Nro 1-2017
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Lappeenranta, taidemuseo, Etelä-Karjalan museo, Sodan värit, Karjalan kasvot, Klassikot kiertueella

Museot ja näyttelyt


Sodan värit -näyttely, Sadonkorjuuta Alastaron pelloilla. SKS/KRA/Antti Hämäläinen. Reprokuva: Museo Militaria/Sirkka Ojala

Lappeenrannassa juhlitaan 
vahvoin värein

Lappeenranta on nähnyt läheltä Suomen itsenäisyyden säilyttämisen vaiheet. Valtakunnanhistorian aitiopaikka näkyy myös Suomen juhlavuoden näyttelytarjonnassa.


  Lappeenrannan museot, Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo, keskittyvät Suomi 100 -tarjonnassaan viimeisimpien sotien vuosiin ja Karjalaan. Toisiaan tukevat näyttelyt muodostavat vahvan kokonaisuuden, joka tarjoaa niin ajattelemisen aihetta kuin tyydytystä kauneuden kaipuuseen.

Sotaa kaikissa väreissä

  Etelä-Karjalan museo tuo huhtikuussa näytteille Sodan värit -näyttelyn, joka esittelee harvinaisia värivalokuvia jatkosodan vuosilta. Museoon ripustetaan aidoista sota-ajan värivalokuvista tehtyjä suurennoksia, jotka kuvateksteineen esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kaikkia puolia niin rintamalla kuin rintaman takanakin. 


Punaisen ristin sotasairaala Ruotsista oli ensimmäinen kansainvälinen apu Suomelle talvisodassa. Kuva: Savonlinnan maakuntamuseo.
  Talvisodan värivalokuvat on löydetty vasta vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen ja niiden kuvaajaksi on osoittautunut ruotsalainen Punaisen Ristin sotalääkäri Carl-Erik Groth. Näyttely koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, yksityisten kokoelmien, Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston ja Punaisen Ristin kuvista.

  Sotaa on totuttu katsomaan mustavalkoisena, mikä ehkä myös etäännyttää sotatapahtumat tämän ajan ihmisen elämästä. Kirkkaanväriset valokuvat tuovat sota-ajan elävämmäksi ja muistuttavat, että se on itse asiassa aika lähellä – niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin.

Karjalaa molemmin puolin rajaa

  Taidemuseon puolella avautuu kesäkuussa Karjalan kasvot -näyttely, jossa Karjalaa ja sen eri kasvoja esitellään niin vanhempien kuin joidenkin uudempienkin teosten kautta. 


Marcus Collin, Perunannostoa Itä-Karjalassa, 1943. Lappeenrannan taidemuseo. Kuva: Leena Räty.
Näyttelyn Karjala kattaa niin rajan taakse jääneet alueet kuin Pohjois- ja Etelä-Karjalankin. Karjalan kasvot on ikkuna moni-ilmeiseen, tarunhohtoiseenkin Karjalaan – sen metsiin, maisemiin, kaupunkeihin, kyliin ja ihmisiin. 


Akseli Gallen-Kallela, Karjalainen nainen, 1891, Aspelin-Haapkylän kokoelma, Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Kuva: Kansallisgalleria/ Yehia Eweis
  Karjalan kasvot -näyttelyä täydentää osuvasti elokuussa Lappeenrantaan näytille tuleva Eero Järnefeltin Raatajan rahanalaiset (Kaski) -teos, joka kiertää Suomi 100 -vuoden kunniaksi viidessä suomalaisessa taidemuseossa Ateneumin taidemuseon Klassikot kiertueella -näyttelyssä. 


Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset/Kaski (1893). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo.
Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.
Valmistumisvuonnaan 1893 Raatajat rahanalaiset kuvasi realistisesti työväestön kovia oloja aikana, jolloin Suomi taisteli Venäjästä vapautumisen puolesta ja sopii siksi hienosti osaksi Suomi 100 -juhlintaa.http://www.lappeenranta.fi/museot

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »