Nro 1-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Lahden museot, Hiihtomuseo, Radio- ja tv-museo, Lahden taidemuseo, julistetriennale

Museot ja näyttelyt


Yleisön suosikki on mäkihyppysimulaattori, jossa museovieraat ikään ja kuntoon katsomatta voivat kokea, miltä tuntuu ponnahtaa taivaalle Lahden suurmäestä. Kuvat: Lahden kuva-arkisto

Lahdessa museovieras 
yllättyy ja innostuu

Lahden uudistuneet museot tempaisevat toiminnallisuudellaan. Hiihtomuseon Etkot tarjoaa maistiaisia tulevasta vielä helmikuun puoliväliin asti.


  Pitkä odotus palkitaan kesäkuussa, kun uudistunut Hiihtomuseo avaa ovensa yleisölle pysyvästi.  Etkoilla esillä oleva Suomi 100 -juhlanäyttely, Lahti kansainvälinen hiihtokaupunki, siirtyy toukokuussa täydennettynä museon yläkertaan. Näyttelyssä voi ihastella muun muassa Eero Mäntyrannan ja Matti Nykäsen voittamia mitaleja ja pokaaleja. Täysin uusi ylpeydenaihe on vaikuttava Salpausselkä elää -mediateos, joka esittelee audiovisuaalisin keinoin Suomen itsenäisyyttä sekä hiihdon MM-kisojen historiaa ja nykypäivää.

Enemmän toimintaa ja tarinoita

  Hiihtomuseon uudessa perusnäyttelyssä tuodaan aikaisempaa enemmän esiin arkihiihtoa ja sen merkitystä eri aikoina verrattuna kilpahiihtoon.

  – Hiihdon lisäksi sijaa saavat myös muut talviurheilulajit, kuten mäkihyppy, ampumahiihto ja alppilajit, joita esitellään tarinoiden ja toiminnan kautta, näyttelypäällikkö Tiia Tiainen täydentää.

  Yleisön suosikki on mäkihyppysimulaattori, jossa museovieraat ikään ja kuntoon katsomatta voivat kokea, miltä tuntuu ponnahtaa taivaalle Lahden suurmäestä.

Radio- ja tv-museon muodonmuutos

  Myös Radio- ja tv-museo on ollut remontin alla ja avaa ovensa jälleen 28. helmikuuta. Lahden symboleina tunnettujen radiomastojen juurella sijaitsevassa Mastolassa nykytekniikkaa hyödynnetään yllätyksellisin keinoin.


Historian havinaa Radio ja tv-museossa. Kuva: Lahden kuva-arkisto
  – Erikoistehostestudiossa voi käsikirjoittaa, ohjata ja kuvata oman tv-ohjelmansa. Yläkerran tiloissa voi kuvauttaa itsensä historiallisten radiomastojen huipulla. Elävä huone vie aikamatkalle eri vuosikymmeniin, ja Kasaritunnelissa istahdetaan alas VHS- ja C-kasettien keskelle katselemaan ja kuuntelemaan radio- ja televisiolähetyksiä 1920-luvulta tähän päivään, Tiainen esittelee.


Radio- ja tv-museo Mastolan uusi asukas Histamiini. Kuva: Lahden kuva-arkisto
  Mahdatko tietääkään, miten radioaalloilla kuukausia soinut Säkkijärven polkka auttoi suomalaisia jatkosodan taisteluissa? Museossa tutuksi tulee myös Operaatio Säkkijärven polkka, joka tunnetaan yhä malliesimerkkinä elektronisen sodankäynnin keinoista.

  Juhlavuoden näyttelytarjonta huipentuu joka kolmas vuosi järjestettävään Lahden kansainvälinen julistetriennale 2017 -näyttelyyn. Nyt 20. kertaa järjestettävä julistetriennale tuo 9.6.–24.9.2017 Lahden taidemuseoon julistetaiteen parhaimmistoa 30 eri maasta.http://www.lahdenmuseot.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »