Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Loviisa, Bongan Linna, Riitta Nelimarkka, taide

Suomi 100 Uusimaa


Bongan Linna on rakennettu vuonna 1904–1906, ja 1920-luvulla sen alkuperäinen jugend-tyyli vaihtui italialaista uusklassismia ja funkkista myötäileväksi ulkomuodoksi. Kuvat: Bongan Linna

Kummituslinnasta 
kuoriutui taideteos

Riitta Nelimarkan ateljee- ja näyttelytila Loviisassa on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa linnaromantiikkaa ja värikylläistä nykytaidetta.


  Kivenheiton päässä Loviisan kirkosta, pienen puiston takana, seisoo upea graniittilinna. Jyhkeät, ulospäin hieman tylynkin oloiset kiviseinät vaihtuvat sisällä iloisen värikkääseen ja elämää pursuavaan taiteeseen: Bongan Linna toimii professori Riitta Nelimarkan ateljee- ja näyttelytilana.

111 vuotta historiaa

  Bongan Linna on rakennettu vuonna 1904–1906, ja 1920-luvulla sen alkuperäinen jugend-tyyli vaihtui italialaista uusklassismia ja funkkista myötäileväksi ulkomuodoksi. Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seeck löysivät linnan lehti-ilmoituksesta vuonna 1987, ja innostuivat heti. He olivat etsineet työtiloja Ranskasta ja Italiasta saakka, ja Bongan patriisitalon henki puhutteli.


Bongan Linna toimii professori Riitta Nelimarkan ateljee- ja näyttelytilana.
  Vanhan aatelisen linnan ja ilakoivan nykytaiteen liitto kuulostaa ehkä oudolta, mutta se toimii. Vuosisataiset kiviseinät ja suuret salit luovat kirkkaille, Etelä-Euroopan aurinkoisista päivistä inspiraationsa saaneille taideteoksille mielenkiintoisen kontrastin: taideteosten kujeilu ja energinen elämänmyönteisyys nousevat esiin erinomaisella tavalla.

Ainutlaatuinen kokonaistaideteos  Alun perin linnaan piti perustaa vain uudet ateljee- ja tuotantotilat, mutta koska valmiita töitä oli paljon ja rakennuksessa hyvin tilaa, laadittiin Bongaan myös näyttelytilat. Talon eteläosa kunnostettiin yleisölle avoimeksi taidemuseo-galleriaksi ja siellä on esillä yli kaksisataa taideteosta Nelimarkan nelikymmenvuotisen uran ajalta: piirustukset, taidegrafiikka, kollaasit, villa- ja pellavareliefit, tekstiilikuvat, maalaukset, taide- ja runokirjat, valokuvat, fotomontaasit, lasiteokset ja animaatiot ovat löytäneet paikkansa talon eri kerroksista.  Bongan Linna gallerioineen on eurooppalaisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka on saanut innoituksensa Ranskan Rivieralla sijaitsevista Picasson ja Legerin pienistä museoista. Bonga kutsuttiin Euroopan Museoakatemian EMA:n jäseneksi vuonna 2013.   Bonga on avoinna kesällä 2017 kaikkina viikonloppuina perjantaista sunnuntaihin klo 13–16 ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Asiantuntevien oppaiden johdolla Nelimarkan taiteen maailma avautuu parhaiten. Noin tunnin mittaisen opastetun galleriakierroksen lisäksi on mahdollisuus päästä tutustumaan myös kirkon puoleisessa siivessä sijaitseviin ateljeetiloihin. 


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »