Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Mikkeli, Mikkelin seutu, Asuntomessut, Ankkuriranta, näyttely, katutaide, Suomi 100, Koti yhdessä, Rantasauna Day

Suomi 100 Savo


Lauantaina 22.7. Mikkelin seudulla vietetään Rantasauna Dayta. Kuva: Visit Finland

Mikkelin 
vilkas kesä 2017

Mikkelissä vietetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta Koti yhdessä -teemalla. Paikallinen teema nivoo yhteen vuoden 2017 mittakaavaltaan monipuolista tapahtumatarjontaa. 


  Mikkelin seutu on suosittua mökkimatkailualuetta, mutta tänä kesänä kaupunkiin odotetaan tavallista enemmän matkailijoita. Yksi syy on vuoden 2017 Asuntomessut 14.7.–13.8.2017 Kirkonvarkaudessa. Asuntomessualue sijaitsee upeassa miljöössä Saimaan rannalla. Alueella on huomioitu luontoarvot säilyttämällä mahdollisimman paljon puita, Saimaan selkäkin näkyy lähes joka tontille. 


Kuva: Visit Mikkeli
  Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Mikalo Oy rakennuttaa messualueelle kaksi rivitalotyyppistä asuinrakennusta, joihin tulee yhteensä 10 vuokra-asuntoa. Ankkuriranta on Asuntomessujen kohde 25, ja se on virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde. Asuntomessujen ajan yleisölle on avoinna kahden asunnon näyttelykokonaisuus sekä pihapiirin Made in Saimaa Shop. 


Mikkeliläistä designia: Keraamikko Paula Ruuttusen teekannu, 2016, Käsin dreijattua kivitavaraa ja poltettu puu-uunissa. Kuva: Pekka Uotila
  Toisessa asunnossa luodaan katsaus jälleenrakentamisen ajan Suomeen. Mikkelin kaupungin museot on koostanut asuntoon 1950-luvun sisustuskokonaisuuden, ja siellä voi katsella mm. Elinkeinoelämän keskusarkiston Mikkelin messut 1954 -filmiä sekä tutustua Päämajamuseossa 2.5.–31.12. esillä olevaan Jos se olisin ollut minä -näyttelyyn. Päämajakaupunki Mikkeliin on valmisteilla uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti, jonka tarjonnasta näyttely antaa esimakua. Toisessa asunnossa esitellään puolestaan Mikkelin seudun ja Etelä-Savon tämän päivän taide- ja design-osaamista. Pihapiirin myymälästä löytyy monipuolinen valikoima paikallisia design- ja ruokatuotteita.


Mikkeliläistä taideosaamista: Hanna Räty: Sarjasta Ilmisen tilat (puisto), äljy, vaha levylle 90 x 110 cm, 2013. Kuva: Hanna Räty
  – Piha on messuvieraiden luonteva kohtaamis- ja levähdyspaikka, toteaa Mikkelin kaupungin markkinointisuunnittelija Emmi Eronen.

  Juhlavuoden ohjelma sisältää myös tempauksia ja kampanjoita, joiden kautta kenellä tahansa on ollut mahdollisuus matalan kynnyksen osallistumiseen esimerkiksi käyttämällä somessa #sinivalkoisetpuut tai #kehtaakehuamikkeli. Sinivalkoiset puut -kampanja kokosi ihmiset yhteen käsitöiden äärelle. Neulegraffitein koristeltuja puita voi löytää mm. Mikkelipuiston edustalta. Etelä-Savon Tanssiopiston nuoret tanssin harrastajat ovat tehneet oman tanssillisen tempauksensa Säkkijärven polkkaan pohjautuvan flash mobin muodossa. Suomi-verkkareissa esiintyvä ryhmä nähdään elokuussa myös Asuntomessuilla. 

Bongaa katutaidetta!

  Suomi 100 -juhlavuoden Etelä-Savon ja Mikkelin aluekoordinaattori Anu-Anette Varhon mukaan Mikkelissä liikkuessa kannattaa muutenkin katsella ympärilleen, sillä kaupungin keskustaan on vuosien myötä muotoutunut hieno kokoelma katutaidetta. Kaupunkiympäristöä ovat värittäneet Jouni “Psyke” Väänänen, Multicoloured Dreams -kollektiivi, Salla Ikonen ja Niina Mantsinen


Mikkelissä graffiteja voi löytää monenlaisista paikoista: Kuva: Mikkelin kaupunki
  – Juhlavuoden kunniaksi kaupunkiin saatiin lisää katutaidetta, kun Jukka Hakanen ja Jussi TwoSeven kävivät jättämässä kädenjälkensä katukuvaan. Voit törmätä katutaiteeseen matkalla messualueelle, Varho kertoo.


Katutaidetta alikulkutunnelissa, Jussi TwoSeven: CANIS LUPUS, 2016. Kuva: Mikkelin kaupunki
Rantasauna Day kutsuu saunomaan

  Helsinki Sauna Day’n innoittamana Mikkelin seudulla järjestetään lauantaina 22.7.2017 Mikkelin seutu – Rantasauna Day. Tuona lauantaina on kenen tahansa mahdollista päästä ilmaiseksi saunomaan ja keräämään erilaisia rantasaunakokemuksia. 


Rantasaunat kutsuvat eri puolilla Mikkelin seutua 22.7.2017. Kuva: Mikkelin kaupunki
Rantasauna Day avaa isojen, pienien ja hyvin erilaisten rantasaunojen ovia eri puolilla seutua, sillä mukana tapahtumassa ovat Mikkelin lisäksi Mäntyharju, Kangasniemi, Puumala, Pertunmaa ja Hirvensalmi. Tapahtumalle on avautumassa verkkosivusto, josta löytyy mukana olevat saunat ja kunkin lämmitysajat. Sivuston kautta tehdään myös saunavuorovaraukset. 


Kuva: Mikkelin kaupunki

    
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »