Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Virrat, Torisevan rotkojärvet, Kahvimaja, Virtain Perinnekylä, Killinkosken Wanha Tehdas, Runoilijan tie, s/s Tarjanne, Laivaranta

Suomi 100 Pirkanmaa


Toriseva. Kuva: Virtain kaupunki

Antaudu Virtain vietäväksi

Suomen virallisena juhannuskaupunkina tunnetun Virtain ainutlaatuiset nähtävyydet ja luontokohteet houkuttelevat matkailijoita läpi kesän.


  Virtain Jäähdyspohjan kylässä Valtatie 66:n varrella lepäävät Torisevan rotkojärvet ovat olleet matkailijoiden suosiossa jo 1800-luvulla. Se lieneekin yksi syistä, miksi Lotta Svärd -järjestö perusti 1930-luvulla upealle näköalapaikalle rotkojärvien kupeeseen kahvilan, joka palvelee ohikulkijoita yhä yli 80 vuotta jälkeenpäin.

  Jaana Kallio on toiminut Torisevan Kahvimajan yrittäjänä 20 vuoden ajan, mutta perheessä kahvila on ollut 50-luvulta asti. Kahvimajan herkkujen ohessa parasta antia tarjoilee 6,5 kilometrin mittainen luontopolku. Torisevan ja koko Virtain seudun hyvin tuntevan Kallion voi tilata oppaaksi paitsi luontopolulle myös muihin kaupungin nähtävyyksiin. Jo 10 vuoden ajan Kallio on noussut matkailijaryhmien linja-autoihin tutustuttaen vieraat kaupungin kiinnostavimpiin matkailukohteisiin.

Talonpoikaiselämää ja teollisuusperinteitä

  Virtain Perinnekylä on koko perheen museokohde ja virkistysalue luonnonkauniilla Marttisen saarella. Talonpoikaiselämää esittelevässä Perinnekylässä ihastuttavat erityisesti Sotaveteraanimuseo, Herraskosken kanava ja kanavamuseo sekä vanhat tallit, myllyt, saunat ja makasiinit.


Perinnekylää. Kuva: Henrik Dagnevall
  – Perinnekylän museot ja näyttelyt ovat avoinna yleisölle kesäkaudella, mutta ryhmille järjestetään opastettuja kierroksia vuoden ympäri, perinnekylän oppaanakin aikoinaan työskennellyt Kallio vinkkaa.

  Virtain tunnetuimpiin vierailukohteisiin kuuluva Killinkosken Wanha Tehdas kertoo yli 100-vuotiaasta teollisuusperinteestä. Vuonna 1908 valmistuneen vanhan nauhatehtaan on suunnitellut Josef Stenbäck. Nauhateollisuusmuseon lisäksi vanhaa tehdasmiljöötä täydentävät Suomen Kameramuseo Kamerataivas, näyttelyt ja kahvilat, Tehdasmyymälä, kirpputori sekä monet vuosittaiset tapahtumat. Huhtikuussa avautuva Into-keskus esittelee Nyströmin kulttuurisuvun vaiheita sekä kansallisvalokuvaaja I.K. Inhan tuotantoa ja elämää.


Killinkosken toripäivä. Kuva: Virtain kaupunki
  – Käymisen arvoisia kohteita Virroilla ovat myös Kirstin Galleria, Matias-kappeli sekä koruntekijöiden aarreaittana tunnettu Helmien talo, Kallio lisää.

Höyrylaivalla halki Runoilijan tien

  Kaupungin elinkeinopäällikkö Johanna Lamminmäki kehottaa kesävieraita tutustumaan Virtoihin myös vesiltä käsin. Runoilijan tienä tunnettua vesireittiä liikennöi S/S Tarjanne, vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda, joka on Suomen – ellei koko maailman – ainoa reittiliikenteessä yhä kulkeva matkustajahöyrylaiva. Matkan aikana voi kokea kuuluisan höyrypillin vihellyksen ja nauttia Akseli Gallen-Kallelan suunnitteleman ravintolan antimista.


S/S Tarjanne, vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda. Kuva: Seppo Rantanen
  Tampereelta Ruoveden kautta Virroille kulkeva Runoilijan tie on saanut nimensä Ruovedellä nuoruutensa viettäneen Johan Ludvig Runebergin mukaan.


Nautiskelijakoira. Kuva: Kuvaamo Into
  – Vesireitin varrella avautuvat luonnonmaisemat ovat aikojen saatossa inspiroineet Runebergin ja Gallen-Kallelan lisäksi monia muitakin Suomen kuuluisimpia taiteilijoita, kuten Oskar Merikantoa ja Hugo Simbergiä, Lamminmäki kertoo.


Hyppytorni Laivarannassa. Kuva: Kuvaamo Into
  Reittiliikenteen ulkopuolella myös tilauskäytössä palvelevan Tarjanteen päätesatama Laivaranta on upea kohde kesäpäivän viettoon. Hiljattain uusittujen rantaravintola Baarpuurin ja vierasvenesataman lisäksi rantapuistossa on upea, lapsiystävällinen uimaranta ja hyppytorni sekä monipuoliset liikuntamahdollisuudet.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »