Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Hämeenkyrö, Frantsilan Kehäkukka, kahvila-ravintola, matkailuinfo, Hämeenkyröstä käsin Puotihuone, risteily, Purimo II

Suomi 100 Pirkanmaa


Hämeenkyrössä Pappilanjoen rannalla sijaitseva Frantsilan Kehäkukka toimii vuonna 1875 rakennetussa vanhassa koulurakennuksessa. Viehättävä kahvila, talonpoikaistyyliin sisustettu kasvisravintola sekä yrtti- ja lahjatavaramyymälä houkuttelevat vierailijoita Kehäkukkaan vuoden ympäri. Kuva: Frantsilan Kehäkukka

Frantsilan Kehäkukka on Hämeenkyrön monipuolisin matkailukohde

Frantsilan luomuyrttitilan tuotteiden myynti- ja infopisteenä yli 20 vuotta sitten aloittanut Frantsilan Kehäkukka on vuosien varrella kehittynyt Hämeenkyrön matkailun keskipisteeksi.


  Sekasyöjällekin maistuvaa kasvisruokaa tarjoilevan kahvila-ravintolan, matkailuinfon sekä paikallisten käsityö- ja luomutuotteiden täyttämän Hämeenkyröstä käsin Puotihuoneen lisäksi Kehäkukka jokirantoineen palvelee Hämeenkyrön laivaliikenteen kotisatamana.

Luonnonmukaisesti ja läheltä

  Yrittäjäpariskunta Tiina ja Olli Ahonen on seurannut ilolla kasvisruokatrendin leviämistä Suomessa. Mitä asiakkaat ennen kummastelivat, on tänä päivänä yksi suurimmista syistä, miksi Kehäkukkaan tullaan yhä uudelleen.


Kehäkukassa on aina tarjolla myös gluteeniton laktoositon ja vegaaninen lounasvaihtoehto. Kuva: Frantsilan Kehäkukka
  – Kehäkukassa lounastavat niin raavaat raksamiehet kuin moniallergiset tai puhdasta ja aitoa kotiruokaa kaipaavat ruokailijat. Meillä voi lounastaa kevyesti, mutta dieettiravintola Kehäkukka ei ole, vaan ruoanlaitossa käytetään aitoa kermaa ja juustoa. Tarjolla on aina myös gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen vaihtoehto, Olli Ahonen esittelee.

  Raaka-aineissa suositaan luomua ja lähellä tuotettua. Kahvi on reilun kaupan kahvia, ja yrttitee haudutetaan Frantsilan luomuyrteistä. Kahvin ja teen seurana maistuu parhaiten Kehäkukan kestosuosikki, mustikkaa ja vadelmaa sisältävä luomumarjapiirakka vaniljakastikkeella.


Kehäkukan kesäterassilta on kaunis jokinäkymä. Kuva: Frantsilan Kehäkukka
  Kesällä herkutteluhetkistä voi nauttia kauniin jokimaiseman koristamalla terassilla. Silloin avoinna on myös täysin ainutlaatuinen mauste- ja rohdosyrttien näytetarha, jonne jokainen yrteistä kiinnostunut on lämpimästi tervetullut.

Kesällä palvelut monipuolistuvat

  Kesällä pihapiirin ulkorakennus valjastetaan matkailukäyttöön. Hämeenkyröstä käsin Puotihuone on paikallisten käsityötaitajien ja luomutuottajien oma myymälä, jonka valikoimista löytyvät käsin tehdyt kynttilät, kortit, koriste-esineet ja antiikki, tekstiilit ja asusteet sekä luomujauhot, hillot ja mehut. 


Hämeenkyröstä käsin Puotihuoneen tuotevalikoima on laaja. 
Kesäpuodin lisäksi piharakennuksessa palvelee kunnan matkailuinfo ja kirpputori. Talven ajaksi puoti muuttaa Kehäkukan tiloihin.


Kesällä Kehäkukan rantalaiturista liikennöi Purimo II. 
  Keväästä syksyyn Kehäkukan rantalaiturista liikennöi 50 matkustajapaikan Purimo II, joka risteilee Hämeenkyrön ja Nokian Siuron väliä joka sunnuntai. Sen lisäksi järjestetään teema- ja lounasristeilyjä. Yksi teemaristeilyistä on saunaretki saareen, jossa löylytellään telttasaunan lämmössä. Ryhmät voivat varata laivan myös omaan käyttöönsä, jolloin risteilyn ohjelma räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »