Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Pälkäne, Sappee, Aitoon Kirkastusjuhlat, Laitikkalan Makukylä. tilapuoti, Kukkiajärvi, Salminkallion kalliomaalaukset, Luopioinen, Laipanmaan erämaa-alue

Suomi 100 Pirkanmaa


Pälkäneen järviluonto lumoaa. Kuvat: Pälkäneen kunta

Karismaattiset kylät 
kutsuvat Pälkäneelle

Pälkäneen persoonalliset kylät ovat täynnä elämää. Lumoavan järviluonnon keskellä voi tutustua kädentaitajien tarjontaan, jammailla rokkifestareilla ja sukeltaa lähituottajien idyllisiin tilapuoteihin.


  Moni matkailija yhdistää Pälkäneen Sappeen laskettelukeskukseen sekä vuodesta 1882 järjestettyyn Aitoon Kirkastusjuhlat -festivaaliin, joka parhaimpana vuotena on houkutellut Aitoon kylään 15 000 juhlijaa. Suomen juhlavuoden hengessä maan vanhimmilla festareilla vietetään Suomi-ikonien sunnuntaita, jolloin lavalla nähdään muun muassa Katri Helena. Koko perheen ”Kirkkarit” soi Aitoossa 8.–10. heinäkuuta.


  Yhä useammin Pälkäne yhdistetään Suomen Makukylänäkin tunnettuun Laitikkalaan, joka on todellinen makumatkailijan mekka. Vieri vieressä toimivat lähituottajat tilapuoteineen hemmottelevat tuoreilla marjoilla ja vihanneksilla, lihatuotteilla, juustoilla ja viineillä silmänruokaa unohtamatta.

Makukylän mainiot tilapuodit

  Suttisen marja- ja vihannestilan viihtyisässä vinttikahvilassa ja -puodissa myydään oman tilan tuotteiden lisäksi käsintehtyjä käyttö- ja sisustustuotteita. Katajan Lihan maatilapalvaamon leppäsavutuotteita, makkaroita ja leikkeleitä löytyy palvaamon Kesänmaku-myymälästä.


Suttisten tilan kesäisestä tilamyymälästä löytyy myös muiden lähituottajien tuotteilta. Kuva: Suttisten tila
  Perinteisten hämäläisten juustojen makuun pääsee Juustolassa, ja mikä kruunaisikaan leipä- ja pitojuustot paremmin kuin naapurissa sijaitsevan Rönnvikin viinitilan palkitut antimet. Suomen suurimpien viinitilojen kermaan kuuluvassa Rönnvikissä ihastuttavat kesäiset taidenäyttelyt.

  – Ryhmille Rönnvikissä järjestetään juusto- ja viinimaistiaisia sekä perinteisin reseptein valmistettuja herkkuja Laitikkalan Makukylän omaa tuotantoa hyödyntäen, kunnan elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen kertoo.

Järviluonnon luomia elämyksiä

  Kukkia-järven ympäri kiertävän reitin varrella voi nauttia savusaunan lämmöstä, ihastella Salminkallion kalliomaalauksia ja tutustua paikallisten kädentaitajien tarjontaan Luopioisten kylässä sijaitsevassa Mikkolan Navetassa.

  – Käsityöliikkeiden lisäksi Mikkolan Navetta on kotina erilaisille tapahtumille ja taidenäyttelyille. Navetalla palvelee myös kaunis kahvila Mikkolan Pytinki.  Sappee tarjoaa kesäaktiviteetteja ja ajanvietettä alamäkipyöräilystä melontaan, frisbeegolfiin ja kesäteatteriin. Se toimii myös porttina Laipanmaan erämaa-alueen vaelluspoluille.

  – Lapsiperheiden ykköskohde on keskustan tuntumassa sijaitseva Niitty-Seppälän marja- ja maatila kesätoreineen, jonka kotieläintarhassa asustelee possuja, kaneja, kanoja, kilejä ja poneja, Koivisto-Virtanen vinkkaa.http://www.palkane.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »