Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Sulkava, Suursoudut, saaristo, Oravareitti, vesiluontopolku, Pisamalahden linnavuori, Rantaraitti, Lohilahden kylä

Suomi 100 Savo


Sulkavan Suursouduissa riittää kuhinaa. Kuva: Juhani Kosonen

Souduistaan 
Sulkava tunnetaan

Yhden miehen unelmasta 50 vuotta sitten alkanut Sulkavan Suursoudut on tuonut pienen Sulkavan koko Suomen tietoisuuteen. Soutukunta tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävää ja koettavaa myös tapahtuman ulkopuolella.


  Ensimmäiset soudut järjestettiin Sulkavalla vuonna 1968. Partalansaaren ympärisoutu oli ollut paikallisen veneentekijän Kauko Miettisen unelma jo pitkään. Tuolloin 38 kilpailijasta maaliin asti selvisi 36 soutajaa. Tänä päivänä Sulkavan Suursoudut on sekä kokeneille että harrastajille sopiva tapahtuma, jossa neljän päivän aikana Saimaan vesillä viilettää viitisentuhatta soutajaa. Se tarkoittaa, että soutajia on lähes kaksinkertainen määrä Sulkavan ympärivuotisiin asukkaisiin nähden.


Sulkavan soutustadion. Kuva: Sulkavan kunta
  Soutujen juhlavuoden kunniaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut Sulkavan Suursoutujen suojelijaksi. Juhlavuodet näkyvät myös ohjelmassa, sillä 6.–9. heinäkuuta soutustadionin ympäristössä järjestetään muun muassa toritapahtuma, tukkilaisnäytöksiä ja konsertteja. Lauantain pääesiintyjänä soutukansaa viihdyttää Laura Voutilainen.

Saimaan saaristo on kesän kohokohta

  Saimaan saaristo kumpuaa elinvoimaa, josta matkailijoidenkin toivotaan nauttivan. Juvalta Sulkavalle kulkeva 57 kilometrin Oravareitti on Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu ja maastoon merkitty vesiluontopolku. Sulkavan kunnan kehittämiskoordinaattori Oili Tikka kertoo, että melontareitti on helppo pilkkoa pienempiinkin osiin.


Juvalta Sulkavalle kulkeva vesiluontopolku Oravareitti on suunniteltu perhemelontaan. Kuva: Sulkavan kunta
  – Perhemelontaan suunnitellun reitin varrelta löytyy monenlaisia järvi- ja jokiosuuksia sekä pieniä koskia, Tikka lisää.

  Saimaan sulosta voi kavuta nauttimaan myös majesteettiselle Pisamalahden linnavuorelle, joka on yksi Suomen arvokkaimmista muinaislinnoista ja Sulkavan tunnetuimpia nähtävyyksiä.


Majesteettinen Pisamalahden linnavuori. Kuva: Sulkavan kunta
  – 55 metriin kohoavalta linnavuorelta voi seurata Sulkavan Suursoutuja todelliselta aitiopaikalta, Tikka vinkkaa.

Kulttuurin lumoa ja kesäterasseja 

  Sulkavan kiehtovimmat järvenrantaterassit ja kulttuurikohteet sijaitsevat kirkonkylää halkovan, soutustadionilta alkavan Rantaraitin varrella. Ostosmahdollisuuksia tarjoilevat muun muassa Käsityöpuoti ja Marimekon tehtaanmyymälä. Valtakunnallisestikin merkittävän Uitonrinteen puutalomiljöön keskellä voi aistia aidon vanhanajan tunnelman.


Marimekon tehtaanmyymälä. Kuva: Sulkavan kunta
  – Rantaraitilta löytyy ravintoloita jokaiseen makuun. Rauhalliseen ruokailuun sopiva Ravintola Alanne on ihanteellinen matkailijaryhmille ja lapsiperheille, kun taas railakkaaseen menoon tapahtumia tarjoaa Tiittalan kartanon Rantamakasiini aurinkoisine terasseineen, Tikka esittelee.

  Sulkavan puinen kaksoisristinkirkko ja sen lähes 250-vuotias kellotapuli ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Heinäkuun ajan Sulkavan kirkossa on esillä taiteilija Heidi Vasaran näyttely. Kesäisiä kulttuurielämyksiä tarjoilee myös Saimaan Teatterin Uskomaton huijari-show 2017, joka vierailee Sulkavan työväentalolla perjantaina 14. heinäkuuta.

Maalaisidylliä aidoimmillaan

  Sulkavaa ympäröi perinteikäs maalaismaisema, oikea rauhan tyyssija, jossa voi yhä ihastella niityillä laiduntavia lehmiä ja hevosia. Lohilahden kylällä voi tunnelmoida perinteisellä aamutorilla kesälauantaisin. Iltatoreja järjestetään heinäkuussa joka keskiviikko. Matkan varrella pääsee nautiskelemaan lossikyydistä.


Sulkavaa ympäröi perinteikäs maalaismaisema lehmineen. Kuva: Sulkavan kunta
  Maaseudun suvessa matkailijoita palvelevat myös Sulkavan useat ratsastustallit sekä ryhmiä vastaanottava lähiruokatila Miettilän Juustola.


Tiittalan kartano. Kuva: Sulkavan kunta
  – Upea kohde on myös empiretyylinen, vuonna 1836 rakennettu Tiittalan kartano, joka tarjoaa kartanomajoitusta sekä upeat puitteet kokouksiin ja juhlatilaisuuksiin, suosittelee Tikka.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »