Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Nokia, teollisuus, edelläkävijyys, vesistöt, kesäteatteri, Kulkurin valssi

Suomi 100 Pirkanmaa


Nokialla voi nauttia kauniista asuinympäristöstä ja ihmisläheisistä palveluista eikä suurkaupungin sykkeeseenkään ole pitkä matka. Kuva: Nokian kaupunki

Vesistöjen ympäröimä Nokia on Ainon ja Reinon koti

Nokia on kasvava ja kehittyvä kaupunki, jossa yhdistyvät modernin kaupunkielämän tarjoamat mahdollisuudet ja elävä maaseutumaisuus.


  Teollisuudella on Tampereen naapurissa sijaitsevalla Nokialla pitkät perinteet. Edelleen toiminnassa olevat paperi- ja kumitehtaat sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa ja niiden perinteitä huokuvat tehdasmiljööt antavat Nokialle oman persoonallisen leimansa. 


Nokialla yhdistyvät kaupunkiseudun monipuoliset palvelut sekä pienen kaupungin ihmisläheinen tunnelma. Kuva: Nokian kaupunki
Edelläkävijyyttä monella saralla

  Tehtaiden kyljessä elää moderni ja aktiivinen kaupunki. Kylpylähotelli Cumulus Resort Eden sekä Nokia River Golf ovat omissa lajissaan Suomen kärkikastia, ja paikallinen pienpanimo Nokian Panimo on toiminut uranuurtajana suomalaisen pienpanimotoiminnan uudessa tulemisessa jo 25 vuoden ajan. 


Nokia River Golf on omassa lajissaan suomen kärkikastia. Kuva: Nokian kaupunki
  Edelläkävijyyttä on Nokialla vaalittu aina: kaupungissa ovat alkunsa saaneet niin maailman ensimmäinen talvirengas kuin Molok-jätteidenkeräysastiatkin. Legendaariset Aino- ja Reino-tohvelit sekä Kontio- ja Hai-saappaat ovat niin ikään nokialaista perua.

Kosken partaalla suloisessa Siurossa

  Leimallista Nokialle ovat sen monet vesistöt. Kaupunki asettuu laajalti Pirkanmaalle levittäytyvän Pyhäjärven rannalle ja on siten suosittujen Hopealinja-risteilyjen reitillä. 

  Pyhäjärven lisäksi Vihnusjärvi, Alinenjärvi ja Kulovesi tarjoavat uimapaikkoja ja vesiharrastusmahdollisuuksia ympäri vuoden. Erityisesti kalastajien suosiossa on kalaisa Siuronkoski, joka on tunnettu suurista kaloistaan: koskesta nousee niin järvitaimenta, kuhaa kuin toutaintakin.


Siuronkoski. Kuva: Nokian kaupunki
  Kalastuksen lisäksi Siuronkoski tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vesiurheiluun. Kanootteja ja sup-lautoja myy ja vuokraa kokenut melontaliike Eräkettu vanhassa voimalaitoksessa kosken partaalla. Eräkettu järjestää myös melontasafareita ja muita luontoaktiviteetteja kaikenlaisille ryhmille. 

Kulkurin valssin tahdissa Nokian Kesäteatterissa

  Nokialla toimii oma teatteri, joka tuottaa vuosittain esityksiä niin talvisaikaan kuin kesällä Nokian Kesäteatteriin.


Vihnusjärven rantamaisemissa sijaitsevassa kesäteatterissa on 2008 valmistunut katettu katsomo, johon mahtuu 600 katsojaa. Kuva: Nokian Kesäteatteri
 Tulevana kesänä ollaan Suomi-filmien tunnelmassa, kun upean Sarpatinharjun kyljessä raikuu iki-ihana Kulkurin valssi. Toivo Särkän vuonna 1941 ohjaama elokuva on yksi kautta aikojen suosituimmista suomalaisista elokuvista, ja Tauno Palo ja Ansa Ikonen sen päärooleissa rakastavaisina ovat jääneet suomalaisten mieliin pysyvästi. Mika Waltarin elokuvakäsikirjoituksen pohjalta Joel Elstelä kirjoitti tekstin näytelmäksi vuonna 2013.


Nokialla Kulkurina hurmaa Rami Mäkelä. Kuva: Pasi Aittokumpu
  Nokialla Kulkurin saappaisiin astuu pääosaa näyttelevä Rami Mäkelä. Hän odottaa rooliaan Tauno Palon manttelinperijänä suurella innolla.

  – Rooli on tosi hieno ja moniulotteinen. Se on minulle mieluisa, sillä olen pikkupojasta asti tykännyt Kulkurin valssista – siinä on laulua, tanssia, romantiikkaa ja seikkailua, Mäkelä kertoo.

  – On kaikin puolin mukava päästä tekemään hienoa teatteria, jota ihmiset odottavat.

  Hän ei myönnä ottavansa roolistaan paineita, vaikka vertailua Tauno Paloon tuskin voidaan välttää.

  – Varmaan jokaisella suomalaisella on muistikuva siitä, minkälainen Tauno Palo kulkurin roolissa oli. En kuitenkaan ajattele sitä liikaa, vaan koitan nautiskella ja tarjota yleisölle hyvää teatteria.


Helenan roolissa nähdään Jannina Heiman. Kuva: Pasi Aittokumpu
  Mäkelän mukaan nokialaisten Kulkurin valssi on melko uskollinen rakastetulle elokuvalle.

  – Tarjoamme yleisölle sen ”vanhan kunnon” Kulkurin valssin lauluineen kaikkineen. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi, Mäkelä sanoo.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »