan savusammella.


Terassikahvila Torni sijaitsee vesitornin laella. Kuva: Timo Heinonen
  Tänä vuonna Varkaudessa on avattu myös uusi matkailukohde, Keskuskonttori. Varkauden tehtaiden vuodelta 1840 peräisin olevaan keskuskonttoriin on muotoutumassa mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa paikallishistoria herää uudelleen henkiin nykyaikaisin maustein: talossa on kahvila, näyttelytila sekä lähituotteiden Konttorin Kauppa ja tulossa on viinibaari ja hostelli. 

    Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »