Viitostien tunnelmallisin taukopaikka on Miekankosken kahvila vanhassa tukinuittomiljöössä. Miekankoskella matka katkeaa mukavasti upeissa järvimaisemissa, ja samalla voi viettää hetken uittoperinteen ympärillä. Mäntyharjun museon Uittomuseossa pääsee tutustumaan uiton työtapoihin, järvikulttuuriin ja uittoon elinkeinona.
Miekankosken kahvilan yhteydessä sijaitsee myös Uittomuseo. Kuva: Mäntyharjun kunta Miekankoskelta on vain noin kymmenen kilometrin matka Mäntyharjun kirkonkylälle, jossa Taidekeskus Salmelan kesä on täynnä monipuolista kulttuuritarjontaa. Kesän taidenäyttely esittelee suomalaisen nykytaiteen helmiä sekä kokeneilta konkareilta että uusilta lupauksilta ja jokavuotiseen tapaan Salmelassa kuullaan myös konsertteja. Tämän kesän uutuus on heinäkuun lopulla järjestettävä Big Band Festivaali, kertoo Mäntyharjun markkinointipäällikkö Olli Marjalaakso.
– Big band -musiikkia on kaivattu alueella sen jälkeen, kun Imatran festivaali muutama vuosi sitten lopetettiin. Salmelan Big Band Festivaali perustettiin paikkaamaan tätä aukkoa. Salmelan puistonäyttämöllä järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa klassista viihdettä ja rentoa tunnelmaa, Marjalaakso kuvailee.
Taidekeskus Salmela. Kuva: Jenni Höök Joka toinen vuosi järjestettäväksi suunniteltu festivaali avaa isosti: lavalle nousee suomalaisen kevyen musiikin nimiä Johanna Förstistä Jukka Kuoppamäkeen.
Katajainen kansa valloittaa purkutuomion saaneen kerrostalon
Mäntyharjun kesän mielenkiintoisin kulttuuritapahtuma lienee Suomen 100-vuotisjuhlavuotta kunnioittava taidehanke Katajainen kansa. Siinä 26 ammattitaiteilijaa ympäri Suomen asettaa teoksiaan näytteille purkutuomion saaneeseen kerrostaloon.
Katajainen kansa täyttää syksyllä purettavan talon taiteella. Kuva: Anu Yli-PykyTaide levittäytyy talon huoneisiin, kokonaisiin huoneistoihin, rappukäytäviin ja ulkoseiniin. Mukana on taiteen koko kirjo maalauksista installaatioihin, kertoo kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky.
– Näyttely on yllätyksellinen nykytaidekatsaus. Teokset ovat esillä juhannusta lukuun ottamatta joka päivä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin asti ja vielä elokuun pari viimeistä viikonloppua. Talo on suunniteltu purettavaksi lokakuussa, jolloin ainakin osa taloon kiinteästi luoduista teoksista tuhoutuvat talon mukana, Yli-Pyky kuvailee.
Osa Katajaisen kansan taideteoksista tuhoutuu talon mukana. Kuva: Anu Yli-Pyky Katajaiseen kansaan on vapaa pääsy, mutta opastetuista kierroksista perittävät maksut käytetään täysimääräisesti taiteilijoiden kuluja kattamaan. Talossa ei ole hissiä, joten liikuntaesteisille se ei sovellu, mutta taidetalo on helposti saavutettavissa aivan Mäntyharjun rautatieaseman lähellä.
|