Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Akaa, Viiala, Toijala, Kylmäkoski, Veturimuseo, tapettimuseo, Mukelo, Kinanrin kotimauseo, hunajapääkaupunki, Hunajaviikot, lähiruoka, lähituottajat, tilavierailut, Näkymä

Suomi 100 Pirkanmaa


Veturimuseon Jumbo. Kuva: Juuso Hyvärinen

Akaan kesä hemmottelee kulttuurilla ja lähiruoalla

Akaan kaupunki syntyi 10 vuotta sitten Toijalan ja Viialan yhdistyessä. Nelisen vuotta myöhemmin mukaan liitettiin Kylmäkosken kunta. Siksi 17 000 asukkaan Akaassa on kolme sydäntä ja kolmin verroin koettavaa.


  Akaa tunnetaan parhaiten Veturimuseosta, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä matkailukohteista. Kolmen sydämen kaupungissa on monia pieniä ja erikoisia museokohteita, jotka valloittavat ainutlaatuisuudellaan.

Perinteet esillä kesämuseoissa

  Pohjoismaiden ainoa tapettimuseo kiinnostaa niin teollisuusperinteiden kuin sisustuksen ystäviä. Pihlgren ja Ritolan tapettitehtaan tunnettuihin designkuvioihin voi Tapettimuseon ja myymälän lisäksi törmätä paitsi sisustuslehtien sivuilla myös maailman tunnetuimpien näyttelijöiden tähdittämissä elokuvissa.


Lastenvaunumuseo Mukelossa on lastenvaunuja 1870-luvulta nykypäivään. Kuva: Akaan kaupunki
  Lisää erikoisuuksia löytyy Viialan vanhimmasta talosta, missä majaansa pitää Pohjoismaiden ainoa lastenvaunumuseo Mukelo. Kotimuseon 300 vaunun kokoelmassa on kotimaisia ja ulkomaisia lastenvaunuja 1870-luvulta nykypäivään.

  Kylmäkosken Kinnarin kotimuseossa esitellään hämäläistä elämäntapaa 1800-luvulta alkaen. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi kesäsunnuntaisin kotimuseossa tarjoillaan syntymäpäiväkahvit. Juhlintaa on luvassa myös Toijalan Veturimuseossa: viimekesäinen 30-vuotisjuhannusjuhla oli niin suosittu, että juhannusjuhlat jatkuvat höyry- ja dieselveturien parissa 24. kesäkuuta 2017.

Hunajainen lähiruokakaupunki

  Viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola kertoo Akaaseen syntyneen paljon lähituottajia ja tilamyymälöitä. Suomen hunajapääkaupungiksikin kutsussa Akaassa asustelee 20 miljoonaa kaupunkimehiläistä, jotka pölyttävät kaupungin yhteisiä viheralueita ja asukkaiden puutarhoja. Kantola lupaa, etteivät kaupunkimehiläiset häiritse ihmisiä.

  – Mehiläisemme ovat italialaisia, lauhkeaksi jalostettuja pörriäisiä, hän naurahtaa.


Hunaja tekee kauppansa Hunajahulinoilla. Kuva: Markku Rintala
  Akaan 40 mehiläistarhaa tuottavat vuodessa jopa 20 tonnia hunajaa. Sen kunniaksi kaupunkiin on syntynyt jo perinteeksi muodostunut kesätapahtuma Hunajaviikot, joka tuo tarjolle lähituottajien antimia.


SM-kultaa IPA-oluellaan voittanut käsityöläispanimo Hopping Brewsters. Kuva: Markku Rintala
  – Terissaaren luomuomenatila hedelmineen ja mehuineen, SM-kultaa IPA-oluellaan voittanut käsityöläispanimo Hopping Brewsters, Viialan Leipomon suolaiset ja makeat sekä Kylmäsavukeisarin kalaherkut ovat paikallista tarjontaa parhaimmillaan, Kantola esittelee.


Jonkka Highlandin tilan ylämaankarjaa. 
  Paikallisille tiloille järjestetään myös ryhmäretkiä. Eettisistä arvoistaan tunnettu Tolvilan Kartanon luomulammastila, ylämaankarjaa kasvattava Jonkka Highland, Aberdeen- ja Angus-rotuja kasvattava Teristen kartano sekä luomulihaa ja -kukkoa tuottava Mantereen tila myyvät tuotteitaan omissa tilamyymälöissään.


Hunajahulinat on osa Hunajaviikot-tapahtumaa. Kuva: Markku Rintala
  Viidettä kertaa järjestettävää Hunajaviikot-tapahtumaa vietetään Akaassa 21.8.–3.9.2017. Hunajaviikkojen ohjelmaan kuuluu myös markkinatapahtuma Hunajahulinat 26. elokuuta, ja Läheltä lähtee! -lähiruokatapahtuma avaa ovet akaalaisilla tiloilla 2.9.2017.

Kesän täydeltä kulttuuria

  Akaan kesätapahtumat tarjoilevat mainion kattauksen kulttuuria. Kesäkuun lopusta elokuun loppuun Toijalassa sijaitsevan Nahkialanjärven rantamaisemiin levittäytyy Näkymä-ympäristötaidenäyttely. 


Näkymä-ympäristötaidenäyttelyä. Kuva: Sini Kantola
15. kertaa järjestettävän taidetapahtuman teemana on tänä vuonna luova osaaminen. Suosittu ITE-taide näyttelee tärkeää osaa juhlavuoden tapahtumassa. 12. elokuuta vuorossa on Vasenkätisten Vestivaali, tuttavallisemmin ”Vasurit”. Musiikintäyteisen päivän huipentaa Vuoden Vasenkätisen valinta.

  Kesä–heinäkuussa Toijalan kauniissa satamassa vieraita viihdyttää Toijalan Näyttämön kesäteatteri, jossa tulevana kesänä nähdään suomalaisklassikko Vaimoke.http://www.akaa.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »