Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Tampere, Tampere-talo, Muumimuseo

Suomi 100 Pirkanmaa


Tampere-talo on Muumimuseon uusi koti. Kuva: Tampere-talo

Päiväksi Muumimuseoon,
 illaksi konserttiin 

Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia on esitelty Muumilaaksossa Tampereella jo 30 vuoden ajan. Vuosien etsinnän jälkeen pysyvät tilat teoksille löytyivät Tampere-talosta, missä 17. kesäkuuta ovensa avaa maailman ainoa Muumimuseo.


  Muumilaaksona tunnettu taidemuseo muuttaa uusiin, nykyaikaisiin tiloihin Tampere-taloon ja muuttaa samalla nimensä Muumimuseoksi. Pääosassa ovat rakastettujen Muumi-kirjojen harvinaiset alkuperäiskuvitukset ja kansikuvaluonnokset, joista vain osa on säilynyt tähän päivään. Näyttely johdattaa aikajärjestyksessä 12 alkuperäisen Muumi-kirjan seikkailusta toiseen.

Elämyksiä lapsille ja aikuisille

  Muumimuseon johtaja Taina Myllyharju kertoo osan teoksista olevan täysin ennennäkemätöntä materiaalia. 2 000 teoksen kokoelmasta esillä on kerrallaan noin 400 piirrosta, joita vaihdellaan säännöllisin väliajoin. Muumimuseossa on aina jotakin uutta ja jännittävää.


Tove Janssonin kirjasta Muumipappa ja meri,1965, Muumimuseo, ©Moomin CharactersTM
  – Janssonin tussipiirrosten ja akvarellien lisäksi esillä on kolmiulotteisia kuvaelmia. Kronologisesti edetessään teokset näyttävät, miten Muumipeikko on ajan kuluessa muuttunut ja miten Muumilaakson muut asukkaat ovat tulleet mukaan tarinaan ja kehittyneet, Myllyharju esittelee.

  Hämärässä näyttelytilassa animaatiot ja illuusiot tuovat mukaan jännityselementtejä niin lapsille kuin aikuisille. Elämyksellinen Muumimuseo on oma maailmansa, joka saa unohtamaan kävijän olevan Tampere-talossa keskellä kaupunkia.


Muumimuseon lukukirjastossa voi tutustua muumikirjoihin yli 20 eri kielellä. Kuva: Jari Kuusenaho
  8. toukokuuta asti avoinna oleva Making of -näyttely kertoo Muumimuseon muutosta. Myös Muumimuseon lukukirjasto on avannut jo ovensa. Vaihtuvien näyttelyjen tilaa tulevat koristamaan Muumi-kirjojen ohessa muun muassa J. R. Tolkienin kirjoja kuvittaneen Janssonin sekä muiden kuulujen kuvittajien teokset.

Matkamuistoja ja makuelämyksiä

  Tampere-talo Shopin tuotevalikoima sisältää muumeja, muotoilua ja musiikkia.  – Muumi-tuotteiden ja -kirjojen lisäksi myymälässä on Tampere-tuotteita, Finlaysonin, Iittalan, Aarikan ja Marimekon tuotteita sekä paikallisten muotoilijoiden ja käsityöläisten taidonnäytteitä koruista miniatyyrihuonekaluihin, Tampere-talon myynnin projektipäällikkö Saara Nurmi kertoo.

  Helmikuussa Tampere-talossa ovensa avannut Ravintola Tuhto palvelee sekä Tampere-talon että Muumimuseon vieraita. Vierailuun kannattaa varata koko päivä.

  – Elämysretkeen voidaan paketoida opastettu vierailu Muumimuseossa sekä tutustuminen Viktor Janssonin patsaisiin Sorsapuistossa. Päivän kruunaa maukas menu Ravintola Tuhtossa ja ilta Tampere-talon konsertissa, Nurmi vinkkaa.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »