Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Tuusula, Tuusulanjärvi, Halosenniemi, Taiteilijakoti Erkkola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Taiteiden Yö, Suomi 100 Synttäripiknik

Suomi 100 Uusimaa


Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven itärannalla. Kuva: Iida Loponen

Taiteilijoiden tarinat elävät Tuusulan Rantatiellä

Tuusulanjärven itärannalle syntyi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa taiteilijayhteisö, jolla ei Suomessa ole vertaistaan. Yhteisön jäsenillä ja heidän työllään oli valtava merkitys suomalaisen kulttuurin ja kansallishengen vahvistumiselle.


  Kierros Tuusulan taiteilijakodeissa auttaa ymmärtämään suomalaisen identiteetin muodostumista historian, taiteen ja tarinoiden siivittämänä. Jos aikaa on vain yhdelle kohteelle, vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta kehottaa tutustumaan taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistuneeseen ateljeekotiin Halosenniemeen.


Halosenniemen ateljeesta. Kuva: Iida Loponen
  – Suuri, melko yksinkertainen hirsirakennus on hyvin suomalainen. Halosten kodissa tehtiin taidetta ja seurusteltiin ystäväpiirin kesken, mutta tärkeintä oli perhekeskeinen suurperheen arki. Se sama lämminhenkisyys on aistittavissa talossa yhä tänä päivänä.

  Halosenniemi on myös taidemuseo, jossa on kolme vaihtuvaa näyttelyä vuosittain. Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyistä ensimmäisenä on vuorossa Kotien taideaarteita (17.1.–23.4.2017), jossa esitellään Keski-Uudenmaan kotien kätköistä löydettyjä helmiä 1880-luvusta 1930-luvulle asti. Kesänäyttelynä nähdään Into, toivo, rohkeus (2.5.–3.9.2017), joka kuvaa Tuusulanjärven rannoille asettuneiden taiteilijoiden vaikutusta suomalaisen kansallisidentiteetin syntyyn. Syksyn Taide elää -näyttely (12.9.–10.12.2017) esittelee, kuinka taide ja kulttuuri elävät Tuusulassa vahvana yhä edelleen.

Millainen oli runoilijan ”ihanuuksien ihmemaa”?

  Museomatka jatkuu kohti runoilijataituri J. H. Erkon Taiteilijakoti Erkkolaa. Jo arkkitehtuurista näkee, että samaan aikaan valmistuneet Halosenniemi ja Erkkola ovat kumpikin Halosen suunnittelemia.


Taiteilijakoti Erkkola. Kuva: Tarja Kärkkäinen
  – Erkko oli intomielinen suomalaisen kulttuurin ja kansansivistyksen puolestapuhuja. Erkon runot, näytelmät, esitelmät ja lehtiartikkelit kohottivat suomalaisten mieliä, Koskenranta kertoo.

  Erkkola on kotina erilaisille kulttuuritapahtumille ja kuvitustaiteen näyttelyille. Juhlavuoden ensimmäisessä näyttelyssä esillä on tunteita herättävistä kuvituksistaan tunnettujen Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun teoksia kodin ja koulun arjesta. Kultaisilta päiviltä -näyttely on avoinna 21.1.–28.5.2017.

  Kesällä vuorossa on Erkon sanoittaman Kansalaislaulun sanojen mukaan nimetty Ihanuuksien ihmemaa (6.6.–17.9.2017), joka selvittää, millaisena kirjailijoiden Suomi näkyy taiteessa ja kuvituksissa. Syksyn Confinus (27.9.–10.12.2017) esittelee italialaisten ja suomalaisten nykygraafikoiden teoksia. Kotimaisista taiteilijoista mukana ovat muun muassa Kuutti Lavonen ja Kaisu Sirviö.

Kansalliskirjailijan kuolinvuoteen äärellä

  Aleksis Kiven kuolinmökki on Koskenrannan mukaan Rantatien kulttuurikohteista vaatimattomin, mutta tarinaltaan vahvin ja vaikuttavin.


Aleksis Kiven kuolinmökki. Kuva: Iida Loponen
  – Mökissä on yhä nähtävillä, millaisissa olosuhteissa viimeiset kuukautensa vietti vaikean sairauden murtama mies, jolle suomen kieli ja kirjallisuutemme on paljosta velkaa.

  Mökin ja Aleksis Kiven tarina tunnetaan. Pieni mökki on avoinna vain kesäisin, mutta vieraita käy vuosittain useita tuhansia. Mökki on sisustukseltaan tismalleen siinä kunnossa, millaiseksi se jäi Albert-veljen kuoltua vuonna 1913.

  Juhlavuoden kohokohta Tuusulanjärven taideyhteisön hengessä koetaan 11.–12. elokuuta. Viikonloppu alkaa Taiteiden Yöllä, jota vietetään Tuusulanjärven rannoilla taiteilijakotien ympäristössä. Viikonlopun viimeistelee Suomi 100 Synttäripiknik Järvenpään kävelykatu Jannella.

 

http://www.tuusula.fi/museot

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »