Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Mäntyharju, Miekankosken kahvila, Uittomuseo, Taidekeskus Salmela, Big Band Festivaali, Katajainen kansa, purkutalo

Suomi 100 Savo


Taidekeskus Salmela. Kuva: Matti Lehto

Luonto ja korkeatasoiset kulttuurielämykset 
kutsuvat Mäntyharjulle

Etelä-Suomesta Asuntomessuille Mikkeliin suuntaavan kannattaa ottaa messumatkalleen aikaa ja pysähtyä matkan varrella Mäntyharjulla. Upeiden kansallismaisemien ohella Mäntyharju tarjoaa erikoisia vierailukohteita ja korkeatasoisia kulttuurielämyksiä.


  Viitostien tunnelmallisin taukopaikka on Miekankosken kahvila vanhassa tukinuittomiljöössä. Miekankoskella matka katkeaa mukavasti upeissa järvimaisemissa, ja samalla voi viettää hetken uittoperinteen ympärillä. Mäntyharjun museon Uittomuseossa pääsee tutustumaan uiton työtapoihin, järvikulttuuriin ja uittoon elinkeinona.


Miekankosken kahvilan yhteydessä sijaitsee myös Uittomuseo. Kuva: Mäntyharjun kunta
  Miekankoskelta on vain noin kymmenen kilometrin matka Mäntyharjun kirkonkylälle, jossa Taidekeskus Salmelan kesä on täynnä monipuolista kulttuuritarjontaa. Kesän taidenäyttely esittelee suomalaisen nykytaiteen helmiä sekä kokeneilta konkareilta että uusilta lupauksilta ja jokavuotiseen tapaan Salmelassa kuullaan myös konsertteja. Tämän kesän uutuus on heinäkuun lopulla järjestettävä Big Band Festivaali, kertoo Mäntyharjun markkinointipäällikkö Olli Marjalaakso.

  – Big band -musiikkia on kaivattu alueella sen jälkeen, kun Imatran festivaali muutama vuosi sitten lopetettiin. Salmelan Big Band Festivaali perustettiin paikkaamaan tätä aukkoa. Salmelan puistonäyttämöllä järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa klassista viihdettä ja rentoa tunnelmaa, Marjalaakso kuvailee.


Taidekeskus Salmela. Kuva: Jenni Höök
  Joka toinen vuosi järjestettäväksi suunniteltu festivaali avaa isosti: lavalle nousee suomalaisen kevyen musiikin nimiä Johanna Förstistä Jukka Kuoppamäkeen. 

Katajainen kansa valloittaa purkutuomion saaneen kerrostalon

  Mäntyharjun kesän mielenkiintoisin kulttuuritapahtuma lienee Suomen 100-vuotisjuhlavuotta kunnioittava taidehanke Katajainen kansa. Siinä 26 ammattitaiteilijaa ympäri Suomen asettaa teoksiaan näytteille purkutuomion saaneeseen kerrostaloon. 


Katajainen kansa täyttää syksyllä purettavan talon taiteella. Kuva: Anu Yli-Pyky
Taide levittäytyy talon huoneisiin, kokonaisiin huoneistoihin, rappukäytäviin ja ulkoseiniin. Mukana on taiteen koko kirjo maalauksista installaatioihin, kertoo kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky.

– Näyttely on yllätyksellinen nykytaidekatsaus. Teokset ovat esillä juhannusta lukuun ottamatta joka päivä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin asti ja vielä elokuun pari viimeistä viikonloppua.  Talo on suunniteltu purettavaksi lokakuussa, jolloin ainakin osa taloon kiinteästi luoduista teoksista tuhoutuvat talon mukana, Yli-Pyky kuvailee.


Osa Katajaisen kansan taideteoksista tuhoutuu talon mukana. Kuva: Anu Yli-Pyky
  Katajaiseen kansaan on vapaa pääsy, mutta opastetuista kierroksista perittävät maksut käytetään täysimääräisesti taiteilijoiden kuluja kattamaan. Talossa ei ole hissiä, joten liikuntaesteisille se ei sovellu, mutta taidetalo on helposti saavutettavissa aivan Mäntyharjun rautatieaseman lähellä.

    

http://www.mantyharju.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »