Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Hämeenkyrö, Urkin Piilopirtti, Jyrki Sasi, taide, elämys, taidekierros, tapahtumat

Suomi 100 Pirkanmaa


Urkin Piilopirtti edustussaunoineen on avoinna ympäri vuoden. Kuva: Urkin Piilopirtti

Piilopirtti, joka ei saa jäädä salaisuudeksi

Suomi 100 -juhlakirjassakin paikkansa ansainnut Urkin Piilopirtti on aidosti ainutlaatuinen kohde, jossa taide ja luonto yhdistyvät ennenkokemattomalla tavalla. Pirkanmaan satumaassa voi kirjaimellisesti sukeltaa sisälle taideteokseen.


  Jyrki Sasi muistelee lämmöllä 80-luvun metsäteollisuudessa vallinnutta tapakulttuuria, jossa asiakasta kestittiin yksityisillä klubeilla hemmotellen ja kohdellen kuin kuningasta konsanaan. Klubit ovat jo kauan sitten suomalaisesta yrityskulttuurista kadonneet, mutta ajatus ei koskaan lähtenyt Sasin mielestä.


Miltä tuntuisi mennä savusaunasta laiturin valotaideteoksen kautta uimaan kirkasvetiseen Iso-Lehmijärveen? Kuva: Urkin Piilopirtti / Erkki Luumi
  100-vuotias Suomi on elämyksiä tulvillaan, mutta Sasi määrittelee kokonaisvaltaisen elämyksen klubikulttuurin kaltaisena palveluna, jossa vierasta kohdellaan silkkihansikkain ensihetkestä hyvästeihin asti pienimmätkin yksityiskohdat huomioiden. Ajatus alkoi konkretisoitua vuonna 2006, jolloin Sasi hankki omakseen Urho Kekkosen piilopirttinäkin tunnetun Tampereen Pyrinnön entisen leirikeskuksen Pinsiössä, vain 23 kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Taiteella on tehtävänsä

  Kiinteistön pitkä historia kätkee sisäänsä toinen toistaan uskomattomampia tarinoita Kekkosen ja Pyrinnön puheenjohtajana toimineen kauppaneuvos Kalle Kaiharin yhteisistä saunailloista, joissa puitiin urheilupoliittisia päätöksiä ja kisailtiin urheilukenttien kunniasta. Epäurheilullisiakin elementtejä hauskoista tarinoista löytyy.

  Sasi halusi yhdistää kiinteistön historian, elämään jääneet tarinat, taiteen ja ympäröivän luonnon tavalla, jollaista ei Suomessa ennen ole nähty. Näin syntyi taide- ja luontohotelli Urkin Piilopirtti, jonka ympäristöön luoduilla taideteoksilla on kullakin oma tehtävänsä.


Anna-Kaisa Haanahon Alkuräjähdys veistosportti, 2016. Kuva: Urkin Piilopirtti / Erkki Luumi
  – Ensimmäisenä vastassa on taideportti sekä taidekyltit, jotka toivottavat vieraat tervetulleiksi heidän omalla kielellään, Sasi kuvailee.


Urkin Piilopirtin paviljonki tarjoaa tilat suuremmallekin ryhmälle. Kuva: Urkin Piilopirtti
  – Juhlaillallinen nautitaan taidelautasilta tilausravintolan taideliinoin viimeisteltyjen pöytien äärellä. Savu- tai taidesaunan löylyistä voi pulahtaa virkistävään veteen keskelle valotaideteosta ja kuivata itsensä taidepyyheliinoihin.


Niina Laitosen vedestä nouseva taideteos Veden Venlat, 2016. Kuva: Urkin Piilopirtti / Erkki Luumi
  Urkin Piilopirtissä jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty, kuten vedestä nouseva taideteos, Taidepuistoon ujutettu frisbeegolfrata tai taidelasin ja kukkatarhan yhdistelmä, jossa valokeilojen koristamana puutarha kukkii vielä, kun muu luonto on vaipumassa horrokseen.

Matkakohde, joka on koettava

  Järviluonnon ympäröimässä taidehotellissa kontrastit korostuvat. Korkeatasoisessa bisnesluokan huoneessa voi kuulla käen kukkuvan tai tuntea nuotion tuoksun. Glamouria tihkuvassa mutta silti luonnonläheisessä miljöössä perhe- tai standard-huoneessakin voi kokea olevansa kunniavieras. Urkin Piilopirtin isännöimän tyky-päivän, kokouksen tai asiakastilaisuuden päätteeksi voi löylytellä presidentti Kekkosen vihkimässä saunassa.


Piilopirtin takkatupa, sauna ja vilpola järveltä. Kuva: Urkin Piilopirtti
  Matkailijaryhmien suosimilla opastetuilla taidekierroksilla opas johdattaa vieraat taiteen pariin tekniikan tai itsensä taiteilijan näkökulmasta tai Kekkosen tarinoiden kautta. Kuvanveistäjän opastuksella ryhmävieraat pääsevät halutessaan luomaan oman taideteoksensa. 

  – Tärkeintä on nähdä ja kokea, miten taide kietoutuu osaksi kokonaisuutta. Se tekee tästä paikasta ainutlaatuisen koko Suomessa, Sasi täydentää.


Eeva Karhun voittoisa Joku raja -jäätaideteos vuodelta 2014. Kuva: Urkin Piilopirtti / Erkki Luumi
  Taide on läheisesti läsnä myös Urkin Piilopirtin vuotuisissa tapahtumissa, kuten jää- ja puutaideveistotapahtumissa sekä tunnettujen esiintyjien tähdittämissä kesäkonserteissa.http://www.urkinpiilopirtti.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »