Nro 1-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kangasala, Mobilia, Autokylä, auto- ja tieliikennemuseo, Rallimuseo, Suomi turvassa 100 vuotta, Rahtarit-liikennepuisto, kahvila, kokoustila, museokauppa

Museot ja näyttelyt


Suomi turvassa 100 vuotta -näyttelyn pääosassa ovat häkytysajoneuvot 1920-luvulta nykypäivään. Kuva: Mobilia

Mobilia vie kiehtovalle matkalle tieliikenteen historiaan

Vaikka Kangasalla sijaitsevan Mobilian valokeilassa loistavat eri aikakausien ajopelit, on Mobilia kaikkea muuta kuin tekniikan täyttämä, moottoriöljyn katkuinen kokemus – Mobilian Autokylässä pääosassa ovat tarinat.


  Mobilian vuosittain vaihtuva teemanäyttely ja klassikkoautonäyttely saivat viime kesänä rinnalleen ralliautoilun historiaa esittelevän Rallimuseon. Rallimestareita ja muita alan vaikuttajia esiin nostava Rally Hall of Fame siirtyi osaksi Rallimuseota.


Rallimuseo esittelee suomalaista ralliautoilun historiaa. Kuva: Mobilia
  Mobiliassa niin nuoret kuin vanhatkin vieraat pääsevät kokemaan vauhdin hurmaa rallisimulaattoreiden parissa. Vauhtiin perheen pienimmät pääsevät kesäisin myös Rahtarit-liikennepuistossa, jossa liikenteen säännöt tulevat tutuiksi leikin keinoin.


Rahtarit-liikennepuistossa opitaan liikennesääntöjä. Kuva: Birgitta Laakso
Ajoneuvot turvanamme ennen ja nyt

  Suomen juhlavuoden kunniaksi maaliskuussa Mobiliassa avautuu uusi teemanäyttely, Suomi turvassa 100 vuotta, jonka pääosassa ovat hälytysajoneuvot vilkkuvaloineen 1920-luvun alusta nykypäivään. Hälytysajoneuvojen lisäksi esillä on aitoa armeijan kalustoa. Asiakaspalvelupäällikkö Elina Kytölä paljastaa kohokohtia tulevasta.

  – Mukana on Suomessa erittäin harvinainen sotasaalis-Molo eli GAZ AA. Rauhansopimus määräsi Suomen palauttamaan sotasaaliina viedyt ajoneuvot takaisin Neuvostoliittoon, mutta korjauskelvotonta kalustoa jäi Suomeen jonkin verran. Ilmeisesti myös nyt nähtävillä oleva Molo on koottu Autovarikolle jääneistä romuista. Se palveli Ylöjärven VPK:aa sodan jälkeisinä vuosina Fordiksi rekisteröitynä, hän vihjaa.


Volvo-ambulanssi vm. 1938. Kuva: Mobilia
  Toinen erikoinen näyttelyesine on sotavuosien suuri apu, elokuvistakin tuttu ambulanssilinja-auto, joka on palvelusvuosiensa jälkeen palannut linja-autoliikenteeseen ja sittemmin entisöity takaisin ambulanssiksi. 

Kurkistus kulissien taakse

  Ryhmävierailla on ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa, mitä museon kulisseissa tapahtuu. Retkellä museon uumeniin päästään tutustumaan museotyön salaisuuksiin ja nähdään museon valtavat kokoelmat.  

  Mobilian kahvila palvelee sekä yksittäisiä vieraita että ryhmiä. Vanhojen autojen ympäröimissä juhla- ja kokoustiloissa suuriakin tilaisuuksia täydentää upean nostalginen tunnelma. Museokaupan laajasta valikoimasta matkaan tarttuu niin alan kirjallisuutta kuin sisustus- ja lahjatavaroita.http://www.mobilia.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »