Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Tampere, kesäteatteri, Pyynikin kesäteatteri, Niskavuoren nuori emäntä

Suomi 100 Pirkanmaa


Pyynikin kesäteatterin 836-paikkainen katettu ja pyörivä katsomo sijaitsee kauniilla Joselininniemellä. Kuva: Pyynikin kesäteatteri

Loviisan tarina taipuu 
musikaaliksi Pyynikillä

Pyynikin kesäteatterissa Tampereella nähdään tulevana kesänä Hella Wuolijoen suuria tunteita herättävä Niskavuoren nuori emäntä. Klassikko saa Pyynikillä uudet vaatteet, kun Loviisan tarina taipuu musikaaliksi.


  Niskavuoren nuoren emännän ohjaa Pyynikille Miika Muranen


Loviisan roolissa nähdään Maria Pere. Kuva: Harri Hinkka
  – Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi teattereissa nähdään paljon Tuntematonta ja muita sota-aiheisia näytelmiä. Oma lähtökohtani oli, että myös vahva suomalainen nainen ansaitsee tulla huomioiduksi 100-vuotiaan Suomen juhlavuonna, Muranen perustelee.

Saaga Ensemblen musiikki kuljettaa tarinaa

  Pyynikin kesäteatterilla on pitkät perinteet isojen draamallisten teosten näyttämönä, mutta Niskavuoren nuori emäntä taipuu tänä vuonna poikkeuksellisesti musikaaliksi. Muranen kertoo ohjanneensa jo aiemmin Lahteen Niskavuoren naiset, joka toteutettiin lauluyhtye Rajattoman musiikkia hyödyntäen musikaaliksi. Esitys oli menestys, joten Muranen halusi kokeilla samaa konseptia myös Pyynikillä.

  – Musiikin kautta voi kertoa niin paljon enemmän, Muranen sanoo.

  – Nuoressa emännässä kuullaan Saaga Ensemblen musiikkia. Se on kansanmusiikkipohjaista, helposti lähestyttävää maailmanmusiikkia ja kuulostaa kyllä kovin Niskavuorelta! Näytelmässä ei käytetä musiikkia musiikin vuoksi, vaan biisit sulautuvat siihen ja ne kuljettavat tarinaa eteenpäin.


Pyynikin kesäteatterin komea katsomo täyttynee tänäkin kesänä tyytyväisistä katsojista. Kuva: Pyynikin kesäteatteri
  Musiikista Pyynikillä vastaa 5-henkinen live-orkesteri, jota kapellimestaroi Joonas Mikkilä

Niskavuori on iloa ja rakkautta

  Muranen kertoo, että Pyynikin Niskavuoren nuori emäntä pyrkii tuomaan klassikkoteoksesta esiin uusia puolia myös muuten kuin musiikin kautta.

  – Niskavuori voi monen mielestä kuulostaa raskaalta, mutta haluamme esityksessämme painottaa tarinan rakkautta ja iloa. Draama on tietenkin säilytetty, mutta ilon hetkiä on nostettu esiin, Muranen kuvailee.

  – Me emme tee mitään pönötys-Niskavuorta, vaan esityksessä on musiikkia ja liikettä. Upeaa Pyynikin maisemaa päästään myös käyttämään hyväksi hienolla tavalla.


Malviina, Loviisa ja Juhani. Rooleissa Elina Keinonen, Maria Pere ja Mikko Nousiainen. Kuva: Harri Hinkka.
  Loviisan tarinaa kertomassa on Pyynikillä lähes 20 hengen kokoinen joukko, johon mahtuu niin nuoria kykyjä kuin kokeneita konkareita.

  – Tarinassa on sukupolvien ketju ja se näkyy myös työryhmässä. Mukana ovat mm. Mikko Nousiainen, Sari Havas, Puntti Valtonen ja Petra Karjalainen. Nuorempaa näyttelijäkaartia edustavat Seinäjoen kaupunginteatterin Maria Pere sekä Elina Keinonen ja Uudesta Päivästä tuttu Ronja Alatalo

  Niskavuoren nuori emäntä nähdään Pyynikin kesäteatterissa 13.6.–12.8.2017.http://www.pyynikinkesateatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »