Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Ruovesi, kesätapahtumat, Laivaranta, risteily, Näsijärvi, Muroleen kanava

Suomi 100 Pirkanmaa


Leppoisa kesäyö Ruovedellä. Kuva: Ruoveden kunta

Ruoveden kesässä kukoistavat luonto, tapahtumat ja kulttuuri

Ruoveden vetonaula, Helvetinjärven kansallispuisto, houkuttelee kunnan alueelle noin 30 000 matkailijaa joka vuosi. Kun Helvetinkolu on koluttu, on syytä lähteä katsomaan, mitä muuta Ruoveden kesällä on tarjottavanaan.


  Järviluonnon ympäröimä Ruovesi on lumoavan kaunis kesäkunta, joka elää kesäasukkaistaan. Kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita arvioi kunnan asukasluvun kolminkertaistuvan kesän ajaksi. Kesävieraita houkuttelee myös Näsijärven suosituin vierasvenesatama sekä valtava määrä markkinoita ja muita kesätapahtumia.

Tutustu Ruoveden aktiivisiin kyliin

  Ruoveden kesätapahtumien ketju käynnistyy perinteisesti koulujen kesälomien alkua seuraavana viikonloppuna Visuveden Teollisuusalueen Markkinoilla. Tänä kesänä markkinamenoa tähdittävät muun muassa Meiju Suvas, Janne Tulkki sekä Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit. Kyrönviita kehuukin Ruoveden aktiivisia kyliä, joista jokaisella on omat kesäjuhlansa ja markkinansa.


Kylänraitillakin riittää nähtävää. Kuva: Iiro Koskelainen
  – Ruoveden kesä on vilkas kaikkialla, ei ainoastaan keskustan alueella ja Laivarannassa, hän iloitsee.

  Markkinamenon lomassa saa nauttia mitä mielenkiintoisemmista ohjelmanumeroista, aina Pohjankylän markkinoiden yhteydessä käytävästä Heinäpaalinkannon SM-kilpailusta alkaen.

  – Urheiluhenkiset mittelöt kuuluvat Ruoveden kesään. Kesä- ja heinäkuun vaihteessa hypätään korkeutta Korkeuskarnevaaleilla, ja elokuinen Asfalttisprint kiinnostaa erityisesti autourheilun ystäviä, Kyrönviita esittelee.

Noitia, rokkia ja kamarimusiikkia

  Yksi suurimmista ja tunnetuimmista tapahtumista on kamarimusiikkifestivaali Musiikkia Ruovesi, jonka avajaiskonsertti kuullaan Sofia Magdalenan kirkossa 27. kesäkuuta. Kunnan kirkoissa ja kylätaloilla konsertoivat kamarimusiikin kansainväliset huippunimet, joita saavutaan kuulemaan joka kesä kautta Suomen. Juhlavuoden kunniaksi tänä kesänä konsertoidaan myös Helvetinjärven kansallispuistossa, kun Kansallispuistoissa kajahtaa -tempaus tuo kuorot Haukanhiedan taukopaikalle Luonnonpäivän kunniaksi 26. elokuuta.


Kulttuuria ja kansaa Ruoveden kirkossa. Kuva: Ruoveden kunta
Noidat liittyvät läheisesti Ruoveden historiaan. 1600-luvulla roviolle tuomittua Antti Lieroista muistaen on Ruoveden kesässä vietetty 70-luvulta lähtien Noitakäräjiä. Tapahtuman avaa 7. heinäkuuta Laivarannassa raikaava koko perheen Noitarock. Markkinapäivän käräjätorilla valitaan perinteisesti myös Vuoden noita, ja sunnuntaina vesille lasketaan kirkkoveneet. Noidat päättävät Ruoveden kesän Noitien yön merkeissä 11. elokuuta.

Koe Ruovesi Näsijärveltä käsin

  Kunnan elinkeinoasiamies Seppo Laukkanen kehottaa tutustumaan kesätapahtumien yhteydessä lähituottajien antimiin.


Ruismestari Raija Asunnan ruisleipää Ruoveden rukiista. Kuva: Ruoveden kunta
  – Ruismestari Raija Asunta leipoo mitä mainiointa ruisleipää itse jauhetusta Ruoveden rukiista. Ravintola Helvetin Portissa puolestaan pääsee maistamaan villisikaa ja strutsia, hän vinkkaa.

  Laivarantaan suunnitellaan myyntikojuja, joissa lähituottajien herkkuja olisi tarjolla myös tapahtumien ulkopuolella.

  – Idyllinen Laivaranta on kesäinen kohtauspaikka, joka toimii porttina vesimatkailuun. Runoilijan tiellä liikennöivän höyrylaiva s/s Tarjanteen lisäksi Näsijärvellä risteilee myös muita aluksia, joita voi varata oman ryhmän käyttöön.

  Laukkanen mainitsee Näsijärven vanhimman matkustaja-aluksen, m/s Intin, joka on seilannut Näsijärven vesillä vuodesta 1902 lähtien. Saunallisessa laivassa kesäpäivä sujuu leppoisasti vaikkapa upean Muroleen kanavan ja Muroleen kosken maisemista nauttien.


Kesällä ei ole kiire mihinkään. Kuva: Iiro Koskelainen
  Laukkanen muistuttaa vielä, että Ruoveden matkailuinfo palvelee kesäaikaan joka päivä. Neuvoja ja vinkkejä voi kysellä numerosta 044 787 1388.http://www.ruovesi.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »