Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Sastamala, Sastamala Gregoriana, Wanhan Musiikin Päivät, Tyrvään Pappila

Suomi 100 Pirkanmaa


Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on yksi Sastamala Gregorianan konserttipaikoista. Kuva: Sastamala Gregoriana

Sastamalan suvi soi 
wanhaa musiikkia

Sastamala Gregoriana on Suomen suurin yhtäjaksoisesti toiminut vanhaan musiikkiin keskittynyt festivaali.


  Sastamala Gregoriana juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta teemalla Satoja säveliä, tuhansia tarinoita. Wanhan Musiikin Päiviä vietetään 21.–28.7.2017, ja sen ohjelmisto esittelee kattavasti keskiajan, renessanssin, barokin ja nykyajankin musiikkia, jota on sävelletty sekä kirkko- että konserttisaleihin. 

Upeat kirkot konserttisaleina

  Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi Wanhan Musiikin Päivien ohjelmistossa näkyy kaksi muuta juhlavuotta: säveltäjä Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhla sekä reformaation 500-vuotisjuhla. 


Sellisti Markku Luolajan-Mikkola. Kuva: Jaakko Paarvala
Säveltäjät ovat kansainvälisiä, mutta esiintyjinä nähdään erityisesti suomalaisia vanhan musiikin huippuja kuten 16-henkinen kamarikuoro Utopia, Barokkiyhtye Baccano ja huippusellisti Markku Luolajan-Mikkola.


Sastamalan Pyhän Marian kirkko on Sastamalan Karkussa, Rautaveden rannalla sijaitseva harmaakivikirkko. Kuva: Sastamala Gregoriana
  Sastamala Gregorianan konserttipaikkoina toimivat Sastamalan upeat keskiaikaiset kirkot, Pyhän Marian kirkko ja Pyhän Olavin kirkko, joiden upea akustiikka sopii erinomaisesti klassisen musiikin esittämiseen. Tänä vuonna festivaali vierailee myös Vesilahdella historiallisessa Laukon kartanossa, jossa kuullaan tapahtuman avajaiskonsertti. 

Vanhan pappilan tunnelmaa

  Syksyllä Sastamalan kulttuurikenttä saa uuden pelaajan, kun uudestisyntynyt Tyrvään Pappila avaa ovensa. Historiallisen pappilan salit ja kamarit avautuvat yleisölle lokakuussa, ja sen monipuoliset kulttuuritapahtuman keräävät ihmiset yhteen elämysten ja hyvän ruuan ympärille.


Pappilan vanha julkisivu. Kuva: Antti Rislakin kotiarkisto
  Tyrvään Pappila toimii jatkossa tapahtumien, konserttien ja näyttelyiden kotina, mutta myös yritysten edustustilana ja yksityisten juhlapaikkana, kertoo toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.

  – Tilausravintolana pappila palvelee ympäri vuoden. Korkeatasoisesta keittiöstä vastaa ravintoloitsija Arto Rastas. Kesällä pappilassa palvelee kesäkahvila ja Liekoveden järvimaisemiin aukeava iso terassi. Sen yhteyteen valmistuu myös huvimaja ja noin 100-paikkainen amfiteatteri, jossa on katettu katsomo ja joka on upea paikka kesäisille kulttuuritapahtumille tai vaikkapa häävalssille, Kuusisto sanoo. 


Rovasti Svanbergin miniä Anna Sofia Tyrvään Pappilassa. Kuva: Antti Rislakin kotiarkisto
  Viime vuosina seurakunnan käytössä ollut pappila on läpikäynyt perusteellisen remontin, jonka tuloksena sen kaikki salit ja kamarit ovat saaneet uudet pinnat ja kalusteet. Lopputuloksena on vanhaa, 1900-luvun alun tunnelmaa henkivä pappila, joka tarjoaa upeat puitteet erilaisille tilaisuuksille. 


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »