Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Tampereen seutukunta, Ylä-Pirkanmaa, Etelä-Pirkanmaa, Lounais-Pirkanmaa, Luoteis-Pirkanmaa, vesistöt

Suomi 100 Pirkanmaa


Runoilijan tienä tunnettua vesireittiä Tampereelta Virroille liikennöi höyrylaiva S/S Tarjanne. Kuva: Seppo Rantanen

Suomi 100 
Pirkanmaa

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ajan Matkailu kotimaassa.fi -lehdessä on teema Suomi 100 kotimaassa. Vuoden aikana tutustumme eri alueisiin, niiden juhlavuoden tapahtumiin sekä mielenkiintoisiin kohteisiin. Tässä numerossa esittelyssä on Pirkanmaa
  Pirkanmaan maakunta koostuu 22 kunnasta, joista puolet on kaupunkeja. Maakunta käsittää vain 4,1 % Suomen maa-alasta, mutta yli puoleen miljoonaan yltävä asukasmäärä tekee siitä Suomen toiseksi runsasväkisimmän, ja suunta on edelleen kasvava. Asutus on tiheintä Tampereen keskustaajamassa, ja harvaan asututuimmat alueet sijaitsevat maakunnan pohjoisosissa.


Toriseva, Virrat. Kuva: Henrik Dagnevall
  Pirkanmaalle on helppo tulla, sillä liikenneyhteydet ovat hyvät. Tampere on yksi Suomen raideliikenteen solmukohdista, sillä Pirkanmaan halki kulkee sekä niin kutsuttu päärata Helsingistä Ouluun että ratayhteys Turusta Jyväskylään. Maantieliikenne on vilkasta, ja vilkkaimmat reitit, kuten Tampereen kehätie ja valtatie 3:n osuus Ylöjärveltä Helsinkiin, ovat moottoriteitä. 

  Vesistöt ovat oleellinen osa Pirkanmaata, onhan sen alueella kaikkiaan 2551 järveä. Suurimmat järvet ovat Näsijärvi, Vanajavesi, Längelmävesi ja Pyhäjärvi. Näsijärvellä voi risteillä esimerkiksi Tampereelta Virroille ja Pyhäjärvellä Tampereelta jopa Hämeenlinnaan asti. Myös Keurusselällä Mäntän ja Keuruun välillä kulkeva siipiratasalus tarjoaa mielenpainuvia elämyksiä.


Iltakalastusta Lempäälässä. Kuva: Lempäälän kunta
  Pirkanmaa jaetaan viiteen seutukuntaan. Tampereen seutukuntaan kuuluvat Tampereen, Oriveden, Nokian ja Ylöjärven kaupungit sekä Kangasalan (1.1.2018 alkaen kaupunki), Pälkäneen, Lempäälän, Pirkkalan, Vesilahden ja Hämeenkyrön kunnat. Ylä-Pirkanmaan muodostavat puolestaan Virtain ja Mänttä-Vilppulan kaupungit sekä Ruoveden ja Juupajoen kunnat. Etelä-Pirkanmaahan kuuluvat Valkeakosken ja Akaan kaupungit sekä Urjalan kunta. Lounais-Pirkanmaahan kuuluvat Punkalaitumen kunta ja Sastamalan kaupunki, ja Luoteis-Pirkanmaalla sijaitsevat Ikaalisten ja Parkanon kaupungit sekä Kihniön kunta.


Pirkanmaalla on monia mielenkiintoisia kohteita, kuten Visavuori Valkeakoskella. Kuva: Visavuori
  Pirkanmaan kierroksemme alkaa Tampereelta, josta matka jatkuu Näsijärven rantaa pitkin Ruovedelle ja Virroille. Sieltä lähdemme kiertämään myötäpäivään tätä monenlaista nähtävää tarjoavaa maakuntaa. Retken lopuksi päädymme Luoteis-Pirkanmaalle Parkanoon ja Kihniöön. 

Mukavaa (nojatuoli)matkaa Pirkanmaalle!ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET: 

1.  Tampere
     Muumimuseo
     Lenin-museo
     Pyynikin kesäteatteri
2.  Ruovesi
     Helvetin Portti
3.  Virrat
4.  Mänttä-Vilppula
     Mäntän Klubi ja Art Hotel Honkahovi
     Cafe Herkkuhetki (Mänttä ja Orivesi)
5.  Juupajoki
6.  Orivesi
     Oriveden Suvi
7.  Kangasala
     Kangasala-talo
     Vehoniemen Alamaja
8.  Pälkäne
9.  Valkeakoski
     Ilolan Maatilamatkailu
     Hotelli Waltikka
     Ravintola Rusticheria Stella
     Pappilanniemen kurssikeskus
     Visavuori
10. Akaa
11. Urjala
      Nuutajärven Lasikylä
12. Lempäälä
      Vaihmalan Hovi
      Lempäälän Luontaiskylpylä
      Antiikkikahvila ja teehuone Siiri
13. Vesilahti
      Laukon kartano
14. Nokia
      Nokian Kesäteatteri
15. Hämeenkyrö
      Frantsilan Kehäkukka
      Kansankulttuurikeskus Heiska
      Urkin Piilopirtti
16. Sastamala
      Sastamala Gregoriana
      Tyrvään Pappila
17. Parkano ja Kihniö
      Käenkoskikeskus
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »