Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Vesilahti, Laukon kartano, kartanoromantiikka, Suomi-filmi, konsertit, elokuvat, näyttely, Liisa Lagerstam, Klaus Kurjen tie

Suomi 100 Pirkanmaa


Laukon kartano avasi ovensa yleisölle viime kesänä. Kartanonrouva Liisa Lagerstam johdattaa Suomi-Filmin tunnelmiin peilaten valkokankaan tarinoita Laukon kartanon historiaan. Kuva: Laukon kartano

Kartanoromansseja ja suuria seikkailuja Laukon kartanon kesässä

Historiallinen Laukon kartano avautuu ryhmille huhtikuussa ja suurelle yleisölle juhannuksen jälkeen.


  Iki-ihanien Suomi-filmien kartanoromantiikka herää eloon tulevana kesänä Laukon kartanossa Vesilahdella. Kartanon näyttelyssä on esillä suomalaisen elokuvan kultakauden kauneimpia valokuvia ja kartanonpuistossa esitetään neljänä päivänä viikossa rakkaimpia suomalaisia elokuvia, kuten Kulkurin valssi. Tauno Palo ja muut suomalaisen elokuvan suursuosikit ovat Laukon jokaviikkoisia vieraita.


Kartanonrouva Liisa Lagerstam. Kuva: Laukon kartano
  – Ohjelmistossa on neljä eri elokuvaa joka viikko. Ensimmäistä kertaa Suomessa vanhoja Suomi-filmejä esitetään ulkoilmaelokuvateatterissa, kertoo kartanonrouva Liisa Lagerstam.


Keväällä 2013 käynnistyneen suuren korjausrakennushankkeen aikana Laukon kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöökokonaisuus on pieteetillä kunnostettu alkuperäiseen asuunsa. Kuva: Laukon kartano
  Elokuvien lisäksi kartanossa järjestetään tiistaisin ja torstaisin teeman mukaisia yleisöopastuksia, ja kartanon upeassa ympäristössä järjestettävät puistokonsertit täydentävät kokonaisuutta.

  – Luvassa on suuria suomalaisia kartanoromansseja ja seikkailuja, Liisa Lagerstam lupaa.

Palvelut vahvistuvat

  Jo 600 vuoden ajan on Laukko ollut oleellinen osa suomalaista historiaa, ja sekin on nähnyt omat kartanoromanssinsa ja seikkailunsa. Viime kesänä Laukko avasi ovensa suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa. Kokeilu oli menestys: kartanossa vieraili yli 30 000 ihmistä, ja erityisesti vanhaan tallirakennukseen perustetun ravintolan lounas oli supersuosittu.

  – Olimme viime kesään valtavan tyytyväisiä, Liisa Lagerstam sanoo.

  – Jatkossakin haluamme pitää Laukon upeana kesäretkikohteena, jossa voi viettää vaikka koko päivän. Tulevana kesänä avaamme uusia taloja yleisön nähtäväksi, ja lisäämme palveluihimme mm. samppanjabaarin. Tavoitteemme on tarjota ihana kartanokokemus, johon kuuluu ruokaa, juomaa, elokuvia, konsertteja ja näyttelyitä. 


Laukossa on asuttu samaisella vehreällä Pyhäjärven niemellä jo pitkälti toistatuhatta vuotta. Kuva: Laukon kartano
Laukon kartano avautuu yleisölle juhannuksen jälkeen, 26.6. ja on avoinna 13.8. asti. Tiistaisin on kartanossa lasten päivä ja keskiviikkoiltaisin kuullaan korkeatasoisia esiintyjiä puistokonserteissa. Torstait ja perjantait ovat elokuvapäiviä ja viikonloppuisin Suomi-romantiikka kukkii sekä elokuvan että musiikin voimin.

Vesilahdessa on vetovoimaa

  Laukon kartanon aukiolo on lisännyt matkailijoiden määrää myös muualla Vesilahdella. 


Lokakuussa 2015 Laukon kartanon edustalla sijaitsevalta maineikkaalta Pohdonsaarelta löytyi täysin ainutlaatuinen muinaiskoru. Korusta on valmistettu pronssisia ja hopeisia kopiota, joiden tuotto käytetään kokonaisuudessaan muinaisen Laukon arkeologisiin tutkimuksiin. Kuva: Laukon kartano
  – Viime kesänä näkyi selvästi, että Laukko lisäsi mielenkiintoa Vesilahtea kohtaan. Esimerkiksi kirkonkylän viehättävällä raitilla riitti kävijöitä tavallista enemmän, kertoo Vesilahden matkailuneuvoja Satu Karvinen.

  – Ryhmiä on käynyt lähinnä Pirkanmaalta, mutta myös Satakunnasta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta. 

  Vesilahdessa siis riittää vetovoimaa – niin kuin on riittänyt jo 8000 vuoden ajan. Kunta onkin harvoja Suomen maaseudun muuttovoittokuntia. Aktiiviset kylät, mielenkiintoinen historia ja kauniit järvimaisemat houkuttelevat niin matkailijoita kuin uusia asukkaitakin. Klaus Kurjen tien historiallisten kohteiden viehätys, Narvan markkinakylän ainutlaatuinen tunnelma ja Rämsöön kesäteatterin korkeatasoiset esitykset ovat tulevanakin kesänä Vesilahden vetonauloja.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »