Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Sastamala, Pukstaavi, Herra Hakkaraisen talo, Kulttuuritalo Jaatsi, Vanhan kirjallisuuden päivät, Kivilinna, Galleria Aleksi, Ellivuori, Ritajärven luonnonsuojelualue

Suomi 100 Pirkanmaa


Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on yksi Sastamalan mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Kuva: Sami Helenius

Luonto ja kulttuuri kutsuvat kirjapääkaupunkiin

Sastamalan historia on vahvasti kytköksissä kirjallisuuteen, sillä seudulla on syntynyt ja asunut moni tunnettu kirjailija 1600-luvulta tähän päivään. Suomen kirjapääkaupungin sydän on Marttilankadun kirjakortteli kaupungin keskustassa.


  Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Mauri Kunnaksen kirjoihin ja hahmoihin perustuva Herra Hakkaraisen talo sijaitsevat rinta rinnan kirjakorttelin idyllisten rakennusten ympäröimänä. Matkailusihteeri Teresa Vidfelt lupaa kummankin kohteen miellyttävän niin lapsia, aikuisia kuin lapsenmielisiä aikuisia.


Miekkailua Herra Hakkaraisen talon ritarisalissa. Kuva: Sastamalan kaupunki
  – Herra Hakkaraisen talo on toiminnallinen ja seikkailumielinen lasten ikisuosikki, mutta usein aikuiset tunnustavat käyneensä ja nauttineensa vierailusta ilman lapsiakin, Vidfelt naurahtaa.

Kulttuurikohteet tutuiksi kierroksella

  Pukstaavissa voi tutustua suomalaisen kirjan historiaan syntyhetkistä nykyaikaiseen e-kirjaan. Päänäyttelyssä on esillä Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta löytynyt 1400-luvun inkunaabeli eli kehtopainate.

  Pukstaavissa kirjan historiaa lähestytään ihmisten kautta. Tulevan kesän vaihtuvassa näyttelyssä nähdään Hjalmar Löfvingin sarjakuvia. Kirjallisuuden henkilöiden ohessa ei sovi unohtaa Sastamalassa vaikuttaneita kuvittajia ja taiteilijoita, kuten Akseli Gallen-Kallelaa, jonka lapsuudenkoti Kulttuuritalo Jaatsi on kotina taidenäyttelyille ja kulttuuritapahtumille. Sastamalan kulttuurinähtävyyksiin ja kirkkoihin voi tutustua omatoimisesti tai oppaan kanssa. Roolioppaakseen voi pyytää vaikkapa kansanparantaja Tyrvään Mantan.

  Kesän kohokohta Sastamalassa on perinteikäs Vanhan kirjallisuuden päivät -tapahtuma. Antikvaariset kirjakauppiaat ja kuumimmat kirjauutuudet valtaavat Sylvään koulun 30.6.–1.7.2017.

Luonnon monet mahdollisuudet

  Sastamalassa kulttuurielämyksiä täydentää upea luonto. Näköalapaikalta avautuvien huikeiden maisemien lisäksi Pirunvuorelta löytyy taidemaalari Emil Danielssonin luonnonkivistä rakennettu ateljee. Heinäkuun ajan Kivilinnassa on esillä Danielssonin töitä osana Jaatsin ja Galleria Akselin kolmen kohteen suurnäyttelyä.


Emil Danielssonin Kivilinna-ateljee Pirunvuorella. Kuva: Sami Helenius
  Laskettelukeskuksena tunnettu Ellivuori on nykyään ympärivuotinen elämyskohde, joka tarjoaa monipuolisten palvelujensa ohessa kesäaktiviteetteja läskipyöräilystä melontaan, värikuulasotaan, golfiin ja viime kesänä avattuun HighPark-kiipeilypuistoon.


Ritajärvellä on erimittaisia viitoitettuja reittejä. Kuva: Sastamalan kaupunki
  – Eikä sovi unohtaa vuonna 2015 perustettua Ritajärven luonnonsuojelualuetta, jonka metsäjärviin ja vaikuttaviin siirtolohkareisiin voi tutustua helppokulkuisia polkuja ja pitkospuita pitkin, Vidfelt vinkkaa.http://www.visitsastamala.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »