Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Tuusula, Hyrylä, Ilmatorjuntamuseo

Suomi 100 Uusimaa


Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa -näyttely Tuusula-hallissa. Taustalla harvinainen Bell P-39Q Airacobra -hävittäjä. Kuvat: Ilmatorjuntamuseo

Suomalainen sotahistoria 
avautuu Tuusulassa

Keskeisellä paikalla Tuusulan Hyrylässä sijaitsevassa Ilmatorjuntamuseossa saa hyvän käsityksen suomalaisesta sotahistoriasta.


  Ilmatorjuntamuseo on perustettu entisen Hyrylän varuskunnan alueelle. Museo on laaja alue, joka kattaa kaksi suurta näyttelyhallia, 1700-luvun alun sotilasvirkatalon, museokahvilan ja -myymälän sekä laajan ulkonäyttelyalueen. Pääosassa museossa on ilmatorjunta aselajina, mutta museo johdattaa myös laajemmin sotilasperinteisiin ja suomalaiseen sotahistoriaan.

Uudistuneet näyttelyt

  Suurten hallien näyttelyt on viime vuosina uusittu kokonaan. Helsinki-hallissa avautuu sotavuosien ilmatorjuntaa kuvaava näyttely Tulikasteesta torjuntavoittoihin, jossa esillä on kattava valikoima sota-ajan ilmatorjuntakalustoa. Kaluston kehitystä, asehankintoja ja ilmatorjunnan merkitystä sotatapahtumissa on mahdollista seurata näyttelyssä sodan alkupäivistä aina ratkaisutaisteluihin ja Lapin sotaan asti. Näyttelyssä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua helmikuun 1944 Helsingin suurpommitusten torjuntavoiton tapahtumiin tarinoin ja aidoin esinein.


Helsingin suurpommituksissa helmikuussa 1944 käytettyjä pommityyppejä. Helsingin puolustus onnistui ja se oli Suomen ilmatorjunnan merkittävin torjuntavoitto.
  Suomen ilmatorjunnan kehittymiseen voi tutustua Tuusula-hallin Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa -näyttelyssä, joka kattaa sekä Suomen ilmatorjunnan alkuvaiheet että sotien jälkeisen ilmatorjuntakoulutuksen ja kaluston modernisointikehityksen. Esillä ovat kaikki yleisimmät sotien jälkeisen ajan koulutuksessa käytetyt tykkimallit, tulenjohtotutkat ja keskuslaskimet sekä ilmatorjuntapanssarivaunu. Hallin sisäkatossa on esillä harjoituksissa ja ammunnoissa käytettyjä maalilennokkeja. Esillä on myös harvinainen Bell P-39Q Airacobra -hävittäjä.


Ilmatorjuntamuseon pihamaalla on harvinainen sotilasvirkatalo ns. Kapteenin puustelli vuodelta 1721. Rakennukseen valmistuu kesällä 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uusi näyttely Suomen sotilasperinteistä.
  Museoalueen helmi on vuonna 1721 rakennettu ns. Kapteenin puustelli – harvinainen sotilasvirkatalo Ruotsin vallan ajalta, jossa esitellään Hyrylän varuskunta-alueen historiaa sekä sotilasperinnettä. Kapteenin puustellin näyttely uusitaan tulevana kesänä osana Suomi 100 -juhlavuotta.

Ainutlaatuista koko maailmassa 

  Tuusulan Ilmatorjuntamuseo on ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä sen esineistö on aselajimuseoksi poikkeuksellisen laaja myös maailmanlaajuisessa vertailussa. Helmikuussa museon kokoelmat karttuvat entisestään, kun näytteille saadaan BUK-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ensimmäisenä museona maailmassa.


Naisten panos oli sota-aikana merkittävä. Ilmatorjuntamuseon näyttelyssä esitellään myös ilmavalvonta- ja valonheitinlottien toimintaa. 
  Näyttelyissä on hyvät opasteet, joten sen voi kiertää itsenäisesti, mutta museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia, joiden avulla käynnistä saa eniten irti.

 

http://www.ilmatorjuntamuseo.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »